GeriSeyahat Tatilde nereye gidelim ?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tatilde nereye gidelim ?

Tatilde nereye gidelim ?

Açık hava müzesi gibi iki kent

ALANYA, hızla betonlaşmasına rağmen, kültürel değerlerin halen daha korunabildiği açık hava müzesi gibi bir kent. Çok eski bir tarihe sahip Alanya, pek çok uygarlıkların yurdu olmuş. Manavgat'tan sonra bir saatlik yolculukla ulaşabileceğiniz Alanya'da bir dönemlerin ünlü muz ağaçlarını görebileceğinizi hayal etmeyin.

Çünkü muzların yerini dev beton yapılar aldı. Gazipaşa ise, Antalya'nın doğusundaki son ilçe. Alanya'dan Gazipaşa'ya 25 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Gazipaşa, Antalya'nın doğudaki son ilçesi. Turizmin emekleme döneminde olduğu Gazipaşa doğal güzellikleriyle muhteşem bir kent. SON

Alanya Kalesi

Binlerce yıl insanlara yurt olan Alanya Kalesi tüm görkemliliğiyle günümüzde de ayakta. Alanya'nın simgesi durumundaki Kale'ye çıkıp, buradan tüm kenti kuşbakışı seyredebilirsiniz. Koruma altındaki eski Türk Evleri, birkaç yüz yıl öncesi Alanya'sından günümüze ulaşabilmiş eserler. İskele yakınındaki Kızılkule, günümüzde kültürel bir mekan olarak değerlendiriliyor. İlk kuruluşunda bir korsan şehri olan Alanya, bu surların içindeydi. Coresium Trypon adlı bir korsan çevreye dehşet saçıp, Roma'nın ünlü zenginlerinin kızlarını buraya kaçırıp fidye istiyordu. Bu nedenle Alanya Kalesi sık sık savaşlara sahne oluyordu. Alanya'nın Selçuklulara geçmesiyle çehresi de değişti. Sultan Alaaddin Keykubat döneminde imar edilen Alanya'daki Tersane ilk Türk donanmasının oluşmasında önemli bir rol üstlendi.

Alarahan

Alanya'ya 35 km uzaklıkta Alara Çayı kenarındaki bu kervansaray 1232 yılında Sultan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldı. 2 bin metrekarelik bir alan üzerindeki han, kesme taşlardan yapılmış, mescidi, çeşmesi, hamamı ile halen ayakta. Han eski Türk mimarisinin ilginç örneklerinden biri. Alara Çayı muhteşem bir şelale ile iniyor Akdeniz sahiline. Gündoğmuş yakınlarındaki bu şelale, Antalya bölgesinin az bilinen doğal güzelliklerinden biri. Belki de bu yüzden kirlenmedi, çevre katliamına uğramadan bugüne gelebildi.

Damlataş mağarası

Nefes darlığı ve astıma iyi geldiği öne sürülen Damlataş Mağarası 1948 yılında iskele inşaatı sırasında tesadüfen ortaya çıkarıldı. Birbirinden güzel sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağaranın 10-15 bin yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Koruma altındaki mağaraya giriş ücretli.

Süleymaniye Camii

Osmanlı mimarisi örneklerini taşıyan cami 16 yüzyılda Selçuklu dönemine ait bir cami kalıntıları üzerine yapıldı. Günümüzde Andızlı Cami olarak bilinen Emir Bedrüddin Camii de eski Türk mimarisinin güzel bir örneği. Alaaddin Keykubat'ın komutanı Akşebe Sultan tarafından yaptırılan mescid de görülmeye değer mirari örnekler taşıyor.

Gazipaşa

Alanya'dan sonra gelen Gazipaşa Antalya'nın doğudaki son ilçesi. Turizme açılmaya hazırlanan Gazipaşa, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla şirin bir kent. Muz bahçeleri arasında güzel bir tatil yapmak isteyenler mutlaka Gazipaşa'yı görmeli. Adını Atatürk'ün koyduğu bu şirin yöre, antik çağda da çeşitli uygarlıklara yurt olmuş bir tarih hazinesi. Sahile uzandığınızda karşınıza tüm heybetiyle dikilmiş tepe üzerindeki antik kentin adı Selinus. Kent merkezinden denize ulaşan derenin yamaçlarını süsleyen anıt mezar, tapınak kalıntıları ve su kemerleri kolayca ulaşıp ziyaret edebileceğiniz güzellikler. Koru Plajı'ndaki jeolojik oluşumlar ise bir doğa harikası.

Son dönemlerde kuzey ülkeleri ve özellikle Rus turistlerin büyük ilgi gösterdiği Alanya'da mevsimin kış olmasına rağmen denize girip, bira keyfi yapanları görebilirsiniz. Soğuk ülkelerin turistleri deniz için geldikleri Alanya'da, votka ile kafayı bulduktan sonra bira keyfini denizde çıkarabiliyorlar. Sakın siz denemeyin, tatilin geri kalan bölümünü nezle grip içinde yatakta geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

False