Teke Tek

Fatih ALTAYLI
Haberin Devamı

Bireysel yarışta grup avantajı

ÖYS'deki orta öğretim başarı puanının tarikat okulları tarafından nasıl kötüye kullanıldığını dün yazmıştım. Bugün ise, yeni uygulanacak tek sınav sisteminde kullanılacak olan ‘‘Okul başarı puanı’’nın nasıl bir haksızlık olduğuna değinmek istiyorum...

‘‘Okul başarı puanı’’ YÖK tarafından sözde bir haksızlığı gidermek için icat edildi... Galatasaray Lisesi gibi, Robert Kolej gibi ya da fen liseleri gibi zorlu okullarda okuyan öğrencilerin ders not ortalaması daha düşük oluyordu... Bu da bu gibi okullarda okuyan öğrencilerin orta öğretim başarı puanlarının düşük olmasına sebebiyet veriyordu... Bu iyi okulların öğrencileri için bir handikaptı belki ama aldıkları eğitimin düzeyi bu handikapı ortadan kaldıracak nitelikteydi.

Fakat yine de, özellikle fen liselerinde son sınıf öğrencileri normal okullara geçiyor ve orta öğretim başarı puanlarını yükseltmenin yolunu arıyorlardı.

YÖK bunu engellemek için ‘‘okul başarı puanı’’ diye bir saçmalık icat etti. Buna göre okulların üniversite sınavlarında elde ettiği ortalama başarı o okulların öğrencilerine ek puan olarak yansıyacaktı.

Yani bir okul üniversiteye yüksek puanla çok talebe soktuysa bir sonraki yıl o okuldan üniversite sınavına giren öğrenciler ek puanlarla yarışa başlayacaklardı.

Eğitimde fırsat eşitsizliğine yeni bir halka ekleniyordu... Fen lisesi mezunları ek puanlar kapıp iyi eğitim almış olmalarına bir de bu avantajı eklerken, Hakkari Lisesi mezunu genç, çalışıp kendini yetiştirmiş de olsa Fen Lisesi mezunundan geride kalacaktı... Çünkü okul puanı ile yarışa geriden başlayacaktı...

Yeni sınav sisteminin dershanelerin aleyhine olduğu iddiaları ise burada boşa çıkıyor.

Birincisi, yeni dezavantajın getirdiği açığı kapamak isteyen normal lise öğrencileri dershanelerden daha fazla ders saati almak isteyecekler.

İkincisi, tek sınav olduğu için bütün talebeler son güne kadar dershaneye gidecekler. Oysa eskiden ilk sınavda elenenler dershaneye devam etmezlerdi.

Üniversite sınavı gibi bireysel bir yarışta, okul başarı puanının ne demek olduğunu YÖK bir anlatsa da dinlesek.

Fen Liseleri son sınıfta boşalıyormuş. Onu başka türlü engelleyin. Bana üniversite sınavında açıktan beş yüz puan bile verseler son sınıfta Galatasaray Lisesi'ni bırakmam.

Kovulma olayından Çetin'in haberi yok

Meclis Başkanı Hikmet Çetin, eşiyle tartıştığı için işten kovulan görevlinin hikâyesini okuyunca hemen aradı...

‘‘Fatih emin ol senin yazıdan öğrendim. Benim bırak görevlinin işten kovulması, eşimin Marks & Spencer'da tartıştığından bile haberim yoktu. Yemin ederim bizim kimsenin ekmeğiyle oynamamız mümkün değil’’ dedi.

Hikmet Çetin'i yıllardır tanırım... Söylediklerinin doğru olduğuna eminim...

‘‘Peki, Sayın Başkan’’ dedim, ‘‘Mark & Spencer'ı arayıp kadının neden kovulduğunu sordunuz mu?’’

Çetin yazıyı okur okumaz Ankara Marks & Spencer'ın müdürünü aramış. Aldığı yanıt şöyle olmuş:

‘‘Söz konusu kişinin kovulması sizle doğrudan alakalı değil. Zaten işine son verecektik. Memnun değildik. Eşinizle tartışması bardağı taşıran damla oldu...’’

Hikmet Çetin ‘‘Keşke bardağı başka bir damla taşırsaydı. Olay bizimle ilişkilendiriliyor... Mümkünse yeniden işe alın. Bizim şikayetimiz yok’’ demiş...

Hikmet Çetin bana son olarak şöyle dedi:

‘‘Fatih, beni bilirsin... Hiç şimdiye kadar siyasi gücümü böyle kullandığımı gördün mü?’’

Ben de ‘‘Beni şaşırtan da bu oldu Sayın Başkanım’’ diye yanıtladım...

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Adam olmaya karar verdiğimiz zaman...













Yazarın Tüm Yazıları