Tasarruflar bir puan arttı

Güncelleme Tarihi:

Tasarruflar bir puan arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

AKBANK Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Türkiye’nin tasarruf açığının azaltılmasına yönelik atılan teşvik ve bilinçlendirme adımlarının ilk meyvelerini vermeye başladı.

Haberin Devamı

AKBANK Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, Türkiye’nin tasarruf açığının azaltılmasına yönelik atılan teşvik ve bilinçlendirme adımlarının ilk meyvelerini vermeye başladı. Geçen yıldan bu yana Türkiye’nin tasarruf oranlarında az da olsa bir yükselme olduğunu kaydeden Tözge, “Ancak 2023 hedefi yolunda, gelişmekte olan ülkelerin yüzde 30’lara kadar yükselebilen tasarruf oranlarını dikkate aldığımızda, daha da hızlı artırmamız gerekliliği ortada”  dedi.

YÜZDE 13.9’A ÇIKTI

Akbank’ın, tasarrufların artırılmasına yönelik geçer lım rizar ayında başlattığı Akbank Tasarruf Seferberliği’nin ilk sonuçlarına ilişkin bilgilendirme toplantısında konuşan Tözge şu bilgiler verdi: “Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre 2011 senesinde bugüne kadar görülen en düşük tasarruf oranı olan yüzde 12.7 oranı görülmüştü. 2012’de bu rakam atılan adımların da katkısıyla yüzde 13.9 a çıktı. Kalkınma Bakanlığı tahminlerine göre 2013’te tasarruf oranın yüzde 15.1’e yükselmesi bekleniyor.”
Tözge, yıl başından başlayan teşvikle birlikte bireysel emeklilik sisteminde (BES) toplanan fonlarda yılın ilk 5 ayında yüzde 15’lik büyüme sağlandığını belirtti. Tözge, “Yabancı para tasarruflarında ise döviz kurularının stabil olmasından dolayı yüzde 1’lik küçülme var. Türk tüketicisi yavaş yavaş yabancı para tasarruflarını TL’ ye kaydırmaya başlamış” dedi.

Haberin Devamı

Türk yatırımcı akıllı 

MEVDUAT faizlerinin düşüşünün mevduat sahiplerinin yatımlarını başka araçlara kaydırması ile ilgili olarak ise Galip Tözge, “Faizlerin düşüşünden dolayı mevduat biraz azalmış olabilir, ama Türk tüketicisi çok bilinçli, sermaye piyasasının araçlarının geleceğini görmüş hemen yatırımlarını oraya kaydırmış, BES’teki imtiyazı anlamış hemen yatırımlarını oraya kaydırmış. Bizim tüketicimizin ne kadar bilinçli olduğunu gösteriyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!