Taşerona kadro ne zaman verilecek? Kadroyla ilgili son açıklama Cumhurbaşkanı'ndan geldi

Güncelleme Tarihi:

Taşerona kadro ne zaman verilecek Kadroyla ilgili son açıklama Cumhurbaşkanından geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 12:49

Detayları geçtiğimiz hafta belli olan taşerona kadroyla ilgili sıcak gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yeni düzenlemeler sonucunda 900 bin işçinin kadroya geçeceği bilgisini veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yeni bir açıklamada bulundu. İşte Cumhurbaşkanı'nın o açıklaması ve taşerona kadroda son durum!

Haberin Devamı

Gündemin en sıcak konularından birisi haline gelen taşerona kadro için en son açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Geçtiğimiz hafta kadro düzenlemesindeki ilk bilgilendirmeyi yapan Cumhurbaşkanı,  taşeron sisteminin adeta bir komisyonculuk olduğunu açıklarken, bundan sonraki süreçte istihdamın bu şekilde sağlanacağını ifade etti. Peki taşerona kadro için zaman dilimi verilmiş miydi? Kadro sınav sonucunda mı verilecek? İşte son durum!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TAŞERONLUK KOMİSYONCULUKTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Pazarlığı yaparken de zaten öyle yapıyordu. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak, o bitti. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak ve böylece artık onların da bir derdi evelallah kalmadı." 

Haberin Devamı

TAŞERON İŞÇİLERE KADRODA YENİ GELİŞMELER VAR MI?

Taşerona kadro ile ilgili ilk detaylar geçtiğimiz hafta ortaya çıkmıştı. İlk açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış, Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu da düzenlemenin detaylarını paylaşmıştı. Sarıeroğlu’nun özellikle sınav yapılabileceği yönündeki sözleri kafalarda soru işareti bırakmıştı. Taşeronların kadroya geçiş sürecinde yapılacak sınav konusunda açıklama yapan Sarıeroğlu, "Sınav, şu anda kamuda kadrolu işçilikle ilgili uygulanan bir prosedür. Bundan sonra taşeron uygulaması kalmayacağı için artık biz İŞKUR aracılığıyla Maliye Bakanlığı’mızın vereceği vizeyle kadrolu işçilerin alımını yapacağız ve burada da zaten halihazırdaki mevzuatımızda bir sınav kriteri var” dedi. Sarıeroğlu, “zor bir sınav mı” sorusu üzerine “Hayır, normal, şartları gayet yapılacak işle alakalı olarak basit. Göz korkmasın yani" diye konuşmuştu.

Yaşanan bu gelişmeler üzerine şimdi binlerce taşeron işçisi, tarih ve sınav araştırması yapıyor. Peki taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşerona kadro için sınav mı yapılacak?İşte taşeron düzenlemesindeki son gelişmeler.

TAŞERONA KADRO SINAVLA MI YAPILACAK?

AK Parti, aylardan beri hazırlıkları süren ve yaklaşık 900 bin taşeron işçisinin kadroya alınmasını içeren düzenlemeye ilişkin kafa karışıklığı yaşıyor. Sınav yapılmasından çok, özellikle belediyelerde bu sınavların listesi belirlenen kişilerin işe alınması anlamına geleceği iddiaları konuşulmaya başlandı. Sorun, Meclis’te bu düzeleme üzerinde çalışan bakanlara da iletildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, vekillere, kayırmacılığın önlenmesi için sınavın, merkezin gözetiminde yapılacağını ve denetim mekanizması öngördüklerini anlattı. Milletvekillerinin itirazlarına, “sınavsız ve sınırsız” bir kadro alımının söz konusu olamayacağı, yapılacak sınavın bu kişilerin iş alanlarına ve eğitimlerine uygun olacağı yanıtı verildiği öğrenildi.Buna göre; taşeron işçiler yeni düzenleme sonrası kadrolu işçi olacak.

TAŞERONA KADRO NE ZAMAN?

Taşeron düzenlemesinin içeriği kadar zamanlaması da tartışma konusu oldu. Taşeron düzenlemesini büyük heyecanla bekleyen yaklaşık 900 bin taşeron işçisi, kadronun verileceği tarihin kesinleşmesi için bekleyişini sürdürüyor. Konuyla ilgili çalışmalar devam ederken henüz bir tarih belirtilmedi. AK Parti yöneticileri, taşeron düzenlemesinin ocak ayına kalabileceğini dile getirdiler.

Haberin Devamı

ERHAN NACAR: TAŞERONA KADRODA GEÇİŞLER UZAYABİLİR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar, "Eğer yasa bu ay çıkarsa nisana kadar kadroya geçiş tamamlanacak. Ancak mevcut durumda güvenlik soruşturmaları 4-5 ayda tamamlanıyor. 850 bin taşeron eklenince soruşturmanın uzaması muhtemel" dedi. 

SGK Uzmanı Erhan Nacar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta taşeron işçilere verilen kadro müjdesiyle ilgili hükümetin mesaisinin sürdüğünü söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarıyla ayrıntıları ortaya çıkan düzenlemeye son şeklinin verilmesi için cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun katılımıyla toplantı yapıldığını belirten Erhan Nacar, düzenlemenin ayrıntılarının ele alındığı toplantıda, sendikaların görüş ve önerilerinin de masaya yatırıldığını kaydetti. Nacar, düzenlemenin en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilmesinin planlandığını, ilgili bakanların Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bu hafta tekrar bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

SGK Uzmanı Erhan Nacar, kadroya kavuşacak işçilerin mevcut ücretleriyle çalışmaya devam ederken tayin haklarının bulunmayacağını söyledi. Nacar, "Buna karşın işçiler, sahip olacakları 52 günlük ikramiye sayesinde iki aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazanca sahip olacak" dedi. Bunun yanı sıra emekli olup da kamuda hala çalışmaya devam eden taşeron işçiler kadro imkanından faydalanamayacak.

"TAŞERONDA KADROYA GEÇİŞ UZAYABİLİR"

SGK Uzmanı Erhan Nacar, "Eğer yasa bu ay çıkarsa nisana kadar kadroya geçiş tamamlanacak. Ancak mevcut durumda güvenlik soruşturmaları 4-5 ayda tamamlanıyor. 850 bin taşeron eklenince soruşturmanın uzaması muhtemel" diye konuştu. Ayrıca, ikincil düzenlemelerin hazırlanması ve yayınlanmasının da zaman alabileceğini belirten Nacar, belediyelerdeki taşeronların kadroya geçişinin nasıl olacağını açıkladı.

Belediyelerde görevli 400 bin taşeron işçinin kadroya geçeceği açıklansa da temizlik görevlilerinden güvenlik görevlilerine kadar çoğu taşeron işçinin kadroya kendilerinin alınıp alınmayacağını, sürecin nasıl olacağını merak ettiğini belirten Nacar, “Devletteki taşeron işçilere kadro müjdesi geçen hafta geldi. Buna rağmen belediyedekiler başta olmak üzere, birçok kurumda çalışan taşeronun kafası karışık. Ama açıklama net” ifadelerini kullandı. Telaşa gerek olmadığını, kadroların verileceğini ifade eden Nacar, “Türkiye genelinde belediyelerde 100 bin kadrolu işçi var. Şimdi buna 400 bin daha eklenecek. Yani 4 katı kadar yeni işçi alınacak. Taşeron işçilerin yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde kadroya geçeceği bildirilmişti. Yalnız bu süre biraz daha uzayabilir" dedi.

BAKMADAN GEÇME!