Tehdit gemileri Kore’ye gitmemiş

Güncelleme Tarihi:

Tehdit gemileri Kore’ye gitmemiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 00:14

ABD, 8 Nisan’da Amerikan USS Carl Vinson uçak gemisi grubunun Kuzey Kore’ye yollandığını açıklarken aslında geminin tam aksi istikamette Avustralya ile tatbikat için Hint Okyanusu’na yöneldiği ortaya çıktı. ABD, nükleer test yapmaya hazırlandığı gerekçesiyle Kuzey Kore’ye gemilerle gözdağı verirken Carl Vinson, aslında bölgeden 5600 km uzaktaymış.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence dün Japonya’daki Yokosuka Deniz Üssü’ndeki USS Ronald Reagan uçak gemisinin güvertesinde yaptığı konuşmada Kuzey Kore’ye sert mesajlar gönderirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Avustralya yolundayken Kore’ye geri gönderildiği bildirilen USS Carl Vinson uçak gemisi grubunun nerede olduğu tartışma konusu oldu.

Tehdit gemileri Kore’ye gitmemiş
TATBİKATA GİTMİŞ

ABD Başkanı Trump, Fox televizyonuna 11 Nisan’da yaptığı açıklamada “dev bir donanmanın” Kuzey Kore’ye doğru gittiğini söylemişti. Ancak bu uçak gemisi grubunun gerçekte o tarihte Singapur’dan Avustralya Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikat için tam tersi istikamette, Kore Yarımadası’nın 5.630 kilometre kuzeybatısına, Hint Okyanusu’na hareket ettiği ortaya çıktı. 

Haberin Devamı

NYT: EKSİK AÇIKLAMA

New York Times (NYT) gazetesi, ABD Deniz Kuvvetleri’nin USS Carl Vinson’ın K. Kore’ye yöneldiğini ilk duyurduğunda eksik açıklama yaptığını ve bu saldırı grubunun önce Hint Okyanusu’nda Avustralya Deniz Kuvvetleri ile tatbikat yapacağından bahsetmediğine dikkat çekti. Pentagon Sözcüsü Dana White da yaptığı açıklamada, “Bunun iletişimi zamanında daha açık bir şekilde yapılmalıydı” diye konuştu. ABD Savunma Bakanı James Mattis ise “Şeffaf olmak adına geminin programı açıklandı” dedi. Uçak gemisinin rotası, mayıs ayında  Güney Kore’de yapılacak seçimler öncesinde kriz yaratırken müttefik olarak ABD’nin güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açtı. Pentagon yetkilileri de USS Carl Vinson’ın önceki gün itibariyle Kore Yarımadası’na yola çıktığını, gelecek hafta Japon Denizi’ne ulaşacağını açıkladı.

 TERS YÖNE GİTMİŞ

- ABD Deniz Kuvvetleri, Singapur’dan hareket eden ve Avustralya’ya gitmesi öngörülen USS Carl Vinson uçak gemisi grubunun 8 Nisan’da Kore Yarımadası’na gönderildiğini duyurdu.

- 11 Nisan’da ABD Başkanı Donald Trump, dev büyük bir donanmanın Kuzey Kore’ye hareket ettiğini  söyledi.

Haberin Devamı

- Kuzey Kore’de 15 Nisan’da ülkenin kurucusu Kim Il-sung’u doğum günü olan “Güneş Günü” kutlamalarında füzelerin sergilendiği büyük bir askeri geçit töreni yapıldı. Aynı gün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Güney Kore’ye geldi.  

- Kuzey Kore ordusu, 16 Nisan’da başarısız bir füze denemesi gerçekleştirdi. 

- İngiliz BBC’ye 17 Nisan’da konuşan Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Han Song-ryol, ülkesinin haftalık olarak füze testleri yapacağını kaydetti.

  - 18 Nisan’da USS Carl Vinson uçak gemisi grubunun ABD’li yetkililerin açıkladığı tarihte Kuzey Kore’ye yol almadığı  ortaya çıktı.

ABD’DEN ‘KILIÇLI KALKANLI’ UYARI

Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri ve füze denemelerine ABD’den sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Dün Japonya’daki Yokosuka Deniz Üssü’nde demirli Amerikan uçak gemisi USS Ronald Reagan’ın güvertesinde, üzerinde muharip kıyafetle, 2500 askere seslenen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “Başkan Trump yönetimi altında ABD daima barış arayışında olacak ama kalkan elde ve kılıç hazırdır” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!