"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Tavuk eti nasıl tüketilmeli

Biliyorsunuz, çok yakın bir tarihte Beyaz Et Kongresi’ne katıldım. Çok faydalı olan bu çalışmadan edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Çünkü ben bile yanlış bildiğim bazı hususların doğrusunu bu kongre sayesinde öğrendim.
Bu yanlışlardan ilki, tavuk etini derin dondurucudan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında çözmek. Tavuğun, bir gece önceden derin dondurucudan alınıp buzdolabının içindeki bir rafa koyulması ve orada çözülmesi gerekiyor.
Marketten ya da kasaptan aldığınız tavuğu paketin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar buzdolabında bekletebiliyorsunuz. Son kullanma tarihi geçen tavuk ise kesinlikle kullanılamıyor. Çözülen tavuk kesinlikle tekrar derin dondurucuya atılmıyor. Tavuk eti ambalajından çıktığı gün kullanılmak zorunda.
Diyelim ki, tavuğu soya sosu, hardal gibi malzemelerle marine ettiniz. Bu işlem sırasında eliniz tavuğa değdiği için aynı gün tüketmeniz gerekiyor.

KAKAOLU ÇİMDİK KURABİYE

Oda sıcaklığında yumuşamış margarinle yumurtayı geniş ve derin bir kabın içine aktarın. Kakaoyu da katın. Vanilya ile tozşekeri ekleyin. Ceviz içi, kabartma tozu ve tarçını serpiştirin.
En son unu azar azar ilave edip, yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
Öte yandan fırın tepsisinin üzerine fırın kağıdını yayın. Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekilsiz bir form vererek tepsiye aralıklı olarak dizin.
Fırını 10 dakika önceden ısıtıp, 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayın. Sıcak fırında yaklaşık 15-18 dakika, kurabiyeler hafif sarı-kahverengi oluncaya dek pişirip çıkarın.
Fırından çıkan sıcak kurabiye durdukça pişmeye devam edecektir. Soğuyunca, sertleşip kıvama gelecektir. Kapalı bir kapta muhafaza ederek uzun süre saklayabilirsiniz.

Malzeme listesi

- 2 adet yumurta
- 250 gr bitkisel margarin (Oda sıcaklığında yumuşamış olmalı.)
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı toz şeker (veya esmer toz şeker)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi (veya fındık içi)
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
- Yaklaşık 4 su bardağı un

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI