Tehlikeli asteroidler sanıldığından iki misli fazla

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli asteroidler sanıldığından iki misli fazla
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2002 15:45

Son araştırmalar, Mars'la Jüpiter arasında daha önce sanıldığının iki katı asteroid olduğunu ortaya çıkardı. Amerikan araştırma şirketi TerraSystems'ten Edward Tedesco ile Fransa'nın Grenoble kentindeki Astrofizik Laboratuvarından Francois-Xavier Désert, ana asteroid kuşağının çevresinde 1,1 milyonla 1,9 milyon asteroid olduğunu ortaya çıkardı.

Tedesco'yla Désert, ilk kez tek tek asteroidler yerine büyük çapta bir araştırma gerçekleştirdi. Avrupa Uzay Ajansının Kızılötesi Uzay Gözlemevi'ni kullanarak asteroid kuşağının küçük bir bölümünü gözlediler ve çıkarsama yoluyla toplam sayısını kestirmeye çalıştılar.

Almanya'nın Münih kentindeki Max Planck Enstitüsü'nden Thomas Mueller, araştırmanın "ana asteroid kuşağın genel durumunu ortaya çıkardığını" söyledi. Bilim adamları bu kuşaktan yeryüzüne bir asteroid çarpması olasılığını araştırıyorlar.

Geçen hafta 2880 yılında bir Yer'e bir göktaşı düşebileceğini ileri süren bilim insanları bir asteroid çarpması korkusu yarattı. Mueller'e göre her asteroid kuşağının izleyeceği kesin yolu belirlemek yıllar alacak bir çalışma gerektiriyor" dedi.

Görünen ışıkları yakalayabilen teleskoplarla asteroidlerin zayıf ışıklarını yakalamak çok güç. Tedesco'yla Désert asteroidlerin yaydığı kızılötesi ışınları ölçerek bu güçlüğün üstesinden geldi. Kuşak içinde seçtikleri bir alanda yapt?klar? araştırmanın matematik modelini çıkartarak genel durumu kestirmeye çalıştılar. Mueller bunu, "Güneş Sistemi'nde yeni bir sayım yöntemi" olarak niteledi.

Savuşturulabilir mi?

Bu arada bir başka çalışma, yörüngesinden çıkan asteroidlerin Yer'e çarpma olasılığı karşısında alınabilecek önlemleri belirlemeye çalışıyor. Asteroidlerin yansıttığı güneı ışını miktarını değiştirilerek yörüngelerinin saptırılabileceğini düşünen araştırma Yarkovsky etkisi olarak adlandırlan kavrama dayanıyor. Bu etki, her noktası farklı sıcaklıklarda ısıtılan bir cismin, yeniden ışık saldığında, bir nesnenin momentumunu değiştirebileceğini belirtir. Arizona Üniversitesi'nden gezegenbilimci Joseph Spitale'e göre bu yöntemle bir asteroid yörüngesinden hafifçe saptırılabilir.

Sapmayı gerçekleştirmek, sanıldığı kadar kolay değil elbette. Spitale, asteroidin yüzeyindeki ısı iletkenliğini değiştirmek için 1 santimetre kalınlığında bir kirle kaplanabileceğini ya da aynı amaçla az miktarda patlayıcı kullanılabileceğini düşünüyor ve "Bunun tam olarak nasıl uygulanacağı tartışmaya açık" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!