TBB koltuğu için İstanbul-Ankara savaşı

Güncelleme Tarihi:

TBB koltuğu için İstanbul-Ankara savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2013 15:06

TBB’de Başkanlık yarışında İstanbul-İzmir baroları birleşti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Barolar Birliği’nin (TBB) 32. Olağan Genel Kurulu 25-26 Mayıs’ta yapılacak ve başkan seçimi de gerçekleştirilecek. Seçimde üç aday yarışacak. TBB Başkanı Vedat Ahsen Coşar yeniden başkanlığa aday. Çekişmeli geçmesi beklenen seçimde karşısında iki aday yarışacak. Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ve İstanbul Barosu eski Başkanı Kazım Kolcuoğlu.  

/images/100/0x0/55ea3617f018fbb8f8719d5a
 

ANKARA İSTANBUL ÇEKİŞMESİ

447 delgenin oy kullanacağı seçimde Türkiye’nin üç büyük barosu, 99 delegeyle İstanbul Barosu, 39 delegeyle Ankara Barosu ve 22 delegeyle İzmir Barosu, 160 delegeyle seçimin sonucunu belirleyecek konumdalar. Ancak, bu seçimde İstanbul ve İzmir Barosu birlikte hareket ederek Kolcuoğlu’nu destekleme kararı verdiler ve bu kararlarını ortak açıklama ile kamuoyuna duyurdular. Bu seçiminin İstanbul ve Ankara Barosu’nun çekişmesine sahne olacağı, TBB Başkanlığı’nın bu kez İstanbul Barosu’na taşınabileceği öne sürülüyor.

YARGI KULİSLERİ

Yargı kulislerinde ve avukatların paylaşım sitelerinde ise “Ulusalcı kanadı temsil eden muhalefetin iki aday yerine tek aday ile çıksaydı, mevcut Başkan Coşar’ın şansı azalacaktı. Kolcuoğlu ve Feyzioğlu birbirine yarın oy alırsa, Coşar’ın kazanma şansının artabilir” yodrumları yapılıyor. Bazı paylaşım sitelerinde, seçimin Kolcuoğlu’nu aday gösteren İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile kendisi aday olan Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu arasındaki çekişmeye sahne olacağı iddia edilirken, şu yorum da yapıldı:
/images/100/0x0/55ea3617f018fbb8f8719d5c


“Baroların oy yapısına bakıldığında, ulusalcı oyların dağılımı iki adayın oyları bölerek diğer tarafın kazanmasına yol açması gerçeğinin görülmesidir. Vedat Ahsen Coşar böylece AKP ve Güneydoğu barolarının, İzmir Barosu gibi ulusalcı karşıtı bazı sol eğilimli baroların oyu ile seçimi kazanacak. Bu tablo kişisel hırsların siyasi sonuçlarını çok güzel açıklıyor. İstanbul Barosu seçimsiz adayını belirledi Kazım Kolcuoğlu. Daha doğrusu baro ve delegeler değil Ümit Kocasakal tek adam olarak belirledi. Ne diyelim herkes demokrasiyi içselleştirmek zorunda değil… herkes ulusalcı oyların bütünlüğünü sağlamak sorumluluğunda değil.”

İLK GÜN ADAYLAR KONUŞACAK

Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Genel Kurul,yoklama ve Birlik Başkanı’nın toplantıyı açışı ile başlayacak. Bir başkan, bir başkan vekili ve iki üyeden oluşan Genel Kurul Başkanlık Divanı Seçimi yapıldıktan sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunacak. TBB Başkanı Coşar’ın konuşmasının ardından Birlik Yönetim Kurulu’nun 2011-2013 yılları çalışma raporu, gelir-gider raporları, bilanço ve Denetleme Kurulu raporu okunup görüşülecek. Ardından başkan adayları konuşacak. İkinci gün ise seçimler yapılacak. Eğer çoğunluk sağlanamazsa Genel Kurul, 1-2 Haziran tarihlerinde aynı yerde tekrarlanacak.

Haberin Devamı

İŞTE KOLCUOĞLU’NA DESTEK AÇIKLAMASI

/images/100/0x0/55ea3617f018fbb8f8719d5e


İSTANBUL VE İZMİR BAROLARININ TBB GENEL KURULUNA İLİŞKİN ORTAK AÇIKLAMASI
25-26 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak TBB Genel Kuruluna egemen olması beklenen tartışma konularına, seçim süreci içinde yeterince yoğunlaşılamamış olması karşısında kaygı duyan Barolarımız aşağıdaki ortak açıklama çerçevesinde oluşturdukları işbirliğini hukuk kamuoyunun dikkatine sunmaktadır.
Geride bıraktığımız zaman dilimi, siyasal iktidarın yargı üzerindeki baskısının en yoğun biçimde yaşandığı süreç olarak gelişmiştir. Bu süreçte kuşatılan yargı içinde savunma ayağına yönelik olarak geliştirilen sindirme stratejisinin başarıya ulaşması, Baroların ve Türkiye Barolar Birliğinin susturulması ile olasıdır.
Barolarımız seçim sürecinde, gündemin ağırlığının bu tartışmaları içermesi yerine, tercih edilecek isimler üzerinden geliştirilmesinden kaygı duymaktadır.
Bu noktadan hareketle, savunma mesleğinin geleceğini biçimlendirecek çok önemli bir dönemeçte bulunduğumuzun bilinci ile hareket eden Barolarımız, ortaklaşa oluşturacakları yönetim anlayışı ve listesi ile kucaklayıcı ve demokratik bir anlayışı egemen kılmanın ortak kanısına varmışlardır. Bu ortak kanı, mesleğimizin geleceği ve meslek sorunlarımıza ilişkin duyarlılıklarımızın yansıtılmasına yöneliktir.
Barolarımız, bu idealde ortaklaşan Barolar ve Delegeler ile birlikte, TBB’nin demokratik ve katılımcı bir modelle yönetilmesine katkı vereceklerdir. Bu katkı, “mücadele” algısını temel yaklaşım olarak belirleyen direngenliği ile mesleğimizin hakettiği etkinlik noktasına taşınmasına katkı verecektir. Bu amaçla, 25-26 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak TBB Genel Kurulunda Başkan Adayı olarak Av.Kazım Kolcuoğlu ve listesine destek verilecektir.
Hukuk kamuoyuna saygı ile sunarız.

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI-İZMİR BAROSU BAŞKANLIĞI

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADAKİ İLGİNÇ İDDİALAR

“Dünyanın en büyük barosu, siz bunu en kalabalık üyesi olan baro diye okuyun, sandık koyup seçim yapmak yerine artık delegelerin önüne sandık koyup gizli oy açık sayım yapmıyor. Ne yapıyor peki eski baro başkanı Kocasakal, yaptığı eğilim yoklamasında İstanbul Barosu delegelerinin ağırlıkta Kolcuoğlu’nu desteklediği sonucuna varmıştır diye sonuç bildiriliyor. Yani seçim yok ama tek lider eğilimi saptıyor kendince ve kararını veriyor Kazım KOlcuoğlu İstanbul Barosu nun TBB başkan adayıdır. Ki bu Kazım Kolcuoğlu 2010 yılında Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına Av.Muammer Aydın ile seçime girmiş TBB delegelerinini sandıkta gizli oy açık sayımla yaptıkları seçimi kaybetmişti. Kolcuoğlu, 2010 yılında İstanbul Barosu Adayı Aydın’a karşı adaylığı kaybedince, TBB Kongresinde aleyhine çalışıp Ahsen Coşar’ı seçtirmişti. Şimdide aynı oyunu TBB başkan adayı Metin Feyzioğlu’na karşı yapıyor. Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ise 2012 kasım ayında yani tam beş ay önce adaylığını ilan etmiş, İstanbul Barosu ile de görüşmek istemiş ise de kendisine randevu bile verilmemişti. Önceki İstanbul Barosu Başkanı Av.Muammer Aydın’ın aday olaması üzerine, Ahsen Coşar’ın seçilmesi için kulis yapan Kazım Kolcuoğlu, bir kısım İstanbul Barosu delegesinin Coşar’a oy vermesi ile Vedat Ahsen Coşar az farkla Muammer Aydın’a karşı Türkiye Barolar Birliği Başkanı seçilmişti.”

Kolcuoğlu, “”Bildiğiniz gibi Barolar birliğine hep Ankara’dan başkan seçiliyor. Artık İstabul Barosu bu saldırıya uğramış haliyle düşüncelerini Barolar Birliğine taşıması bakımından büyük önem taşıdığını”” söylemiş, fanatik yandaş bir web sitesine….. verdiği röportajda…
Halbuki kendisi Av.Turgut Kazan’ın İstanbul Barosu başkanı iken az farkla kaybettiği seçimi bu kez 2010 yılında, önceki İstanbul Barosu Başkanı olarak Av.Muammer Aydın’ın kazanmasını engellemiş, İstanbul Barosu delegelerine aleyhe kulis yaparak, 82 delegeden 18 delegenin oy değiştirmesi ile TBB başkanlığını Ahsen Coşar’a kazandırmıştı. Ali Şen ve bazı Kolcuoğlu yanlısı delegeler Ahsen’i seçilince sevinç çığlıkları atmışlardı.
Şimdi Kazım Kolcuoğlu kalkmış ne diyor?..” Barolar birliğine hep Ankara’dan başkan seçiliyor..” avukatları balık hafızalı mı sanıyor? Önce İlke grubundaki etkilediği delegelere, İstanbul Barosu adayına oy verdirmeyen acaba kendisinin olduğunun unutulduğunu mu zannediyor?
Kişisel hırsla adaylığı kaybedince ben aday değilsem Muammer Aydın’a İstanbul Barosu seçilmiş adayı olsa da seçtirmemek için ne gerekiyorsa yapacağım diyen kimdi Sayın Kolcuoğlu? hepsi belgeli, yüzlerce tanıklı… Lütfen atmayın… hepimiz din kardeşiyiz…

Kocasakala’a gelince, kendisini 2010 da aday ilan ederek Önce İlke adayı diye kamuoyuna duyuran, ön seçimsiz baro başkan adayını seçildi diye onbin sms mesajla duyuran ve aday yapan kimdi? Siz değil miydiniz Kolcuoğlu…? Şimdi Kocasakal ne yapıyor? Kolcuoğlu’nun yaptığının aynısını yapıyor, seçim olmadan gizli oy açık sayımlı sandık konmadan bu kez o Kolcuoğlu’nu TBB başkanlığına aday gösteriyor…

Ne diyelim işinize gelince 12 bin oy aldık Kanun maddesi bize işletilmez düşsek de bu adil değil fırsatçılık diye mağduru oynayın, işinize gelince de bu kez ön seçim yapmadan adaylar çıkarın. Olan Ulusalcı Önce İlke ye oldu… grup bölündü dağıldı.. şimdi ulusalcı baroların ve delegelerin oyu bölünüyor… Ulusalcı oylar Metin Feyzioğlu’nda toplanmasın diye bunlar yapılıyor.

İşlerine gelince, ulusalcı oylar bölünüyor diye çığırtkanlık yapanlar, bu kez ne yapalım? Metin feyzioğlu biz aday çıkardığımıza göre beş ay sonra artık çekilsin diyorlar. Oyları bölüyorsunuz diyenlere karşı baro mağdur diyerek bizim adayı seçin diye yaygara yapıyorlar. Biz bunları tanıyoruz 2010 da bize oyları bölüyorsunuz akp kazanır ha diyenler.. 2012 de ise nasılsa biz kazanacağız boşuna oyları bölmeyin diyenler de bunlardı”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!