Taş Han orijinal haline döndürülüyor

Güncelleme Tarihi:

Taş Han orijinal haline döndürülüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2017 15:49

Taş Han orijinal haline döndürülüyor

Haberin Devamı

SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi’nin Saathane Meydanı Projesi kapsamında bulunan Selçuklu mimarisinin ender örneklerinden tarihi Taş Han'ı, orijinal görünümüne kavuşturduğu belirtildi. Arkeolojik kazılarda temelleri bulunan eserin kesilen diliminin tekrar örüldüğü ifade edildi.
Anadolu Selçuklu uygarlığı zamanında Samsun'un en eski ve önemli ticaret ve yaşam merkezlerinden biri olup, şehrin ilk hatıralarının yaşandığı Saathane Meydanı tüm ihtişamı ile yeniden gün yüzüne çıkartılıyor. Köklü bir geçmişe sahip kentin tarihine ışık tutan eski yapılardan Ahi Ali Paşa Vakfı'na ait 500 yıllık Taş Han, saat kulesi, cami, medrese ve hamam kent tarihine ışık tutacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kültür projeleri ile yeniden gün yüzüne çıkarılan tarihi Taş Han'ın biçimsiz geometrisinden yola çıkaran Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, çevresinde kazı çalışması yaptırmıştı. Gerçekleştirilen küçük çaplı kazıda eserin kesilen dilimi bulunmuştu. Yol yapılmak için kesildiği anlaşılan hanın kesilen dilimi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa ediyor. Restorasyonu gelecek yıl tamamlanacak tarihi Taş Han'ın, temeli ise 4 metre çapında güçlendirildi.
Restorasyon ve rekreasyon çalışmasının ardından eski orijinal görünümü ve ihtişamına yeniden kavuşacak tarihi han, kentin tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak.
Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, "Saathane Meydanı, önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Samsun'un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple büyük önem veriyoruz. Burayı kentimize yakışan, şehrimizi temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz. Tarihi dokuyu, kamu yararı da göz önünde bulundurarak Samsun'a kazandırıyoruz. Burası herkesin gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!