Tatlı baharatı

Elmalı pasta elmalı pasta olur muydu, onun eşsiz kokusu ve tadı olmasa!

Haberin Devamı

Evde tarçınlı bir tatlı yapıldıysa ya da tarçın kavanozunun ağzı açık kaldıysa mutfağa girer girmez alırdım kokusunu. Anneme hemen tarçınlı bir şey yapıp yapmadığını sorar, eğer yaptıysa sevinçten deliye dönerdim.
şimdi de o eşsiz kokuyu bitki çayıyla dolu fincanıma bıraktığım tarçın çubuklarıyla ve tatlılarıma katarak alıyorum.
Çocukken bilmiyorduk tabii, tarçının bir ağacın kabuklarından yapıldığını... şimdi bunu bildiğimden midir nedir, tarçını çubuk haliyle almayı daha çok seviyorum.
“Keşke ülkemizde de yetişseydi” dediğim ağaçlardan biri tarçın ağacı. Ağacın kabukları iç içe sarılarak elde edilen tarçın çubuklarının öğütülmesiyle elde ediliyor bizim toz halinde tatlılara kattığımız tarçın baharatı.
Tam bir tropikal iklim bitkisi tarçın. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya. ıki tarçın türü var: Çin ve Seylan. Çin tarçını daha uzun boylu ve bundan elde edilen tarçının rengi de tadı da daha keskin. Seylan tarçını daha makbul. Daha küçük bir ağaç olması tadına da yansımış olacak ki yumuşak ve daha kullanışlı bir tadı var.
Tarihin en güzel kadın-larından biri olarak bilinen Kleopatra’nın sofrasından tarçını eksik etmediğini bilmek tarçınla olan ilişkinizi nasıl etkiler bilmiyorum ama bu ayrıntıyı sizlerle paylaşmadan edemedim.

Bisküvili ekspres pasta

Haberin Devamı

· 2 paket pötibör bisküvi (kakaolu ya da sade bisküvi kullanabilirsiniz)
Puding için;
· 4 su bardağı süt
· 2 tepeleme  yemek kaşığı un
· 6 yemek kaşığı tozşeker
· 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
· 100 gr. bitkisel margarin
Üzeri için;
· 1 poşet toz kremşanti
· Yarım su bardağı süt
· 1 su bardağı  çekilmiş ceviz içi

YAPILIşI: Pudingi hazırlamak için; süt ve unu orta boy bir tencereye koyun. Üzerine tozşeker ve kakaoyu ilave edip tel bir çırpıcı yardımıyla iyice çırpın.
Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup pudingi tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp margarini ekleyerek hızla karıştırın. Margarinin iyice eridiğinden emin olup pudingi ılık hale gelmesi için bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, bisküvileri çok küçük parçalar halinde kırın. Bisküvi parçalarını ılık haldeki pudingin içine aktarıp tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Orta boy bir cam ya da porselen kaseye streç film ya da buzdolabı poşeti yayın. Hazırladığınız bisküvili karışımı kaseye aktarın. Üzerine kaşıkla bastırıp iyice yayılmasını sağlayın. Pastayı buzdolabında bir gece bekletin.
Kremşanti ve soğuk sütü katılaşıncaya kadar, 3-4 dakika çırpın. Buzdolabından çıkardığınız pastayı servis tabağına ters çevirin. Üzerindeki naylonu sıyırın. Kremşantiyi spatula yardımıyla pastanın üzerine sürün. Çekilmiş cevizle süslediğiniz pastayı dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları