Tek kollu müzisyenden duygulandıran nağmeler

Güncelleme Tarihi:

Tek kollu müzisyenden duygulandıran nağmeler
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 11:26

- Antalya'da bir kolunu küçük yaşlarda kaybeden ve bu nedenle eve kapanmışken kendisine hediye edilen oyuncak piyano ile hayatı değişen 60 yaşındaki Tahsin Felek, tek koluyla resim çiziyor, bağlama çalıyor ve akordeonu ile 12 yıldır kentin sokaklarında müzisyenlik yapıyor- Felek:- "Engelli olduğumu bilmiyorlar. Akordeon ile kapatıyorum. Duygu sömürüsü yapmıyorum. Bazen duyup gelenler 'sizin bir kolunuz yokmuş' diyorlar ve şaşırıyorlar. Avcıya bir göz yetermiş, bana da bir kol yetiyor"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN / BEKİR BEKTAŞ - Bir kolunu küçük yaşlarda kaybeden ve engelini sanat ile aşan Tahsin Felek, akordeonu ile Antalya'da 12 yıldır sokak müzisyenliği yapıyor.

Ordu'da yaşayan ve 11 yaşında iken meyve toplamak için çıktığı ağaçtan düşerek sol kolunu kıran ve o dönemde imkansızlıklar nedeniyle götürüldüğü kırıkçının yanlış tedavisi sonucu kangrenleşen kolu omuzundan kesilen Tahsin Felek, o günden sonra sosyal hayattan ve arkadaşlarından koparak evine kapandı.

- Hediye piyano hayatını değiştirdi

Ailesinin tüm uğraşlarına rağmen kimseyle konuşmayan Felek'in içine kapanık yaşamı, öğretmen ablasının aldığı oyuncak piyano sayesinde yeni bir boyut kazandı.

Tek kolu ile piyanonun tuşlarına basarak notaları öğrenmeye başlayan Felek, piyanonun ardından kendisine alınan akordeon ve bağlamayı da çalmayı öğrenerek sessizliğe büründüğü dünyasından çıkarıp çevresindekilere mini konserler vererek öz güven kazandı.

Haberin Devamı

Fırsat bulduğu zamanlarda resimler de çizen Felek, 12 yıl önce sokak müzisyenliği yapmaya karar verdi.

Felek, her yıl milyonlarca turistin gezdiği Antalya'nın en işlek bölgesinde, üzerine çeşitli ülkelerin bayrakları bulunan ve barış mesajları yazılı "Barış şemsiyesi"nin altında Karadeniz'in yöresel kıyafetlerini giyerek çiçeklerle süslediği akordeonu ile sokak müzisyenliği yapıyor.

- Kentin simgesi oldu

Renkli kişiliğiyle de kentin simge isimlerinden biri olan Felek, engelli kolunu "Bana acıyıp para vermesinler, sanatımı beğendikleri için para versinler" diye akordeon ile kapatarak Saat Kulesi önünde her gün turistlere ve Antalyalılara müzik ziyafeti sunuyor.

Çocukken öğrendiği İngilizce ile turistlere adres konusunda da yardımcı olan Felek, bunun dışında resim çiziyor ve şiir yazıyor. Yaptığı resimlerle çeşitli tarihlerde sergiler de açan Felek, hayata küsmeden engellerin aşılabileceğini gözler önüne seriyor.

- "5 katlı apartmanım var sanıyorlar"

Felek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda engelli olmanın zorluklarını yaşadığını anlatarak, "Engelli olduğumu bilmiyorlar. Akordeon ile kapatıyorum. Duygu sömürüsü yapmıyorum. Bazen duyup gelenler 'sizin bir kolunuz yokmuş' diyorlar ve şaşırıyorlar. Avcıya bir göz yetermiş, bana da bir kol yetiyor" dedi.

Haberin Devamı

Sabah erken saatlerde gelip hava kararana kadar akordeon çaldığını kaydeden Felek, günde 20-25 lira kazandığını söyledi.

Halk içinde çok zengin olduğuna dair söylentilerin olduğunu ifade eden Felek, "5 katlı apartmanım var sanıyorlar. Benim gönlüm zengin" dedi.

- "Evlenme tekifimi hakaret gibi kabul etti"

Evlenmeyi hayal ettiğini belirten Felek, "Yakın zamanda evlenme teklifinde bulundum. Benim yaşlarımda birisiydi. Sanki hakaret gibi kabul etti. Çok üzüldüm. Ben engelimle toplumun peşin hükümlerine rağmen gurur duyuyorum" diye konuştu.

Felek, sokak müzisyenliğiyle geçen 12 yılda birçok anısı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Konyalı'ya Konya yöresinden, Adanalı'ya Adana yöresinden şarkılar, türküler çalıyorum. Her gün kendimi geliştiriyorum. Gurbetten Antalya'ya tatile gelenler bazen türkülerimi dinlerken karşıma geçip ağlıyor. Bir gün 'Gözlerin doğuyor gecelerime' şarkısını çalıyordum. Adamın birisi 'Bizim parçayla işi götürüyorsun' dedi. Ben de adamın dış görünüşüne bakarak 'Sen kim bu şarkıyı bestelemek kim' dedim. Bana Halit Çelikkol olduğunu söyledi. İnanmadım. Kimliğini gösterdi ve şarkının sahibi olduğunu anladım. Özür diledim kendisinden."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!