Tat, Güneydoğuda 1 milyon ton domates üretecek

A.A.
05.10.2007 - 11:11 | Son Güncelleme:

Tat Konserve, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yılda 1 milyon ton domates üretimine ulaşacak büyük bir proje başlattı.

Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, 2 yıldır GAP bölgesinde domates yetiştirmek üzere deneme çalışmaları yaptıklarını, üretimde son aşamaya geldiklerini söyledi.

Bölgede 7 yıldır faaliyette bulunan ve çoğunluk hisseleri Migros bünyesinde bulunan Harranova şirketinin ciddi bir bilgi ve insan gücü oluşturduğunu kaydeden Toker, geçen hafta Harranova şirketinin yüzde 50 hissesini satın aldıklarını kaydetti.

Şirketteki yüzde 68 ile çoğunluk hisselerine sahip olduklarını dile getiren Toker, bu satın almayla birlikte deneme üretimlerinin ardından resmi üretim çalışmalarının başlamış olduğunu kaydetti.

Tat Konserve olarak GAP bölgesinin, değerlendirilmeye açık en elverişli alanların başında geldiğine inandıklarını kaydeden Toker, şöyle konuştu:
“Günümüzde uygulanmakta olan en modern teknolojileri kullanarak, bölge çiftçisine örnek olacak şekilde, domates ziraatı uygulamalarını başlattık. Bu aşamada tüm zirai işleri biz yapıyoruz ve yönetiyoruz. Hedefimiz ve dileğimiz bölge çiftçisinin de bu modern teknolojileri kullanarak dünya ile rekabet edebilecek maliyetlerde ham madde üretmeleridir.
Amacımız GAP bölgesinin uygun koşullarını kullanmak, dünya fiyatları ile rekabet edebilecek maliyetlerde domates yetiştirmek ve bölgede 1 milyon ton domates üreterek, 150 milyon dolar mertebesinde ilave salça ve benzeri domates ürünleri ihraç etmektir.

GAP, boyutları itibarıyla Avrupa, Rusya, Afrika ve hatta yakın bir gelecekte Çin'e bile ihracat yapabilecek imkanlara sahiptir.”

KURAKLIK VE MODERN TARIM

Kuraklık nedeniyle salça ve konserve üretiminin de zarar gördüğünü, artık geleneksel üretim koşullarının değişmesi zorunluluğunun ortaya çıktığını kaydeden Toker, kuraklık ve sektörel nedenlerle ortalama 2 milyon ton olarak gerçekleşen domates üretiminin 1.5 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

Tat Konserve olarak bu yıl geçen yıldan 130 bin ton fazla üretimle 350 bin ton domates işlediklerini kaydeden Toker, GAP bölgesindeki projeyle kapasitenin katlanarak artacağını kaydetti.

GAP Bölgesi'nde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapmak amacıyla kurulan Harranova şirketinin yeni yapısının yıllık 20 bin baş kesimlik hayvan üretme kapasitesi yaratmayı amaçlayan proje ve yeni yapılacak ziraat projelerinde ciddi maliyet avantajları sağlayacağını sözlerine ekledi.

1968 yılında Bursa Mustafakemalpaşa ilçesindeki tesislerini kurarak salça ve konserve üretimine başlayan Tat, zaman içinde sözleşmeli üreticilik modeliyle Bursa, Çanakkale ve Balıkesir'de sektörün gelişimine önemli oranda katkı koydu.

Harranova'nın GAP Bölgesi'nde 4 dekarlık alanda yaptığı deneme üretiminde başarı yakalanması sonrası şirket devrinin gerçekleştiği, bölgedeki çiftçilerin eğitimiyle gelişecek süreç içinde 2008'de 20 bin dekar alanda üretimin planlandığı belirtiliyor.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı