Taşeron paketi son hafta genişledi

Güncelleme Tarihi:

Taşeron paketi son hafta genişledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 01:57

HÜKÜMETİN seçimlerde kadroya almayı vaat ettiği taşeronlarla ilgili paketin, hem yardımcı işleri kapsayacak şekilde genişlemesi, hem de kadro yerine üç yıllık sözleşmeye dönüştürülmesine ilişkin tavır, son hafta ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bu yüzden Maliye Bakanlığı’nın sadece asıl işler için hazırladığı taslak, geçtiğimiz cuma günü TBMM’ye gönderilecekken, yeni hükümler nedeniyle yeniden kaleme alınmaya başlandı. Üç günde TBMM’ye sevkedilecek denilen paket, TBMM’ye iki hafta sonra gelecek. 

OYLAMA YAPILDI

Maliye bürokrasisinin itiraz ettiği bu düzenlemeyi, yazmak yine Maliye’ye düştü. Edinilen bilgiye göre, taşeron çalışanların kadroya alınmasıyla ilgili geçen hafta çarşamba günü, Başbakanlıkta Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir toplantı yapıldı. Ekonomi bakanları ile ekonomi bürokratların katıldığı toplantıda, taslağın, daha önce kamuoyuyla paylaşıldığı gibi asıl işi yapan taşeronların kadroya alınması formülü yerine yeni bir öneri ortaya atıldı. Maliye bürokratları dışında, danışmanlar tarafından gündeme getirilen bu önerinin nasıl formüle edilebileceği tartışıldı. Bu toplantıda, taşeron çalışanlarla ilgili düzenlemenin ‘sınırlı’ yapılması durumunda, dışında kalanlar tarafından dava konusu yapılabileceği ve kapsamın genişleyebileceği endişesi paylaşıldı.

Haberin Devamı

Toplantıda, ‘kimin asıl iş, kimin yardımcı iş’ kapsamında olduğununa ilişkin ayrımın zor olduğu, bazı kurumlarda yardımcı işlerde çalışanların fiilen asıl iş yaptıkları, bu ayrımın ileride bir kaosa yol açacağı ve kapsam dışında kalanlar açısından hukuki sonuç doğuracağı gibi gerekçeler sıralandı. Tüm bu gerekçelerden sonra taşeron çalışanların kadro yerine, üç yıllık özel statülü sözleşme ile kamuya alınmasının daha adaletli olacağı ifade edildi. Bu formülün olgunlaştırılarak Bakanlar Kurulu’na getirilmesi planlandı. Bu nedenle cuma günü TBMM’ye sevkedileceği ifade edilen taşeron taslağı, beklemeye alındı. Bu çerçeve, geçen pazartesi yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına sunuldu. Toplantıda, maliyet hesabı da yapıldı.

EK YÜK YOK

Hizmet alımı yapılırken firmalara zaten bir ödeme yapıldığı, devletin bu anlamda bir maliyet üstlendiği, şimdi bu çalışanlara devletin direkt maaş ödemesinin çok fazla yük getirmeyeceği belirtildi. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkması ile devletin bu ücretle ilgili maliyetin bir bölümünü karşıladığı, taşeronlar kamuya alınmasa bile zaten bu yükü devletin karşılamaya devam edeceği anlatıldı. Kafa karışıklığını gidermek için müzakerelerden sonra formülün bu haliyle uygulanması konusunda oylama yapıldı. Bakanlar Kurulu toplantılarında pek yaşanmayan bu yöntemin sonunda, tüm bakanlar ‘oy birliği’ ile yeni formüle destek verdiler.

BAKMADAN GEÇME!