Tatlım, şekerim

Güncelleme Tarihi:

Tatlım, şekerim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2004 00:00

Eminim lezzet düşkünü bir çoğunuz, ‘aynı zamanda yemek için de yaşadığımızı’ söyleyecektir.Hatta tatlısız asla yaşayamam diyen ciddi bir azınlık çıkacaktır. Şeker, çikolata ve tatlılar sadece beslenmemizin temel öğelerinden değildir. Biz günlük hayatımızda da bize hoş ve güzel görünen birçok şeyi tanımlamak için de, ‘tatlım’, ‘şekerim’ gibi sözcükleri çok sık kullanırız. Sadece biz değil, yabancılar da ‘honey’, ‘sweet’ gibi tatlım, balım gibi sözcüklerini gündelik lisanlarında çok kullanırlar. İnce Noktalar‘Mantı’, Çin kökenli bir yemek olup, adını ‘Mantu’ sözcüğünden almış. 13. yy’da Orta Asya Türkleri öğrenmiş ve Anadoluya taşımış.Süzme patates çorbasıPatatesleri küp küp doğrayıp, tencereye alın. Suyunu ekleyip, haşlayın, el blenderıyla parçalayın. Tencerede yağda hafifçe kavurduğunuz una ekleyin. Üzerine süt ve kremayı katıp, boza kıvamına getirin. 15 dakika kaynatıp, tuz, karabiber ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyerek servis yapın.6 kişilikHazırlama süresi: 10 dakikaPişirme süresi: 20 dakikaMalzeme listesi4 adet patates 1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı tereyağı4 yemek kaşığı hazır çiğ krema1 su bardağı sütTuz, karabiberBeğendili kuzu kebabıYapılışı:Patlıcanları közleyip, akan suyun altında kabuklarını soyun. Üzerine limon sürün. Yağda unu sarartın, sütü ekleyin. Boza kıvamını alınca çatalla ezdiğiniz patlıcanları katarak, karıştıra karıştıra 7-8 dakika pişirin. Tuzunu, karabiberini ve kaşar peynirini koyarak ateşten alın. Doğranmış kuru soğan ve salçayı tereyağında 6-7 dakika kadar karıştırın. Eti koyup, 3 bardak sıcak su ekleyin ve orta ateşte pişirin. Tabağa önce beğendiden üzerine etli kebaptan koyup, maydanozla süsleyin. 6 kişilikHazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 50 dakikaMalzeme listesi500 gr. kuzu kuşbaşı1 adet kuru soğan1 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı salça3 su bardağı sıcak su2 yemek kaşığı doğranmış maydanozBeğendisi için8 adet patlıcan 2 yemek kaşığı tereyağı1,5 yemek kaşığı un2 su bardağı süt5 yemek kaşığı kaşar peyniriYarım limon, tuz karabiberAşk böceği Yapılışı:Bir karıştırma kabında yumurtaları ve toz şekeri 5 dakika kadar çırpın. Kakao ve kabartma tozunu karıştırdığınız unu ekleyin. Erimiş margarin ve sütü de katarak, 5 dakika daha çırpın. Yağlanmış kek kalıbına koyarak, 180 derecelik fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişen keki ılınınca servis tabağına ters çıkarın, üzerine 1 su bardağı soğuk süt gezdirin. Krem şantiyi sütle beraber katılaşıncaya kadar çırpıp, buzluğa alın. Donmaya yakın sıkma torbasına doldurup, keki süsleyin. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servis yapın.10 kişilikHazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 35 dakikaMalzemeler4 adet yumurta4 yemek kaşığı kakao2 su bardağı toz şeker 3 su bardağı un1 su bardağı margarin (erimiş)1 su bardağı süt1 paket kabartma tozu Üzeri için 1 su bardağı soğuk sütKrem şanti için1 su bardağı süt1 poşet krem şanti (toz)Üzeri için1 su bardağı soğuk süt
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!