Taşıt vergisini ödememiş ama 5 milyar TL nakdi varmış

DİYECEKSİNİZ ki 5 milyar TL nakit parası olan bir kişi, ufak paralarla uğraşır mı?

Haklısınız.

Ancak, olay farklı.

Bu kişi “Yurtdışından 5 milyar lira nakit para getireceğim” diye beyanda bulunuyor. Yüzde 2 vergisi tarh ediliyor. Ardından... “Para gelecek” diye bekleniyor. Süre geçiyor!..
Ne gelen var, ne giden...
şarkı sözü gibi oldu ama gerçek durum bu.
Tartışmalar devam ederken, 5 milyar TL nakit para getireceğim diyen kişinin, otomobilinin motorlu taşıtlar vergisini bile yıllardır ödemediği fark ediliyor!..

BİR YORUM

Bir okuyucumuzun ilginç bir yorumu ve sorusu var:
“Bir kişi yurtdışından 5 milyar TL karşılığı döviz getireceğini beyan etmiş. Türkiye’deki en zenginin dahi bu kadar, hatta beşte biri kadar nakit parası yok. Buna rağmen, 5 milyar TL’lik beyan kabul edilmiş. Ardından da ‘Varlık Barışı Yasası’ndan dolayı 10 milyar dolar beyan edildi’ diye açıklama yapıldı. Demek ki 50 kişi birer, ‘ikişer milyar dolar getireceğiz’ diye beyanda bulunsaydı, vergi daireleri bu beyanları da kabul edecekti. Ardından da ‘Varlık Barışı’ndan 100 milyar dolar gelmesini bekliyoruz’ diye açıklama mı yapılacaktı?”
ışin doğrusu, şu anda gerçek tablo yani gelen para nedir bilinmiyor. Toplam birkaç milyar TL daha hayali beyan çıkarsa, sürpriz olmasın.

NE YAPILABİLİR?

Vergi ıdaresi yönünden 5 milyar TL civarında beyan çok önemli. Bu kadar nakit para bırakın Türkiye’nin en zenginini, belki de birey olarak dünyada hiç kimsede yok. Yanlış anlaşılmasın, servet olarak değil nakit olarak yok.
O halde, daha olayın başlangıcında vergi idaresince bu beyana kuşkulu bakılmalıydı.
Örneğin, beyanda bulunanın Türkiye’deki şirketleri (Aktürk Madencilik, AB-T Yatırım, AB-T ınşaat Turizm), borçları, kişisel vergi beyanı (varsa), gayrimenkulleri, taşıtları hatta banka hesapları Maliye’nin kolayca ulaşabileceği, otomobilinin taşıt vergisinin bile ödenmediği, öğrenilebilecek bilgilerdi. 5 milyar rakamı çok büyük olduğu için, bunları öğrenip duruma göre beyanı değerlendirmesi, en azından kamuoyuna açıklanan 14.8 milyar TL’lik bildirimden düşerek, ihtiyatlı açıklama yapması daha anlamlı olurdu.
Dün yazdığımız gibi, yasal süre 2 Nisan’da sona erdi. Maliye Bakanlığı’nın muktezası (özelgesi) bile süreyi uzatamaz. Kaldı ki Maliye de, bu tür bir mukteza vermediğini açıkladı. Süreler ancak yeni bir kanunla ya da ağır hastalık, ağır kaza gibi mücbir sebeplerle uzar.

MİLYARLIK BEYAN GEREKLİ Mİ?

Türkiye’de “Nereden buldun?” uygulaması yok.Yurtdışında, milyar doları ya da 100 milyon doları olan biri dahi bu parasını, en azından büyük bir kısmını, “Varlık Barışı” kapsamına sokmadan Türkiye’ye getirebilir. Yüzde 2 ödediği kısım da vergi incelemesine karşı “geçmiş yılların sigortası” olur.
Bu arada, yurtdışından getirilen paraların, 2008 yılı faiz ve benzeri gelirlerine bir kez daha dikkati çekelim.
Dün açıkladığımız gibi, Varlık Barışı Yasası ile 2008 yılından önceki yıllara güvence veriliyor. Oysa, 31 Aralık 2013 tarihine kadar 2008 yılı için vergi yönünden işlem yapılıp, “Getirdiğin paranın 2008 yılına ait faiz gelirini niye beyan etmedin?” diye sorulabilir.

Otomobil ve alkollü içki satışları neden arttı

OTOMOBıL satışındaki yüzde 180’lik artışın nedeni belli; vergiler indirildi, satışlar canlandı.
Okurlarımız hatırlayacaktır; ekonomik kriz başladığında, 2001 krizinde otomobil ve beyaz eşyadaki vergi indirimlerinin satışları artırmasını örnek göstererek, otomobil dahil çok sayıda sektörde “ındirin vergileri canlansın ekonomi” diye önermiştik. Beş ay gecikmeli de olsa, vergiler indirildi, otomobil satışları da canlandı ve yüzde 180 arttı.
Alkollü içki satışlarına gelince, şaraptaki vergi indirimi ve tüm içkilere bandrol uygulaması yoluyla satışların disiplin altına alınması, içki içenleri değil kayıtlı satışları artırdı. Ana neden bu...
Diğer sektörlerde de vergiler indirilsin, bakın nasıl canlanma olur...
Yazarın Tüm Yazıları