Tek ayağını kaybetti, hayallerini kaybetmedi

Güncelleme Tarihi:

Tek ayağını kaybetti, hayallerini kaybetmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2014 15:34

4 yaşında topu peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasında tek ayağını kaybeden başarılı sporcu Barış Telli, "Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı.

Haberin Devamı

Her başımı yastığa koyduğumda futbolcu olacağımı, olimpiyatlarda koşacağımı canlandırdım. Çift ayak yürümeden, şimdi koşabiliyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı bana ön ayak oldu. 2016 Rio Olimpiyatlarında yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilk gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLARLA BARIŞ TELLİ

Milli sporcu Telli, tek ayağıyla yerinde duramayan, havada taklalar atan, zıplayan, koşan, top oynayan bir genç. Ayrıca hayallerine koşar adım ilerleyen bir öncü. Ampute futbolda giydiği milli takım formasıyla Şampiyon Kulüpler Kupası, Avrupa ikinciliği, Dünya üçüncülüğü, Gol krallığı ve Turnuvanın En İyi Oyuncusu ödüllerini alan 25 yaşındaki Barış Telli'nin hedefinde şimdi atletizm var. 4 ay önce sahip olduğu koşu proteziyle atletizm sahalarına fırtına gibi bir giriş yaptı. Bedensel Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nın rekortmeni olan Telli, geçtiğimiz haftalarda Berlin'de düzenlenen Grand Prix şampiyonasından da üçüncülükle döndü. Telli, 2016 Olimpiyatlarına katılmak için var gücüyle çalışıyor, koşuyor, uzun ve yüksek atlama yapıyor.

Telli, tüm engellere ışık tutan hikayesini Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yayımladığı Gençlik Spor Dergisi'ne anlatı.

"HİÇ VAZGEÇMEDİM"

Telli, "Çocuk yaşlarda ayağını kaybedince, ne olduğunu açıkçası anlamıyorsunuz. Büyüdükçe farkına varıyorsunuz, zorlukların ve insanların bakışlarının farklı olduğunu. Buna rağmen kendimden, hayatımdan ve ailemden hiç vazgeçmedim" dedi.

"KOLTUK DEĞNEKLERİMİ OYUNA DÖNÜŞTÜRDÜM"

Spor yapmaya İlkokulda cimnastik takımına katılarak başladığını söyleyen Telli, "Okul gösterilerinde güzel tepkiler aldım. Ayağım olmadığı halde normal insanlar gibi ellerimin üzerinde yürümenin keyfini yaşıyordum. Çocuklukta her şeyi oyuna döküyorsunuz. Ben de koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm. Onlarla zıpladım, hopladım. Sokak aralarında, pazarlarda hızlı koşup karşıma çıkan engelleri koltuk değneklerimle slalom yaparak aşmaya çalıştım" diye konuştu.

"ENGELLİ BAKIŞ AÇISI"

Teli, "Küçükken arkadaşlarım, düşerim diye beni oyuna almazlardı. Karşımdakiler hep beni kısıtlardı. Onlar 'yapamaz' dedikçe ben ' yaparım' dedim. Kendimi nasıl geliştiririm diye düşündüm ve çalıştım. Hep sıkıntıları ve engelleri aşmak için mücadele verdim. Şu anda bile engelli bakış acısını değiştirmek için elimden geleni yapıyorum" dedi

Lise 1. sınıfta öğretmeni Bekir Murat Altıntaş sayesinde Ampute Futbolla tanışan Telli, "Normal olan arkadaşlarımın yanında koltuk değnekleriyle maç yapardım. Hocam Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nin Karagücü takımına getirdi beni. 2005'ten beri Ampute futbol milli takım formasının heyecanını hala ilk günkü gibi yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

"BEN ZATEN ENGELLİ KOŞUYORUM"

Atletizme başlamaya nasıl karar verdiğini anlatan Telli, şöyle konuştu; "Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Antrenörlük bölümünü kazandım. Derslerdeki bir çok branşı yapabiliyordum, o zaman protezim de yoktu. Engelli koşu dersinde hocam Hacı Ahmet Pekel, bunun çok zor olduğunu, denememem gerektiğini belirtti. 'Hocam, ben zaten yıllardır engelli koşuyorum' dedim ve koltuk değnekleriyle koştum. O gün bana, 'seni olimpiyatlara hazırlayacağım."

"PROTEZİMİ HÜLYA AVŞAR YAPTIRDI"


Telli, "Çok pahalı olduğu için kendi imkanlarımızla protez alamadık. Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkan Vekillerinden rahmetli Hadi Neşet Türkmen ilk protezimi yaptırdı. Daha sonra Hülya Avşar olimpiyat sporcularıyla koşmam için ihtiyacım olan profesyonel koşu protezini şubat ayında yaptırdı. Ben de 1 ay içinde rekor kırarak Türkiye Şampiyonu oldum" dedi.

"BAKANLIK DESTEKLEDİ BERLİN'DE KOŞTUM"

Telli, hedeflerine ilişkin olarak da şunları söyledi ; "Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği sayesinde Berlin'deki Grand Prix şampiyonasına gittim. Bu yarışlarda başarılı olursan olimpiyatlara gitme hakkı kazanıyorsun. Bakanlık bana ön ayak oldu. Olimpiyat şampiyonuyla koştum, büyük bir tecrübe oldu. Kendi derecemi geliştirdim, Türkiye rekoru kırdım. Küçükken her gece bütün stadyumun hep bir ağızdan 'Barış' diye bağırdığının hayalini kurardım. Bu hayallerle büyüdüm. Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı. Her başımı yastığa koyduğumda futbolcu olacağımı, olimpiyatlarda koşacağımı canlandırdım. Çift ayak yürümeden, şimdi koşabiliyorum. Bu yıl Avrupa Şampiyonası'nda final koşup, yüksek atlamada madalya getirmek istiyorum. 2016 Rio Olimpiyatlarında yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilk gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!