TBF'de seçim kulisleri

Güncelleme Tarihi:

TBFde seçim kulisleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2012 16:00

Öncelikle şunu belirteyim;

Haberin Devamı

Aşağıda okuyacağınız yazıyı yazmak için bayağı bir araştırma yaptım, 3 başkan adayının ikisiyle birebir konuştum, ki hala da konuşuyorum..

En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim;

Basketbol Federasyonu'nun 18 Eylül'de Ankara'da yapılacak seçimlerinde bizi aynen 2005'te olduğu gibi kıran kırana bir mücadele bekliyor..

Şimdi isterseniz 20 gün sonraki seçim sürecine adım adım gidelim;

Her ne kadar Turgay Demirel, Ali Doğan ve Doğan Hakyemez başkanlık için çekişecekler gibi gözüküyorsa da ortada 2.5 (Yazıyla iki buçuk) aday var. Bu buçuk da maalesef Doğan Hakyemez oluyor..

 

ALİ DOĞAN'IN 50 İMZASI VAR

 

Haberin Devamı

Bunun da açıklaması şu;

Bilindiği gibi 18 Eylül'deki genel kurulda 177 delegenin oy kullanma hakkı var..

Başkanlığa aday olabilmeniz için 177 delegenin yüzde 15'inin yani 27'sinin imzası gerekiyor.

Mevcut başkan Turgay Demirel'in şu şartlarda bu rakamı bulamama gibi bir sorunu yok.. Hatta Demirel için ''O çoktan 70-80 imzayı garanti altına aldı bile'' diyenler var.

Ali Doğan ise şimdiden (Ki az sonra isimlerini açıkalayacağım) 40-50 arası bir imzaya ulaşmış durumda..

Doğan Hakyemez'in ise bu sayıyı bulması zor görünüyor..

Sİzce Türkiye Basketbol Federasyonu yeni başkanı kim olsun?
Ali Doğan
Doğan Hakyemez
Turgay Demirel

Haberin Devamı

 

DOĞAN HAKYEMEZ: 15 İMZAYI BULDUM

 

Hakyemez her ne kadar ''Ben şu anda 15 imzaya ulaştım, gerisini toplamaya çalışıyorum'' diyorsa da, bu biraz zor gözüküyor.

Gelelim şimdi neler oluyor, süreçte neler yaşanıyor, kim kimi destekliyor, kimin oyu kime kısmına;

Turgay Demirel 20 yıldan bu yana Basketbol Federasyonu Başkanı. Yani 1992'den beri..

Kendisi 4 yıl daha bu göreve talip..

Ancak onun karşısına Ali Doğan'ı çıkartanlar, Demirel'in artık bırakması gerektiğini ve fazlaca yıprandığını söylüyorlar..

Bugüne kadar Turgay Demirel'in yanında yer alan Fenerbahçe de ağırlığı bu kez Ali Doğan'a vermiş durumda..

 

NEDİM KARAKAŞ, DOĞAN'IN SEÇİM BÜROSUNDA

 

Hatta Sarı-Lacivertli kulübün Basketbol Şube Direktörü Nedim Karakaş'ın bizzat Doğan'ın seçim bürosunda oturup, tek tek delegeleri aradığı söyleniyor..

Haberin Devamı

Ali Doğan'ı tanımayanlar için söyleyelim..

Doğan, Ülker ile Fenerbahçe'nin 2006 senesindeki birleşmesi öncesi Ülkerspor'un başkanıydı.. Bir dönem milletvekilliği ve bakanlık da yapan Ali Doğan her ne kadar 60'lı yaşlardaysa ve uzun bir süreden bu yana basketboldan uzak kaldıysa da yine de camianın saygın isimlerinden biri.

Ali Doğan'ı Fenerbahçe'nin yanısıra üyesi bulunduğu Beşiktaş da açıkça destekliyor..

Doğan'ın da kendisinin aday olduğu bir seçimde delegesi olduğu Beşiktaş'ın oylarını alacağını hesaba katarsak, 12 oyu garanti gözüküyor..

Ali Doğan'ın diğer destekçileri ise Ankara'dan Türk Telekom (2 oyu var), Trabzonspor (1 oyu var).

Galatasaray ise Turgay Demirel'e karşı Ali Doğan'ı destekleyecek gibi gözüküyorsa da henüz durum netleşmiş değil..

 

Haberin Devamı

LÜTFİ ARIBOĞAN PERDE GERİSİNDE Mİ?

 

Sarı-Kırmızılı camiada halen kulübün CEO'su olarak görev yapan Lütfi Arıboğan'ın (Her ne kadar 2005 seçimlerinde kendisine karşılık Turgay Demirel'i desteklemiş olsa da) Ali Doğan'ı aday olarak ortaya çıkarttığı, ancak perde gerisinde kaldığı bilinen bir gerçek.. Geçmişe bir sünger çekerek Doğan'ı destekleyen Arıboğan'a karşılık bir kaç karşı seste yok değil.. Bu karşı seslerin ortak düşüncesi ise şu;

-''Ali Doğan resmen Fenerbahçe'nin adayı. Ülker'in Fenerbahçe'ye 80 milyon euroluk salon yapıp, bir de üstüne her sene takım için 20 milyon euro verdiğini düşünürsek, bu adayı desteklemek bizim açımızdan ne kadar gerçekçi olur.. Yarın bir gün ligde şampiyonluğa oynayan iki kulübün arasında çıkması muhtemel bir olumsuz durumda Ali Doğan başkan olursa, ağırlığını kimden yana koyar?.''

Haberin Devamı

İşte bu Ali Doğan hakkındaki bu olumsuz düşünce seçim öncesi Galatasaray'da ikilik yaratmış durumda..

Ancak camiaya yakın çevreler süreç sonunda seçim günü Sarı-Kırmızılı 6 delegenin oylarının tamamının Ali Doğan'a gideceği yönünde birleşiyorlar.. (Bu da Ali Doğan'ın oylarının 21'e çıkması demek)

 

BAKANLIK KİMİN YANINDA?

 

Gelelim Ali Doğan için, hatta Turgay Demirel bile için en kritik yere..

Başta da söyledik;

Seçim için Ankara'da 177 delege oy kullanacak..

Bu delegelerden 17'sini başta Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan olmak üzere Spor Bakanlığı'nın çeşitli kademelerinde görev yapan isimler oluşturuyor..

Bu isimler mevcut başkan Turgay Demirel'i mi tercih edecek, yoksa tavrını Ali Doğan'dan yana mı koyacak?..

Devlet 20 yıldır hemen hemen her seçim hep Turgay Demirel'in yanında oldu ve tulum olarak ona oy verdi..

Ancak bakanlığa yakın çevreler bu kez adresin değişeceğini iddia ediyorlar..

Eğer olur da bakanlığın 17 oyu Ali Doğan'a giderse, Doğan toplamda 38'e ulaşıyor. Bazı eski hakemler (Nejat Duran), eski sporcular (Lütfi Arıboğan, Erman Kunter, Tamer Oyguç ile duruma göre İbrahim Kutluay), eski antrenörler (Yalçın Granit – Doğan Hakyemez girmezse) ve bir kaç ismin de Ali Doğan'a oy vereceği düşünülürse sayı 50 civarına geliyor ki, bu da başkan olmak için yeterli değil..

Şimdi uzun süredir ortalıkta dolaşan ama bir türlü güçlü bir biçimde seslendirilmeyen bir dedikoduyu da burada dile getireyim;

Deniliyor ki;

-''Bu hükümet Turgay Demirel'in ismini çizdi. Seçime girmesini engelleyecekler..''

Ancak Demirel tekrar aday olduğuna göre ''Seçime sokmama gibi'' bir olay ortada yok..

Yalnız buna karşılık bir başka dedikodu daha ortaya çıkıyor..

O da şu;

-''Spor Bakanlığı Turgay Demirel'in seçime girmesine izin verecek ama ağırlığını Ali Doğan'dan yana koyup, onun bir 4 yıl daha başkan olmasının önünü kesecek..''

Hesabı az önce de yaptık..

 

80-82 OYU ALAN BAŞKAN OLUR

 

Mevcut delege listesinde Ali Doğan'a verilecek oy 50 civarında.

Geriye 127 oy daha kalıyor.

Kongrenin nabzını tutanlar, 18 Eylül'deki genel kurula 160 civarında katılımın olacağını hesap ediyorlar..

Bu da şu demek oluyor;

80-81 ya da 82 oyu alan başkan seçilecek..

Bu nedenle Ali Doğan'a 50'nin üstüne koyabileceği en az 30 oy daha gerekiyor ki, bu da ancak kulüp delegeleriyle birebir yapılacak görüşmeler sonrası ortaya çıkabilir. (Yani Nedim Karakaş ile Lütfi Arıboğan'ın)

 

HAKYEMEZ İLE ALİ DOĞAN BİRLEŞİR


Turgay Demirel cephesine de geleceğiz ama başkanlığa aday olan Milli Takımlar eski menajeri Doğan Hakyemez'e de bir parantez açalım;

Hakyemez şu an Ankara'da..

Seçim çalışmalarını sürdürüyor ve 27 imzayı tamamlamak için birebir görüşmeler yapıyor..

Kendisiyle en son görüştüğümde aday gösterilmek için 15 imzayı tamamladığını geriye kalanları bulmak için yoğun bir çaba harcadığını belirtti..

Hakyemez, eski sporculardan Tamer Oyguç'un kendisini desteklediğini, bunun dışında bazı kulüplerin de yanında olduğunu ifade ediyor.. (Ona bir müjde de ben vereyim. Milli Takım eski antrenörü ve sitemiz yazarı Yalçın Granit de Doğan Hakyemez'i destekliyor.)

Ve Doğan Hakyemez'e şu meşhur, başlamadan biten Ali Doğan'la birleşme olayını soruyorum..

Cevabı şöyle veriyor;

-''Aslında benim öyle bir niyetim yok. Ben seçime ayrı girmek istiyorum. Bu nedenle sıkı bir çalışma içindeyim.Ama bazı basketbol yazarlarının Ali Doğan'la benim, Turgay Demirel'e karşı seçime ortak bir yapıda girme istekleri var. O tabii onların düşüncesi. Ama şimdilik ortada bir birleşme olayı yok..''

Tabii Hakyemez burada bir seçim tahlili yapmaktan da geri kalmıyor;

-''Ben seçime ayrı girersem Turgay Demirel yeniden başkan olur.. Çünkü oylar bölünür, aradan sıyrılan yine Turgay olur.. Ben Ali Doğan'la birleşirsem kazanan Ali Doğan olur.. Ben seçime giremezsem ve saha dışında kalırsam kazanan yine Ali Doğan olur. Çünkü bana oy verecek olanlar, mecburen Demirel'e karşı Doğan'ın kanatları altında birleşir..''

Ben tabii Doğan Hakyemez'in bu tahlilinden, her ne kadar dillendirilmese ve yalanlansa da 18 Eylül'e doğru Ali Doğan'la aralarında bir birleşme olacağını tahmin ediyorum.

Hatta önümüzdeki haftadan itibaren Ahmet Kurt, Ünal Özüak gibi basketbolun duayen yazarlarından “Ali Doğan ile Doğan Hakyemez birleşsin, böylece Turgay Demirel daha kolay devrilir. Tek tek seçime gidilirse oylar bölünür, kazanan yine Demirel olur” yazıları bekliyorum..

 

BEN NASIL İMZA TOPLAYACAĞIM Kİ..

 

Şuraya kadar okuduğunuz yazıda dikkat ederseniz Turgay Demirel kısmını en sona bıraktım..

Şimdi geliyorum Demirel üzerine çeşitlemelere..

Ortada bir dedikodu var..

Güya Turgay Demirel 80-90 kulübün imzasını almış da, falanmış, filanmış..

Demirel'e öncelikli olarak bunu soruyorum..

Bana, ''Külliyen yalan. Hangi arada, derede bu işi yapacağım. Bayramdan bu yana milli takımla birlikteyim. 2 kez Ankara'da, 2 kez de yurt dışındaydım. Hele hele Çek Cumhuriyeti'nde telefonum bile çalışmadı.. Diğer adaylar ben yurt dışında milli takımla dolaşırken gayet güzel seçim çalışmaları yaptılar ve yapıyorlar da.. Ne zaman, nasıl vakit bulacağım da, imza toplayacağım'' cevabını veriyor..

Demirel'in şu seçim aşamasında belki de en yumuşak karnı Milli Takım ve Tanjeviç..

Ona hemen ''Hani bu takımı ve oyuncuları tanımasam tam da seçim dönemi ortada bir sabotaj var. Bir takım b u kadar mı kötü oynar'' diyorum..

Başkan ''Doğru. Çok kötü oynadık. Takımda garip bir isteksizlik vardı. Ama ben yine de kalan maçları kazanıp, Euro 2013'e gideceğimize inanıyorum'' cevabını veriyor..

Ve belli ki bu konuda fazla konuşmak istemiyor..

 

AZİZ YILDIRIM'I 4 KEZ ZİYARET ETTİM

 

Demirel'e, ''Aziz Yıldırım cezaevindeyken hiç ziyarete gitmemişsiniz. Bu yüzden Fenerbahçe size oy vermeyecekmiş'' şeklinde bir ifade de bulunuyorum..

Şaşırıyor ve ''Olur mu öyle şey. Bunları konuşmak bile ayıp. Aziz Bey biliyorsun komşum. Tam 4 kez kendisini ziyarete gittim. Eşim de, Aziz Bey cezaevindeyken sürekli onun eşiyle birlikteydi. Hatta çoğu zaman bu durum için gözyaşı bile döktü.. Kaldı ki Aziz Yıldırım cezaevinden çıktıktan hemen sonra daha akşam evine ziyarete de gittik. Bizi gayet güzel karşıladı. Hatta sizin yazarınız Ercan Saatçi de oradaydı. O da şahit oldu'' diyor..

 

EFES KARARSIZ, TOFAŞ'IN OY STRATEJİSİ

 

Gelelim bu yazının finaline..

Finali kısa kısa notlarla yapayım;

. 18 Eylül'de Ankara'da bizi acayip bir seçim bekliyor..

. Bu kez 3 büyükler (Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray) Turgay Demirel'e karşı Ali Doğan'ı destekliyor..

. Anadolu Efes'in 3 oyunun henüz nereye gideceği belli değil.. Tuncay Özilhan her zaman olduğu gibi Demirel'i de destekleyebilir, ya da son anda karar değiştirip ibreyi Ali Doğan'dan yana çevirebilir..

. Bir başka kararsız da Tofaş.. Bugüne kadar aralarından su sızmayan Demirel ile Tofaş'ın arasına bu kez Nihat İziç girdi.. Tofaş bu yüzden 3 oyunu da Ali Doğan'a da verebilir.. Ancak biraz şaka gibi de olsa Tofaş hakkında yeni bir iddia da ortada dolaşıyor. Güya Tofaş Başkanı Efe Aydan ''Oyları 3'e böleceğiz. Eğer 3 aday seçime girerse hepsine 1'er oy vereceğiz. Hayır 2 aday girerse, birine 2, birine 1 oy vereceğiz'' diyormuş. Ancak o 2 oyun kime verileceğini söylemiyormuş..

 

İŞTE BENİM SEÇİM TAHMİNİM:

 

Son olarak bana seçim tahminin ne derseniz bugünkü görüntüye bakarak şunları söyleyebilirim;

Eğer Doğan Hakyemez gerekli imzayı bulup seçime girerse;

Yüzde 50 Turgay Demirel..

Yüzde 40 Ali Doğan..

Yüzde 10 Doğan Hakyemez..

Eğer Doğan Hakyemez giremezse;

Yüzde 55 Turgay Demirel..

Yüzde 45 Ali Doğan..

 

DEMİREL BİR KEZ DAHA KAZANIRSA

 

Ve naçizane bir yorum;

Turgay Demirel ilk kez karşısında bu kadar ciddi bir oluşuma karşılık mücadele verecek..

Artısı; Türk basketbolunun geldiği nokta. Beko Basketbol Ligi'nin Avrupa'nın sayılı ligleri arasına girmesi. Ünlü isimlerin Türkiye'yi tercih etmesi. Eurolig'in ülkemize bakış açısı. Kadın basketbolunda yaşanan patlama.. Organizasyon becerisi.. NBA'e her sene gönderdiğimiz oyuncu sayısının artması. Erkek ve Kadınlarda alt yapılardaki başarılar.

Eksisi: Erkek Basketbol Milli Takımı.. Ve antrenör Bogdan Tanjeviç..

 

Eğer bu oluşuma karşı da Turgay Demirel 4 yıl için daha seçilirse onu ilk önce ben tebrik edeceğim. Başkasını bilemem.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!