ANKARA HABERLERİ

Tarzı olmayan işletmeler sektörü olumsuz etkiliyor

Hande BAŞPINAR
09.11.2009 - 00:00Son Güncelleme :

Hem kasap dükkanı hem de et lokantası olarak hizmet veren Butcha’nın İşletme Müdürü Ayhan Sevilir, “Tarzı olmayan işletmeler, sektörü olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Hande BAŞPINAR

Hem kasap dükkanı hem de et lokantası olarak hizmet veren Butcha’nın İşletme Müdürü Ayhan Sevilir, “Tarzı ve karakteri olmayan işletmeler, sektörü olumsuz yönde etkiliyor” dedi. Dünyada bir kriz olduğuna ama çok sayıda müteşebbisin de bulunduğuna dikkat çeken Sevilir, “Bu çok sevindirici bir şey, Bu ülkeye vergi ödeyen, istihdam oluşturan, ihracat yapan kişileri takdir ediyorum” diye konuştu. Et değerinin çok yükselmesi ve stoğun giderek azalmasının sektörün en önemli sorunları olduğuna dikkat çeken Sevilir, sektörün durumunu Ankara Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

“Kriz döneminde işletme açan kişilerin, kısa vadede kendini tüketmesi beni çok üzüyor. Bir istihdam oluşturuluyor ama bu işin altyapısını bilmeyen kişilerin girişimde bulunması sonucunda, kısa vadede işletme değeri düşüyor ve insanlar dükkanını kapatmak zorunda kalıyor.

Ankara’da ilk kez

En büyük sıkıntılarımızdan biri, son altı ayda ete yedi defa zam gelmesi. Geniş bir arazi yapısına sahibiz, 20 yıl öncesinde hayvancılık ön plandaydı ama artık bunu kaybetme noktasına geldik. Türkiye’de 5 sene sonra hayvancılığın tamamen yok olacağını düşünüyorum. Etin ithalatının önünde engeller olmasının nedenini anlayamıyoruz. Bir süre sonra kendi ülkemizde et yemeye muhtaç hale gelebiliriz.
Kuru dinlendirme adı verilen özel bir teknikle sığır eti işliyoruz. Bu teknik Türkiye’de üç noktada uygulanıyor. Ankara’da ilk olarak biz uyguluyoruz. Bu, etlerin marinesiyle alakalı bir teknik. Biz eti sos, baharat ya da sebzeyle marine etmiyoruz.

Etler dinlendiriliyor

Et lokantalarındaki mantık, eti süt, soda, salça ve soslarla yumuşatmaktır. Yapısı, ırkı asil olan bir eti yumuşatmaya ihtiyaç yoktur. Kuru dinlendirme tekniğiyle etlerimizi eksi iki derecede 25 gün kadar bekleterek dinlendiriyoruz. Daha sonra etin kapak kısımları kurumaya başlar. Bu şekilde etin içine hiçbir şekilde hava girmez. Etin kendi suyu, eti yumuşatmaya başlar. Daha sonra eti dolabımızda dinlendirmeye alırız. Et eksiden artıya geçince kendini bulur.

Çayyolu yeni gelişen bir bölge olduğundan yatırım için riskli ama çok hızlı gelişen bir semt. İnsanlar artık daha sakin bölgeler arıyor. Biz de bu yüzden Çayyolu’nu tercih ettik.”

Et bulmakta zorlanıyoruz

“MüşterİLERİMİz açık mutfağımızı ve kasap bölümümüzü görerek hem yemeklerini yiyebiliyor hem de etlerini seçebiliyorlar. Kasap dükkanında olan her ürün bizde de bulunuyor. Bizim farkımız, süt kuzu ve süt dana satmamız. Etlerimizi, arazi yapısı kekikle yoğunlaşmış olan, rakımı yüksek bölgelerde beslenen büyük ve küçükbaş hayvanlardan seçiyoruz. Trakya ve Marmara Bölgesi Türkiye’de bu konuyla ilgili en verimli bölgelerden. Bu bölgelerdeki arazi yapısında kekik yoğunluğu daha fazla. Trakya kuzusu, dünyadaki en iyi kuzu ırkıdır. Ama nesli giderek tükeniyor. Türkiye’deki hayvancılık bitmeye başladığı için etlerimizi bulmakta zorluk çekiyoruz.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Ankara haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Ankara haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Tarzı olmayan işletmeler sektörü olumsuz etkiliyor haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.


    ANKARA YOL DURUMU
    Ankara1 DERECE
    Yol durumu »
    ANKARA NAMAZ VAKİTLERİ
    22 Ekim 2017, Pazar
    • İmsak
      05:20
    • Guneş
      06:59
    • Öğle
      12:44
    • İkindi
      15:44
    • Akşam
      18:08
    • Yatsı
      19:35
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı