Tekel işçilerinin eylemi ilk örnek

Güncelleme Tarihi:

Tekel işçilerinin eylemi ilk örnek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:00

Ankara’da 78 gün süren eylem yapan Tekel işçilerinin mücadelesi, dünyaya örnek gösterildi. Çadırkent’in sürekli ziyaret edilmesi akıllara gelmeyen bir gösteri oldu.

TÜRK-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tekel işçilerinin 78 gün süren eylemiyle ilgili hazırlanan “Mücadeleyle Geçen 78 Gün-Tekel Eylem Günlüğü” adlı 104 sayfalık çalışmanın sunuş yazısında eylemi, “Dünyaya Örnek Bir Mücadele” başlığı ile niteledi.

Ziyaret edildiler

Kumlu yazıda, Tekel işçileri hak arama mücadelesi için yollara düştüğünde, bu mücadelenin 78 gün süreceğinin ve Türk-İş Genel Merkezi önünün onbinlerce insan tarafından ziyaret edilecek bir Çadırkent’e dönüşeceğinin hiç kimsenin aklına gelmediğini belirtti. Tekel işçilerinin mücadele boyunca Türkiye’ye ve dünyaya kendi kararlılıkları ile bezenmiş bir tablo sunduklarını ifade eden Kumlu, ülkenin dört bir yanının renklerini yansıtan bu tablonun, inanmışlığın enerjisiyle haktan, hukuktan, demokrasiden yana olan herkesi fazlasıyla etkilediğini vurguladı.Türk-İş önünde kurulan ve her bölgenin kendi özelliklerini yansıtan Çadırkent’in, kısa zamanda yatağı, yorganı, kilimi, halısı, divanı, sandalyesi, masası, piknik tüpü, tenceresi, tavası, sobasıyla dört başı mahmur bir yerleşim alanı haline geldiğine işaret eden Kumlu, 78 gün boyunca ziyaretçisi hiç eksik olmayan Çadırkent’in, misafirlerini nezaketle ağırladığını, Türkiye’nin en sağından, en soluna kadar tüm siyasi renklere aynı coşku ve sevgiyle kapısını açtığını kaydetti. Kumlu, güne sloganla başlayan Çadırkent sakinlerinin, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisiyle günler boyunca taleplerini haykırdığı belirtti. Kumlu, Tekel işçilerinin kimi zaman üşüdüğünü, özlediğini kimi zaman özlemden göz yaşı döktüğünü ifade etti.

Eylemi anlatan kitap yayınladı

Tekel işçilerinin eyleminin anlamını sorgulamaya yönelik olarak “Tekel Direnişinin Işığında Gelenekselden Yeniye İşçi Sınıfı Hareketi” adlı bir kitap yayımlandı. Gökhan Bulut tarafından derlenen kitap, Tekel eyleminin anlaşılması ve göstergelerinin açığa kavuşturulmasına yönelik bir çalışma oldu.

Makale ve röportajlar

Kitapta, direnişi çeşitli yönleriyle ele alan 11 makale, Tek Gıda-İş yöneticileri ve Tekel işçileriyle yapılan 8 röportaj ve 2009’un Kasım ayından 3 Nisan 2010’a kadar gün gün gelişmeleri içeren bir de günce yer alıyor. Kitapta makaleleri yayımlanan yazarlar, Tekel eylemini değerlendirirken olması gerekeni betimlemeye değil, olanı anlamaya çalışarak işçi sınıfı mücadelesinin geleceğine ilişkin önermelerde bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!