TEDES sistemi EDS'ye dönüştürülecek

Güncelleme Tarihi:

TEDES sistemi EDSye dönüştürülecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 16:46

TEDES sistemi EDS'ye dönüştürülecek

Haberin Devamı

Nedim KOVAN/ ORDU, (DHA) - ORDU'da Karadeniz Sahil Yolu'na kurulan ve yaklaşık 500 bin sürücünün hız ve kırmızı ışık ihlali nedeniyle ceza aldığı Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kaldırılarak yerine Elektronik Denetim Sistemi (EDS) uygulanacağı belirtildi. Yeni sisteme göre kırmızı ışık ve şerit değiştirip trafik kuralı ihlalinde bulunan sürücüler ile hız limitini aşan sürücülere ceza uygulanacak. Ancak TEDES'in durdurulmasından sonra güzergahta trafik kazaları arttı.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl Türkiye'de ilk kez Ordu'da uygulamaya başlayan TEDES Projesi 18 Kasım 2015'te faaliyete geçti. TEDES kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'na 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka sistemi konuldu. Kentte yaklaşık günlük 110 bin aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'nda, 10 ayda yaklaşık 500 bin sürücü ceza aldı. Tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından geçen 9 Eylül'de TEDES sistemi durduruldu.
EDS ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
TEDES yerine yeni yönetmelik kapsamında kurulacak olan EDS için çalışmaların halen devam ettiği, yıl sonuna kadar yeni düzenleme kapsamında bu sistemin faaliyete gireceği belirtildi. Sabit radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limitinin uygulanmayacağı, 500 metre öncesinde ise sürücüler için hız limitlerini de gösterir ışıklı trafik levhalarının yol güzergahında bulunacağı ifade edildi.
Daha önce hız limiti 100 kilometre olan yerde 10 kilometre mesafe, hız limiti 70 kilometre olan yerlerde ise 7 kilometre mesafede aynı yön ve istikamette birden fazla sabit radar sistemiyle denetimin yapılmayacağı, Ordu'daki mevcut kule radar sisteminin de buna göre yenileneceği belirtildi.
KAZALAR ARTTI
Öte yandan Ordu'da TEDES uygulamasının sona ermesiyle trafik kazalarında da artış olduğu belirtildi. TEDES'in durdurulduğu 9 Eylül tarihinden önceki Ağustos ayında uygulamanın yapıldığı güzergahta, 8 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. TEDES'in uygulandığı son 6 ay içerisinde ise hiç ölümlü trafik kazası olmadı. Ancak TEDES uygulamasının durdurulduğu 9 Eylül'den 9 Kasım tarihine kadar aynı güzergah üzerinde 5'i ölümlü 50'den fazla maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi.   
17 BİN 500 ARAÇ DENETLENDİ
Ordu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise, Ekim ayında Ordu'da yapılan trafik denetimlerinde hız ihlali, alkollü araç kullanmaktan, kırmızı ışık ihlali ve diğer trafik ihlallerinden dolayı kontrol edilen 17 bin 505 araçtan 2 bin 380 sürücüye cezai işlem uygulandığı, 236 aracın da trafikten men edildiği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!