TAV’da birinci perde kapandı

Güncelleme Tarihi:

TAV’da birinci perde kapandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 22:16

Akfen Holding, TAV Havalimanları’ndaki yüzde 8.1 lik hissesini Fransız ortağı Group ADP’ye 160 milyon dolara satıyor. Group ADP ise Akfen’in de ortak olduğu TAV İnşaat’taki yüzde 49 hissesini Sera ve Tepe İnşaat’a 9 milyon Euro’ya devretti. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın 20 yıllık TAV macerasının birinci perdesinin kapandığını söyledi.

Haberin Devamı

TAV Havalimanları’nda yüzde 38 paya sahip olan havalimanı işletmecisi Fransız Aéroport de Paris SA (Group ADP), Akfen Holding’in TAV Havalimanları’ndaki yüzde 8.1’lik hisselerini de alıyor. 160 milyon dolara Akfen’in yüzde 8.12’lik hissesini alan Group ADP’nin işlemin sonuçlanmasıyla TAV Havalimanları’ndaki payı yüzde 46.1’e yükselecek. Group ADP de, Akfen’in de ortakları arasında bulunduğu TAV İnşaat’taki yüzde 49 hissesini ise Sera ve Tepe İnşaat’a 9 milyon Euro karşılığında devredecek.

Akfen hisselerinin alımı işlemiyle de, TAV Havalimanları’nın piyasa değeri, hisse başına 19.21 TL’ye karşılık gelecek şekilde yaklaşık 2 milyar doları olarak hesaplandı. İşlem sonucunda Sani Şener, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanlığı (CEO) görevine devam edecek. 1997’de Tepe-Akfen ortaklığında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali Yap-İşlet-Devret modeliyle bu sektöre giren Akfen Grubu, 20 yıl sonra havalimanı işletmeciliğinden çıkmış oldu. Akfen Holding’in havalimanı inşaatçısı TAV İnşaat’ın da dahil olduğu TAV Yatırım Holding’teki yüzde 21.68’lik payı ise korunacak. Akfen Grubu’nun, 160 milyon doları Türkiye içindeki 1.5 yılda tamamlanacak 6.7 milyar liralık enerji ve hastane yatırımlarında kullanacağı açıklandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GÜVEN

Hisse devrinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “Group ADP ile 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz ortaklıkla 26 havalimanı ve yıllık 245 milyon yolcuya hizmet veren dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformunu ortaya çıkarttık. Hırvatistan ve Küba gibi farklı coğrafyalarda da birlikte çalışıyoruz. Bu son satın almayla birlikte ADP’nin Türkiye’de yatırımı 1.1 milyar dolara ulaşmış olacak. Bu durum bir Fransız şirketi olan ADP’nin Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güvenini gösteriyor. Bu işbirliğinin bir Türk markası olarak yakaladığımız başarıyı çok daha yukarıya taşımamızı sağlayacağından, önümüzde yepyeni büyüme olanakları açacağından kuşku duymuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ŞİRKETLER ÖLÜMSÜZDÜR

TAV’daki hisse devrinin ardında Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da açıklamalarda bulundu. Akın, “20 yıllık TAV maceramın birinci perdesi burada kapanıyor. Kurucusu olduğum TAV Havalimanları Holding’de bugün (dün) itibarıyla Akfen Holding hisseleri gerekli prosedürlerin tamamlanmasına müteakip ADP’ye devredilecek” dedi. TAV’ın en büyük hissedarının bir Fransız şirketi olmasına rağmen çalışanlarının yüzde 90’ının Türk vatandaşı olduğuna dikkat çeken Akın, “Borsa İstanbul’a kayıtlı halka açık şirket olması, şirket merkezinin ve yatırımlarının çoğunluğunun Türkiye’de olması ve Türkiye’de vergisini ödemesi nedeniyle bir Türk şirketidir. Şirketler ölümsüz olmalı. Bu tip hisse devirleri ile şirketleri ölümsüzleştiriyoruz. Zaten hisse devirlerinin pratikteki sonucu da budur. Amaç yeni ortaklarla şirketlerin ömrünü uzatarak istihdama fayda sağlamaktır.”    

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİNİN DEVAMI NİTELİĞİNDE

GROUP ADP İcra Kurulu Başkanı Augustin de Romanet de, “Group ADP’nin TAV Havalimanları’ndaki payını güçlendirmesi, Türk havalimanı grubuyla 2012’den bu yana yürüttüğümüz sağlam ve uyumlu işbirliğimizin devamı niteliğindedir. TAV Havalimanları’nın yüzde 8.1 hissesinin alımı Group ADP’nin payının yüzde 46.1’e ulaşmasını ve bu stratejik yatırımda artan bir etkiye sahip olmasını sağlayacak. TAV yüksek performans gösteren ve Doğu Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’da büyüme getiren bir şirket” diye konuştu. ADP Grubu İcra Kurulu Üyesi Antonin Beurrier ise “TAV ve ADP 5 yılda çok önemli bir sinerji yakaladılar. Türkiye´deki işlerin yanı sıra beraber uluslararası ihalelere girdik. Sırbistan´da Zagrep, Küba´da Havana projelerini beraber aldık. Yeni coğrafyalarda büyümeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

2017 YAZINDA TAMAMLANACAK

GROUP ADP ve Akfen arasındaki hisse alım işleminin 2017 yaz aylarında Rekabet Kurulu’nun onayının ardından tamamlanması bekleniyor. Yönetim kurulu ADP tarafından gösterilen beş aday, Sera ve Tepe’nin göstereceği birer aday ve dört bağımsız üye ile yine 11 üyeden oluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!