Tatilinizi "isilik"e kurban etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Tatilinizi isilike kurban etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 09:57

Sıcakta teri emen kıyafetler giymeyen kişilerde görülen isilik, yol açtığı kabarıklık ve kaşıntı nedeniyle tatil keyfini kaçırıyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Engin, özellikle tatile gidenler ya da uzun süre açık alanda güneşe maruz kalarak çalışan kişilerin vücutlarında, yoğunlukla sırt ve kollarda kaşıntı görülebildiğini söyledi.
Sürekli kaşınan ciltte bir süre sonra yoğun şekilde çıkan sivilce benzeri kırmızı kabarıklıklar meydana geldiğini dile getiren Engin, bu durumun devam eden kaşıntıyla birlikte verdiği rahatsızlık yüzünden kişinin uyumasını bile etkilediğini anlattı.

“İSİLİĞE KARŞI NE YAPILABİLİR?”

Sıcak nedeniyle terleyen ve teri emen kıyafetler giymeyen kişilerin cildinde çıkan isiliğin, yol açtığı kabarıklık ve dayanılması zor kaşıntıyla, tatili adeta kişiye zehir ettiğini anlatan Engin, şunları kaydetti:
“Özellikle sahil bölgelerinde teri emmeyen kıyafetler giyilip sıkça ılık duş alınmadığında oluşan isilik, tatili zehir edebilir. Tatil ortalama 1-2 hafta sürer, isilik de ortalama bir hafta devam edebilir. Sahil bölgelerinde sıcaklık daha fazla olduğu için vücuttaki terleme artmakta ancak nem fazla olduğu için ter kolayca kurumamaktadır. Bu nedenle, havuza ya da denize girildikten sonra ya da terlendikten sonra mutlaka ılık duş alınmalıdır. Bu ılık duş, cildi temizlediği gibi, cildin aniden uzun süre sıcağa maruz kalıp tepki vermesini engeller. Çünkü isilik, ter bezlerinin sıcağa bağlı geliştirdiği bir fonksiyon olarak ortaya çıkıyor.”
Yrd. Doç. Dr. Engin, tatile gidenlerin özellikle tatilin ilk günlerinde sıkça ılık duş almayı ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

İLAÇ KULLANABİLİRSİNİZ

Vücudunda isilik çıkanların öncelikle güneşe fazlaca maruz kalmamaya dikkat etmeleri gerektiğini belirten Engin, “Belli bir süre sonra kendiliğinden iyileşen isiliğin kaşıntısından daha kısa sürelerde de kurtulunabilir. Bunun için kaşıntıyı engelleyici ilaç önerilebilir. Böyle bir durumla karşılaşanlar otel doktorları ya da kendilerine en yakın sağlık kuruluşlarında bir cildiye uzmanına muayene olabilir” diye konuştu.

Engin, ayrıca, cilt sağlığı ve güzelliği için tatilcilere havuzdan çok deniz suyunu önerdiklerini, aynı zamanda deniz suyunun psikolojik olarak yatıştırıcı etki yaptığının bilindiğini de sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!