Tartışmayı kesin, isteyen Karim Rashid halısı satar

STEP ve 3K isimli halı firmaları, tasarım dahilerinden Karim Rashid’in ismini kullanıp pazarda ön plana çıkma çabasına girdi.

Step Halı’nın Rashid’le anlaşmasına karşın 3K, Almanya’dan Rashid imzalı halı ithal etti. Çıkan tartışma üzerine Rashid, ‘Türkiye’deki satışlara karışamam’ dedi.

MODERN çizgilerle pazarda ön plana çıkmaya çalışan iki Türk halı firması, dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid yüzünden birbirine girdi. Buna da Step Halı’nın Mısırlı tasarımcının desenlerini, halıda kullanma hakkını 2005 sonuna kadar elinde bulundurmasına rağmen, 3K Konsept ‘in Rashid’in desenlerini içeren halıları Alman Designer Carpet firmasından ithal edip, pazarlaması neden oldu.

YANLIŞ BİLGİLENDİRME: 2005 sonuna kadar Karim Rashid’in desenlerini halıda kullanma hakkını elinde bulundurduklarını savunan Step Halı Genel Müdürü Cem Şengör, ‘Buna karşın, tasarımcının adını şimdi, 3K Konsept adlı firma kullanıyor. Adının kullanılmasına sadece biz değil, tasarımcı da tepki gösteriyor’ dedi. Ancak Step Halı’nın Rashid’i yanlış bilgilendirdiği, Hürriyet’e yaptığı açıklamayla ortaya çıktı. Rashid, açıklamasında Türkiye’deki halı satışlarına karışamayacağına belirterek, ‘Türkiye’de dizayn ettiğimiz halıların üretim hakkını Step’e verdik. Ancak hiçbir firmanın bu halıları yurtdışından ithal edip satmasına da karışamayız’ dedi.

3K’NIN ATAĞI: Step Halı’nın Rashid ismini kullanarak Türkiye’de dikkat çekmesi üzerine 3K firması bundan yararlanmak için atağa geçti. Yılbaşında Designer Carper adlı Alman firmayla anlaşma imzalayarak Step Halıdan önce Rashid tanıtımlarına başlayan 3K Konsept’in ortaklarından Zeki Yazıcı, ‘Temsilcisi olduğumuz Alman Designer Carpet firması, Karim Rashid’le yaptığı anlaşma gereği desenlerini yıllardır ürünlerinde kullanıyor. Bizde bu halıları onlardan ithal edip, Türkiye’de pazarlamaya başladık’ dedi.

30 BİN DOLAR ÖDEDİ: Mısırlı tasarımcı Karim Rashid, 2004 yılındaki Marka Konferansı’na katılmak için İstanbul’a geldiğinde, Step Halı’yla da anlaştı. Rashid, hazırladığı desenlerin halıda kullanım hakkını, 30 bin dolar karşılığında Step Halı’ya verdi. 2005 yılının sonuna kadar geçerli olan bu anlaşma sonucunda Step Halı da, ürünlerinde Rashid’in hazırladığı özel koleksiyonları kullanmaya başladı.

İTHAL ETTİ: 3K Konsept ise, geçtiğimiz ocak ayında Almanya’nın önde gelen halı üreticisi firmalarından Designer Carpet’ın Türkiye temsilciliğini üstlendi. Bunun sonucunda, Designer Carpet’ın Rashid imzalı halılarını da ithal edip, ortalama 2 bin 500 YTL karşılığında pazarlamaya başladı.

ANLAŞMA YENİLENECEK: Cem Şengör, Rashid’in halı segmentindeki tek iş ortağının Step Halı olduğunu savunarak, ‘Rashid’de, halı tasarımlarıyla ilgili olarak Türkiye’de Step’in dışında başka bir firmayla bağlantısının olmadığını söylüyor. 3K adlı halı firmasının, tanıtımlarında adını kullanmasından, Karim Rashid de rahatsız. Koleksiyonun tutması halinde kendisiyle anlaşmamızı yenileyeceğiz. Ancak, 3K adlı firmanın haksız rekabeti bize zarar veriyor. Bizim yaptığımız anlaşmanın ardından 3K firması da Rashid desenli halılarını kendisine özel koleksiyon hazırlanıyormuş gibi gündeme getirdi’ dedi.

SON NOKTAYI KOYDU: Dahi tasarımcı Karim Rashid’in arkadaşımız Ayşegül Akyarlı’ya yaptığı açıklama tartışmaya son noktayı koydu. Türkiye’deki halı satışlarına karışamayacağına dikkat çeken Rashid ‘Türkiye’de dizayn ettiğimiz halıların üretim hakkını Step’e verdik. Ancak hiçbir firmanın bu halıları yurtdışından ithal edip satmasına da karışamayız’ dedi.

Yazıcı: Rashid’ın adını kullanma hakkımız var

3K
firmasının ortaklarından Zeki Yazıcı, geçen ocak ayından itibaren temsilciliğini üstlendiği Designer Carpets adlı Alman halı firmasının yıllardır Karim Rashid’le birlikte çalıştığına dikkat çekerek, ‘Temsilcisi olduğumuz bu firmanın ürettiği halıları ithal edip, Türkiye’de pazarlamamız kadar doğal bir şey olamaz. Zaten yaptığımız anlaşma gereği, imzasını taşıyan bu ürünlerde Rashid’in adını tanıtımlarda kullanma hakkımız var. Tanıtımlarımızda Rashid’in yanı sıra ana firmamızın anlaşmalı olduğu Vernet Panton, Pierre Paulin, Patrick Norguet gibi ünlü tasarımcıların koleksiyonlarına dönüşümlü olarak yer vermeyi planlıyorduk. Ancak, artık bu projemizi askıya alıyor ve Rashid’in koleksiyonuna uzun süre devam etmeyi düşünüyoruz’ dedi.

Alman firma hesap sordu

STEP
Halı’nın yaptığı ‘Karim Rashid adının kullanılmasından rahatsız oluyor’ açıklaması üzerine Designer Carpet’ın Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Drechsle, Rashid’e bu açıklamanın gerekçesini sordu. Tasarımcıya 3K’nın distrübütörleri olduğunu belirten firma ‘Anlaşmamız gereği bizden halıları alıp Türkiye’de satma hakkına sahip. Bu halıların tanıtımı içinde yüklü yatırımlar yaptı’ dedi.

Tasarımın dahileri arasında yer alıyor

TÜRK
halıcılar tarafından paylaşılamayan Mısırlı tasarımcı Karim Rashid, 1982 yılında Kanada’da Endüstriyel Tasarım okudu. 10 yıl süreyle Kanada ve İtalya’da ki bir çok tasarım firmasında çalışan Rashid, 1993 yılında New York’da kendi atölyesini kurdu. Şu anda, Shiseido, Giorgio Armani, Tommy Hilfiger, Estee Lauder, Coca Cola, Issey Miyake, Ralph Lauren, Unilever, Toyota, Unilever ve Sony gibi bir çok kuruluşa özel tasarımlar yapıyor. Karim Rashid de, son yıllarda gerçekleştirdiği çıkışla, tasarımın dahileri arasına girmeyi başardı.
Yazarın Tüm Yazıları