Tatilde zekâ oyunu

Güncelleme Tarihi:

Tatilde zekâ oyunu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 10:40

Arabaların plakalarıyla işlem yapın, kelime türetin, eşleştirin, çocuğunuzun zihinsel gelişimi artsın.

Haberin Devamı

Türk Beyin Takımı Kaptanı Ferhat Çalapkulu, yaz aylarında ailece oynanabilecek zekâ oyunlarını anlattı.Sadece iki hafta kaldı, 14 Haziran’da tüm ilk ve orta dereceli okullar tatile giriyor. Bu da bir bakıma oyun vakti yaklaşıyor demek. Tatilde aileler ve çocukların hem evde hem de açık alanlarda kolayca oynayabileceği zekâ oyunları var. Bu, birlikte iyi vakit geçirmenin yanı sıra, onların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimlerini desteklemek açısından da faydalı. Türk Beyin Takımı Kaptanı Ferhat Çalapkulu, “Çocukların gelişimine, ihtiyacına ve yaşına uygun oyunları seçmek onları en iyi tanıyan ebeveynlere düşüyor. Tüm bu oyunları oynarken çocuğunuzu gözlemleyerek keyifle zaman geçirdiğinden emin olmalısınız” diyor.
Çalapkulu’na göre, zekâ oyunları çok geniş bir alanı kapsıyor:
“Düşünmeye sevk eden her şeyi zekâ oyunu olarak tanımlayabiliriz. Satranç gibi strateji, sudoku gibi mantık, soma küpü, tangram gibi mekanik oyunlar, kelime oyunları, görsel oyunlar... Birçok farklı türden bahsedebiliriz.
Oynarken veya çözerken düşündüren tüm oyunlar zekâ oyunu olduğu için çok basit fikirler ve malzemelerden yola çıkarak yeni oyunlar keşfedebilir ve onları oynayabilirsiniz. İşte Çalapkulu’nun önerdiği birkaç yöntem

Haberin Devamı

Eşleştirmeler yaptırın: Üzerinde aynı veya ilişkili nesnelerin resimlerinin olduğu eşleştirme kartları hazır bulunabileceği gibi sizin de kolayca hazırlayabileceğiniz bir oyun malzemesi. Ancak bu kartlar olmadan da eşleştirme oyunları oynatabilir, eşleştirme soruları sorabilirsiniz. Örneğin iki tane olan kaç şey sayabilirsiniz?  Eller, gözler gibi somut şeylerin yanında ‘Ö’ harfindeki noktalar gibi sıra dışı cevaplar da verilebilir.
Kelime oyunları: Son harften kelime türetme oyunu gibi oyunlarla kelime bilgilerini geliştirebilirsiniz (DAMA – ADAM- MASA gibi). Oyunu zorlaştırmak için son iki harfi (DAMA – MASA – SAAT – ATMAK - AKSİ gibi) kullanarak oynanacağı gibi son harfle şehir (ANKARA – AYDIN – NİĞDE – EDİRNE gibi) vb. belli türden kelimeler türetmek de bir başka oynama şekli.
Aritmetik oyunları: Eğer arabayla seyahat ediyorsanız en çok göreceğiniz şey plakalar. Plakalardaki rakamları kullanarak çocuğunuzun seviyesine uygun işlemler yaptırabilirsiniz. Örneğin iki tane olan kaç şey sayabilirsiniz?
Tic tac toe: İki kişilik bir oyun. 3x3’lük tabloya oyunculardan biri ‘X’ diğeri ‘O’ harfi koyar. Aynı sırada üçlü yapan kişi oyunu kazanır. Kâğıt kalemle oynanabileceği gibi plajda kuma çizerek de kolayca oynanabilir.

Haberin Devamı

Çocukları düşünmeye sevk ediyor

Önemli olan aslında çocukları düşünmeye sevk edebilmek. Çocukları düşündüren her türlü soru, oyun ya da aktivite, zekâ oyunları kapsamına girebilir. Türk Beyin Takımı olarak yıllardır zekâ konusuna vurgu yapıyoruz çünkü zekâ oyunları çocuklarımızı sadece ‘zeki’ değil, aynı zamanda özel hayatlarında da uyumlu, problem çözme yeteneği güçlü bireyler yapıyor. Başka bir deyişle zekâ oyunları, hayatlarındaki başarının temelini güçlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!