Tatlandırıcı ithalatına kontrol

A.A.
10.02.2006 - 11:15 | Son Güncelleme: 10.02.2006 - 11:45

Şeker tüketimini olumsuz etkileyen aspartam, sakkarin, siklamad gibi yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ithalatında, Şeker Kurumu'ndan uygunluk yazısı aranacak. Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların büyük bölümünün, bavullarla, yurda kaçak sokuluyor.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcıların İthaline İlişkin Tebliğ'i, 15 gün sonra yürürlükte olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, gümrük tarife istatistik pozisyon numarası ”2924.29.95.00.23” olan aspartam (aspartil fenilalanin metil ester), ”2925.11.00.10.00” olan sakkarin, “2925.11.00.20.11” olan sodyum sakkarin (çözünür sakkarin), “2925.11.00.20.19” olan sakkarinin diğer tuzları, “2929.90.00.00.13” olan sodyum siklamad, ”2929.90.00.00.14” olan kalsiyum siklamad, “2934.99.90.90.14” olan asesülfam-K (6-metil-1,2,3-okzatiasin-4(3H)one-2,2-dioksit potasyum tuzu), “2938.90.90.90.14”olan neohesperidin dihidrokalkon (NHDC) ve ”3504.00.00.00.11”olan thaumatine ithalatında, gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince, Şeker Kurumu'nun uygunluk yazısı aranacak.

Ancak, söz konusu ürünler için Sağlık Bakanlığı ve/veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan kontrol belgesi alınması halinde, ayrıca Şeker Kurumu'nun uygunluk yazısı aranmayacak.

ŞEKER TÜKETİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sanayide yüksek yoğunluklu tatlandırıcı kullanımı, şeker kullanımını olumsuz etkiliyor. Bu da firmaların şeker stoklarının artmasına neden oluyor. Gerek kaçak şeker girişi gerekse yüksek yoğunluklu tatlandırıcı kullanımı nedeniyle oluşan şeker stoklarını eritebilmek için firmalar, son 2 yıldır sürekli fiyat düşürme politikası izliyorlar.
TÜRKŞEKER, geçen ay, tatlandırıcıya yönelik talebin azaltılması amacıyla, şeker fiyatlarında yüzde 6-20 arasında indirim yapmıştı.

Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların büyük bölümünün, bavullarla, yurda kaçak sokulduğu belirtiliyor. Bu tatlandırıcılardan sakkarin, şekere göre 300, aspartam 180, sukraloz 600, thaumatine 2 bin-3 bin, NHDC bin 800 kat daha fazla tat sağlıyor.
Etiketler:


    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı