Teke tek

Fatih ALTAYLI
Haberin Devamı

Refah, Ortadoğu için tehlikeli

Önceki akşam birlikte yemek yediğim, Arap Intermedya Ajansı Genel Müdürü Oraib Al Rantawi, ‘‘Erbakan'ın iktidardan gitmesini nasıl değerlendiriyorsun?'' diye sordu...

Benim, ‘‘Ülkede gerilim ortadan kalktı'' demem üzerine hemen araya girdi ve anlatmaya başladı:

‘‘Yalnız sizde değil, Ortadoğu'da ve Arap dünyasında da büyük gerilime neden oldu Refah iktidarı. Bölgedeki ve bölge dışındaki bütün radikal İslami gruplar, Türkiye gibi seküler geleneği güçlü bir ülkede radikal İslamcıların iktidara gelmesinden cesaret aldılar. Eğer Refah uzun süre iktidarda kalsaydı, Ortadoğu daha da karışırdı'' dedi.

Rantawi'ye göre, Refah Partisi'nin kolları, Ortadoğu'daki radikal İslamcı gruplara kadar uzanıyor. Bunlarla yakın ilişkideler. Bu ilişki Afganistan ve Çeçenistan'da Rusya'ya karşı verilen savaşla daha da gelişmiş. Ve tabii çok boyutlu hale gelmiş... İdeolojiden eğitime, eyleme kadar...

Refah'ın etkinliğine gölge düşüren tek unsur ise, iktidarı döneminde İsrail ile geliştirdiği ilişkiler olmuş. Ancak Refah bunun sorumluluğunun ortağı DYP ve orduya ait olduğunu, tek başlarına iktidar oldukları takdirde gelişmelerin farklı olacağının propagandasını yapıyormuş.

Rantawi bölgede barış için büyük mücadele verildiğini söyleyip, şöyle tamamladı: ‘‘Refah Partisi'ne karşı Türkiye'nin mücadelesi çok önemli. Türk halkı, Refah'ı iktidardan uzak tutarsa, bölgede barışa büyük katkı yapmış olur. Bunun size yansıması ise, PKK'ya Arap dünyasından ve buna bağlı olarak Yunanistan'dan gelen desteğin kesilmesi olacaktır. Bölgeye barış gelirse, PKK'nın kaynakları kuruyacağı gibi, barışı bozacak unsurlara da kimse izin vermez.''

Örgütlenmenin temeli...

Deniz Kuvvetleri Komutanı Erkaya'nın tespiti ilginç: ‘‘Bakmayın Refahlılar'ın sokağa dökülmediğine. İsterlerse, büyük kalabalıkları harekete geçirirler. Halkı ürkütmek istemiyorlar'' diyor.

Büyük kalabalıkları sokağa dökebilirler mi bilmiyorum... Ama bildiğim, kitleleri üzerinde büyük bir egemenlikleri var. Anında iletişim kurup, anında örgütü harekete geçirebiliyorlar.

Birkaç yıl öncesini hatırlayın. RP'lilerin otomobillerinin arka camlarını hatırlayın. Hepsinde ‘‘Kurtuluş İslam'da'' gibisinden çıkartmalar vardı.

Parti, bunun partiye zarar verdiğini görünce, bu çıkartmaların camlardan sökülmesini istedi.

Bir gecede hepsi çıktı.

Bakın bakalım, bu çıkartmalardan görebiliyor musunuz artık?

Bu örgütlenmenin temelinde Kuran kursları, imam hatip okulları var.

Yaygaraları bu yüzden!

NE ZAMAN ADAM OLURUZ

Yumurta kapıya dayanmadan, harekete geçebildiğimiz zaman.

Yazarın Tüm Yazıları