Taş Kahve’nin hikâyesi

Dün Cunda Adası’ndaki Taş Kahve’den bahsetmeye başlamıştım.

Haberin Devamı

İstedim ki, Taş Kahve’nin hikâyesini de sizlerle paylaşayım.
Taş Kahve’nin hikâyesi Girit’te başlıyor aslında.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanlarında Girit’te huzursuzluklar çıkar. Giritli Hüseyin Bey, babası Nuri Bey’le hem diğer adalılar gibi zeytinliğinde çalışmakta hem de büyük çınar ağacının altındaki Taş Kahve’yi işletmektedir. Ancak adada Türkler ve Rumlar arasındaki anlaşmazlıklar doruğa çıkmış durumdadır. Ve bu sırada Türkiye-Yunanistan arasında nüfus mübadelesi de başlar.
Nuri Bey vefat eder, Hüseyin Bey annesiyle birlikte “mecburi yolculuğa” çıkar. Türkiye’de yerleştirilecekleri yer ise bellidir: Cunda Adası. Hüseyin Bey’e işletmesi için verilen kahve Girit’teki kahve kadar büyük değildir ama o küçük kahvesiyle mutludur.
1927’de Taş Kahve’nin satıldığını duyar ve mekanı hemen satın alır. Soyadı kanunu çıktığında Barış soyadını alan Hüseyin Bey, oğlu Ali üç yaşındayken vefat eder. Kahveye sahip çıkma görevi, Hüseyin Barış’ın eşi Aliye Hanım’a düşer. Ali Barış büyünce de bu emaneti annesinden devralır. Bu güzel emanet hâlâ Ali Barış’ta ve o da bu emanete en iyi şekilde sahip çıkmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Reyhanlı soğan dolması

Küçük boy sert kışlık soğanları soyun. Alt ve üst taraflarını incecik keserek düzeltin. Soğanları herhangi bir yerinden ortasına kadar delip incecik bir dilim çıkarın. Böylece soğanlar haşlanırken katları kolayca ayrılacak yaprak yaprak çıkarılabilecektir. Soğanları kaynayan bol tuzlu suda kaşıkla çevire çevire haşlayın.
Pişmeye başladıklarında içlerindeki katmanlar yavaş yavaş çıkacaktır. Bu aşamada ocaktan alıp süzün. Soğanların katlarını yaprak yaprak çıkarıp soğuması için kenarda bekletin.
Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba aktarıp üzerine incecik kıydığınız maydanoz, tuz ve karabiberi ekledikten sonra yoğurun. Malzemeye kuru reyhan katarsanız dolmanın lezzetine lezzet katmış olursunuz. Yaprak yaprak ayırdığınız soğan parçalarına bu harçtan koyup rulo yapın.
Bazı yörelerde kıymanın içine 1 çay bardağı kırık pirinç de koyulur. Yağı geniş bir tencerede eritip dolmaları tencereye yan yana ve üst üste yerleştirin. Sıcak suyu tencerenin kenarından aktarıp dolmayı orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 kg küçük boy  kışlık soğan
- 25 gr tereyağı
- 3-4 su bardağı sıcak su
Malzemesi için
- 500 gr orta yağlı koyun kıyması
 (Kuzu kıyma da kullanabilirsiniz.)
- 1 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 yemek kaşığı  kuru reyhan
 (Fesleğen de kullanabilirsiniz.)

Yazarın Tüm Yazıları