Tek ciltlik koca bir sanat kütüphanesi

Günümüz okuru, bilgiyi kısa yoldan öğrenmek istiyor.

Güvenilir kaynaklardan ama aza indirgenmiş bir yöntemle yazılan kitapları yeğliyor.
Sanat Atlası, bu anlayışla yazılmış ve sanata dair her türlü bilgiyi içeren bir kitap.
Alt başlığı şöyle: Dünyanın En Kapsamlı Müze Kitabı.
Yayın Danışmanı: Andrew Graham-Dixon.
Tek cilde sığdırılmış bir sanat tarihi kütüphanesi.
Bir müzeyi gezerken, sanata dair bir kitap okurken, bazı kavramları, teknik bilgileri öğrenmek gereği duyduğunuzda, başvuracağınız bir kitap Sanat Atlası.
Kitabın yabancı dildeki orijinali, dünyanın en güvenilir, en kaliteli kitaplar yayınlayan kurumuna ait: DK (Dorling Kindersley).
Genelde bu tür kitaplardan çoğu, değişik kitaplardan yapılan derlemelerden oluşan ve genel geçer bilgileri içeren, baştan savma yargılarla dolu, güvenilmez kaynaklardır.
Kitabın künyesinde, okurun itimadını kazanacak isimler yer alıyor.
Yayın Editörü: Seçkin Selvi.
Çevirilerinden, yazılarından tanıdığımız usta bir ad.
Sanat Atlası’nın coğrafyası bütün dünyayı, bütün çağları, bütün sanat akımlarını, sanat tarihinde yer almış bütün isimleri içeriyor. Uzun lafın kısası sanatın yer aldığı geniş bir zaman dilimini kapsıyor.
Kitabın yayın danışmanı, Andrew Graham-Dixon yazdığı önsözde kitabın amacını şöyle özetliyor: “Kitabın amacı, genel okuyucuya sanatın bin farklı deneyimine bin kapı açmak ve böyle yaparak müze ve sanat galerisinin, kilise ve manastırın, tapınak ve caminin dünyasını daha erişilebilir ve daha keyfi çıkarılabilir hale getirmektir. Bu kitap, bir referans kitabı da olabilir, bilgiçlik taslamak için başvurulacak bir kaynak da. Ama her şeyden önce, o en güzel yolculuk için bir yönlendirici, bir rehber ve yol arkadaşı olacaktır.”
Sanata Bakış’la başlıyor Atlas.
Teknik bazı bilgileri, işin alfabesini öğrendikten sonra kitabı daha iyi algılayacağınızı biliyorlar.
Her bülüm başında bir plan var. Her dönem için, o dönemin tekniği,kampozisyon anlayışı hatta öyküsünü bulabilirsiniz.
Düzenlemeyi daha iyi nlatabilmek için bir örnek verebilirim. Sayfanın ana başlığı İtalyan Rönesansı. Önce zaman hakkında bilgi veriliyor, bunu kökenler ve etkiler, konular, üslup ve teknik izliyor. Dönemin olayları kutusunu okuduğunuzda, sanat tarihi ile en önemli örnekleriyle genel tarihi örtüştürüyorsunuz.
Ana başlıkları yazalım. Böylece kitabın sanat tarihini, çağlar boyunca nasıl anlattığı daha iyi kavranabilir.
Sanata Bakış: Konu ve Kompozisyon / Perspektif ve Bakış Açısı / Işık ve Gölge / Malzemeler ve Teknikler / Renk / Fırça İzleri ve Doku.
Prehistorya’dan M.S. 1400’e: Prehistorik Sanat / Antik Yakın Doğu / Antik Mısır / Doğu Uygarlıkları / Antik Yunan, Temalar - Nü’ler / Etrüskler ve Antik Roma / İmparatorlukların dışı / Erken Hıristiyanlık Dönemi ve Bizans / Karolenj Dönemi / Otto Dönemi / Viking Sanatı / Anglo-Sakson ve Kelt Sanatı / Erken İslam Sanatı / Güney Asya / Güneydoğu Asya / Doğu Asya / Orta ve Güney Amerika / Romanesk ve Gotik Sanat / Erken İtalyan Sanatı / Uluslararası Gotik Sanat.
15 ve 16. Yüzyıllar: İtalyan Rönesansı, Temalar - Mit ve Efsane / Kuzey Rönesansı, Temalar - Peyzaj / Maniyerizm / Çin: Ming Hanedanı / Japon Sanatı / Orta ve Güney Amerika.
17. ve 18. Yüzyıllar: Barok, Temalar - Natürmort / Rokoko, Temalar - Hayvanlar / Neoklasisizm / İngiliz Suluboya Ressamları / Sömürgeler Dönemi Amerika / Çin: Qing Hanedanı / Japon Sanatı / İslam Sanatı / Hindu Sanatı.
19. Yüzyıl: Romantizm, Temalar - Aşk / Realizm / Pre-Rafaelitler / Viktoryen Sanat / Fransız Akademik Sanatı / Japon Sanatı / Empresyonizm / Neo ve Post-Empresyonizm, Temalar - Çocuklar / Nabiler / Sembolizm ve Art Nouveau / İskandinav Sanatı / Yüzyıl Dönümü / Heykel / Afrika Sanatı / Okyanusya.
20. Yüzyıl başı: Fovizm / Alman Ekspresyonizmi / Savaş Öncesi Viyana / Kübizm / Fütürizm, Orfizm ve Rayonizm / Soyut Sanatın Doğuşu, Temalar - Çalışma / Erken İngiliz Modernizmi / Erken ABD Modernizmi / Naif Resim / Paris Ekolü / Konstrüktivizim / Dada / Sürrealizm / Yeni Nesnellik / Bauhaus / İngiltere ve ABD’de Avangart / Realizm ve Figüratif Resim / Meksika Sanatı.
1945 Sonrası: Soyut Ekspresyonizm, Temalar - Savaş / Savaş Sonrası Avrupa / Soyut Resim ve Heykel / Minimalist Sanat / Pop Art, Temalar - Portreler /Pop Art ve Kinetik Sanat / Toplama, Süprüntü ve Toprak Sanatı / Kavramsal Sanat / Süperrealizm / Feminist Sanat / Neo-Ekspresyonizm ve Graffiti Sanatı / Yeni Medya / Çağdaş Heykel / Avustralya Aborjin Sanatı / Günümüzde Avrupa / Günümüzde Afrika / Günümüzde Asya / Günümüzde Kuzey Amerika.
Genel ve yakın planda olarak bir sanat yapıtı iki biçimde sayfada yer alıyor.
Yapıtının yanısıra, sanatçının yaşamı, bilgiyi bütünleştiriyor.
Kitabın sonundaki Sözlük ve Dizin bölümleri de okurun bütüncül gereksinimini karşılıyor.
Çok iyi baskı oluğunu, bir Sanat Atlası için söylemeye gerek yok.
Tek bir ciltte bütün sanat tarihini, özet ama ayrıntısıyla kitaplığınızda bulundurun.
(Sanat Atlası - Dünyanın En Kapsamlı Müze Kitabı, Yayın Danışmanı: Andrew Graham-Dixon, Yayın Editörü: Seçkin Selvi, Çev.: Ayça Sabuncuoğlu, Begüm Kovulmaz, Esen Gür, Arda Savcı, Füsun Savcı, Boyut Yayın Grubu)

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Hakan Günday / Az / Doğan Kitap
Mario Vargas Llosa / Kelt Rüyası / Can
Sadık Yalsızuçanlar / Vefa Apartmanı / Timaş
Ruth Benedict / Krizantem ve Kılıç / İş Bankası Kültür Yayınları
Erk Acarer / Cellatbaşı / Sayfa6 Yayınları
Yazarın Tüm Yazıları