‘Tehlike altındaki’ 46 bilim adamına davet

Güncelleme Tarihi:

‘Tehlike altındaki’ 46 bilim adamına davet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 11:10

Almanya’nın ünlü Alexander von Humboldt Vakfı, yaşamı tehlike altında olan 46 yabancı bilim insanını araştırma enstitülerine davet etti. 46 bilim adamından 21’i Türkiye’den...

Haberin Devamı

MERKEZİ Bonn kentinde olan Alexander von Humboldt Vakfı’ndan yapılan açıklamada, Philipp Schwartz adlı girişime bağlı bursiyerler ocak ayından itibaren iki yıllığına Almanya’nın toplam 39 araştırma merkezinde görev yapacak. Söz konusu bilim insanları ülkelerindeki savaş ortamı ya da siyasi soruşturmalar nedeniyle Almanya’dan destek talebinde bulundu. Bursiyelerin çoğunluğu 21 kişi ile Türkiye’den geliyor, onu 18 kişi ile Suriye izliyor. Irak’tan üç, Tacikistan, Burundi, Yemen ve Sudan’dan ise birer bursiyer Almanya’ya geliyor.
Almanya’daki 39 ev sahibi yüksek okul ve araştırma merkezi toplam 59 aday arasından seçildi. Mart ayındaki ilk turda da Suriye ve Türkiye’den gelen 23 bilim insanına burs sağlanmıştı.
Philipp Schwartz girişimi Humboldt Vakfı tarafından Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde görevine başladı. Finans kaynağını Almanya Dışişleri Bakanlığı ile aralarında Robert Bosch, Mercator, Alfred Krupp von Bohlen gibi kuruluşların bulunduğu farklı vakıflar sağlıyor.

Haberin Devamı

‘Tehlike altındaki’ 46 bilim adamına davet
TÜRK VATANDAŞI OLMUŞTU

Girişim adını Yahudi kökenli Macar patolog Philipp Schwartz’dan alıyor. Schwartz, 1919’da Budapeşte Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1928’de Frankfurt M. Üniversitesi patolojik anatomi enstitüsüne profesör oldu. 1933’de Nazi yönetiminden kaçarak İsviçre’ye gitti ve zorda kalan bilim insanları için bir girişim oluşturdu. Aynı yıl Türk hükümetinin davetlisi olarak İstanbul’a gitti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Patoloji ve Patolojik Anatomi Enstitüsü’nde ordinaryüs profesör olarak çalışmaya başladı ve Türk uyruğuna geçti. 1953’te İstanbul’dan ayrılarak Frankfurt M. Üniversitesi Tıp Fakültesi Patolojik Anatomi ordinaryüs profesörü oldu. 1954’de Amerika’ya gitti. 1977 yılında öldü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!