TBB’den YSK’ya referandum çağrısı

Güncelleme Tarihi:

TBB’den YSK’ya referandum çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2017 00:10

Türkiye Barolar Birliği (TBB), anayasa değişikliği halkoylamasına ilişkin 13 maddelik yazılı açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada, “YSK’nın yapılan itirazları değerlendirirken, Anayasa madde 79 ile kendisine yüklenen sorumluluğun gereğini yerine getirmesini umuyor ve diliyoruz. Aksi takdirde seçimlerin yargı güvencesinde yapıldığından, adil olduğundan ve sonuçların güvenilirliğinden, kısacası hukukun üstün olduğu demokratik bir devlet düzeninden söz edilmesi mümkün olmayacaktır” denildi. TBB açıklamasında şu tespitler öne çıktı:

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un emredici 101.maddesinin 1. fıkrasının 3. bendi uyarınca, mühürsüz oy pusulaları geçersizdir

Kanunun bu çok açık hükmüne rağmen, oylama devam ederken, YSK, “mühürsüz oy pusulalarının geçerli olacağı”na karar verdi.

Bu hukuka aykırı karar ile sandık kurulları, mühürsüz oy pusulası kullanılmasının usule uygun olduğuna dair hatalı bir kanaate sevk edilmişlerdir. Pek çok sandıkta, oylama bittikten sonra, mühürsüz pusulaların arkası, sandık kurullarınca mühürlenmiş, gerekçe olarak da YSK’nın söz konusu kararı gösterilmiştir. Üzüntümüz, halkoylamasının sonucuna ilişkin değil, sonucu etkilemeye elverişli açık ve ağır hukuka aykırılıkların görmezden gelinmek istenmesine ilişkindir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!