Tayyip Erdoğan dosyası Yargıtay'da

Güncelleme Tarihi:

Tayyip Erdoğan dosyası Yargıtayda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2000 00:00

Danıştay 2. Dairesi, İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki dosyayı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Yargıtay ya dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.
Haberin Devamı

Danıştay 2. Dairesi, Erdoğan'ın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'a yönelik sözleri nedeniyle, İçişleri Bakanlığı'nın verdiği ''soruşturma iznine'' yaptığı itirazı reddetmişti. Daire'nin bu kararının gerekçesi tamamlanarak, dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına Dair Yasa uyarınca, hazırlık soruşturmasını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırlık soruşturması sonucunda Erdoğan hakkında TCK'nın ''suç işlemeye tahrik'' fiilini düzenleyen 311. maddesinin 1. fıkrasına göre dava açabileceği gibi, takipsizlik kararı da verebilecek.

Dava açılırsa Erdoğan, ilk derece mahkemesi olarak Yargıtay 8. CezaDairesi'nde yargılanacak. Daire'nin vereceği kararın temyizine de Yargıtay Ceza Genel Kurulu bakacak. Takipsizlik kararı verilmesi durumunda ise dosya işlemden kalkacak.

SORUŞTURMA

Siirt'te yaptığı bir konuşma nedeniyle Diyarbakır 3 Numaralı DGM'de yargılanan ve TCK'nın ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' fiilini düzenleyen 312. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca verilen 10 aylık hapis cezası kesinleşen Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ekim 1998'de Tuzla'da yaptığı konuşmada, ''Vur de vuralım, öl de ölelim'' sloganları üzerine, kalabalığa, ''Sizin isminiz Vural mı da size vurun, alın diyeyim. Sizin soyadınız Savaş mı da size savaşın diyeyim'' demişti.

Bu sözler üzerine Vural Savaş, Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılık, Erdoğan hakkında TCK'nın 311.maddesinin birinci fıkrasına göre ''suç işlemeye alenen tahrik'' fiiline göre 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, usulle ilgili işlemlerin yerine getirilmesi için yargılamayı durdurmuştu. Mahkeme, Erdoğan'ın konuşmayı yaptığı sırada Belediye Başkanı olduğu, 4483 sayılı Yasa gereğince Erdoğan'ın yargılanması için ilk aşama olarak İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğine işaret etmişti.

Bu gelişme üzerine İçişleri Bakanlığı, soruşturma için izin vermiş, Erdoğan bu karara Danıştay'da itiraz etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!