Tatili zehir eden hastalık Lejyoner hastalığı

Özellikle otel, iş merkezi gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinin su bölmelerinde, havuzlarda ve su depolarında üreyen ‘legionella’ bakterilerisi lejyoner hastalığı da denilen zatürreeye yol açabiliyor. Tatilinizi geçirdiğiniz otelin kliması hastalığı size taşımaya yetebiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.A. Rasim Küçükusta’nın verdiği bilgiye göre, 20’den fazla türü bulunan legionella bakterisi, ürediği durgun sulardan su damlacıkları yoluyla havaya, oradan da solunum yoluyla insanlara geçiyor. Hastalık erkeklerde, sigara- alkol içenlerde ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde daha çok görülüyor ve ağır seyrediyor.


Türkiye’de lejyoner hastalığı salgınları yok. Ancak vakalar tek tek görülüyor. Legionella bakterisi iki tür hastalığa yol açıyor. ‘Pontiac ateşi’ denilen tipi zatürreeye neden olmuyor. İlk kez tespit edildiği ABD’deki Pontiac kentinin adını alan hastalık, yüksek ateş, baş ve yaygın kas ağrılarıyla kendini gösteriyor. Öksürük, ishal, boğaz ağrısı ve şuur bulanıklığı görülebiliyor. Ancak çok aşırı değil ve tedavi edilmese bile hastalık bir hafta içinde tamamen düzeliyor.

DAHA İLERİSİ VAR

Bakterilerin yol açtığı ikinci tür olan ‘lejyoner hastalığı’ ise akciğerdeki zatürreenin yanısıra, karaciğer, böbrek, sindirim sistemi ve sinir sistemlerini de ilgilendiren ciddi bir hastalık. Ateş, kuru öksürük, halsizlik, istahsızlıkla başlıyor. Hastaların genel durumları, zatürreeden beklenenden daha da kötü seyrediyor.

Zatürree ne kadar yaygınsa hastanın nefes alma sayısı ve nabız o kadar artıyor. Bazılarının idrarında kanama ve diyaliz gerektirecek kadar üre yükselmesi meydana geliyor. Hareketlerde dengesizlik, kas seyirmeleri, konuşma bozuklukları, hayal görmeler, şuur bulanıklığı da ortaya çıkabiliyor.

Hastalığın tanısının koyulması halinde etkili ilaçlar bulunuyor. Ancak çoğu zaman tanı gecikiyor ve tedaviye geç başlanıyor. Doktorun aklına lejyoner hastalığını getirerek özel testler yapması gerekiyor. Lejyoner hastalığından ölüm yüzde 15-20. Kesin tanı için bakterilerin özel boyama yöntemiyle gösterilmesi ve özel besi yerlerinde üretilmeleri gerekiyor. Tedavi ise hastanede yapılmalı.

1976’da tanımlandı

Lejyoner hastalığı, 1976’da, Philadelphia’da bir otelde toplantı yapan lejyonerlerde tanımlandığı için bu adı aldı. Lejyonerlerde, zatürreeye yol açan bakteri grubuna ‘legionella’ adı verildi. Legionella bakterilerinin bulundukları sularda yok edilebilmesi için ya suların klorlanması ya da suların 60 derece üzerinde ısıtılması yöntemlerinin kullanılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları