Tarişbank gitti geldi sonunda ‘Deniz’e daldı

Güncelleme Tarihi:

Tarişbank gitti geldi sonunda ‘Deniz’e daldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2002 01:49

120 bin tarım üreticisini temsil eden Tariş'in bankası Tarişbank, ‘‘zararları özkaynaklarını ve yükümlülükleri varlıklarını geçince’’ Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildi. Danıştay'a yapılan itirazlar sonucu birara Tariş'e yeniden dönen banka, sonunda Denizbank'a satılıp, tümüyle tarihe karıştı.

TARİŞBANK, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 3 numaralı fıkrasına dayanılarak, 9 Temmuz 2001 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Tarişbank'ın (Milli Aydın Bankası) TMSF'ye devir gerekçesi, yapılan uyarılara karşın banka yönetiminin kanunda belirtilen tedbirleri almaması, zararları özkaynaklarını, yükümlülüklerinin toplam değeri de varlıklarının toplam değerini aşması olarak açıklandı.

Resmen 1913 yılında kurulan ve 88 yıl sonra TMSF'ye devredilip, geçen hafta da Denizbank'a satılan Tarişbank, yaklaşık 120 bin tarım üreticisinin malı olarak kamuoyuna tanıtılan bir bankaydı.

Devir işlemini izleyen sürede İncir, Üzüm, Pamuk, Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ), bankanın kendilerine geri verilmesi için hukuki bütün imkanlarını kullandı. TMSF'ye devredilen bankaların eski sahipleri arasında Tariş bu açıdan en istikrarlı mücadeleyi veren eski banka sahibi olarak dikkat çekti.

Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, Tarişbank için sürdürdükleri mücadele sırasında yaptığı açıklamaların birinde, Tarişbank'ın TMSF'na devredilmesinin sermaye artışı için kendilerine tanınan sürenin dolması beklenmeden yapıldığı gerekçesiyle İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi eliyle Danıştay Başkanlığı'na yürütmenin durdurulması talebiyle başvurduklarını söyledi.

Tariş'in Danıştay'a yaptığı başvuru sonucunda alınan yürütmeyi durdurma kararı ile Tarişbank 21 Şubat 2002'de eski sahibi olan Tariş'e iade edildi.

Devletin zor durumdaki bankalara sermaye koyarak destek olması kararı almasıyla, TMSF'ye devredilmeden önce böyle bir talepte bulunan Tariş yönetimi konunun TBMM'ye taşınmasını sağladı.

Bankacılık Yasa Tasarısı görüşmeleri sırasında Tarişbank olayını Meclis gündemine taşıyan DSP İzmir Millevtekili Hakan Tartan, Tarişbank'ın TMSF'ye devredilmesinden kısa bir süre önce banka yönetiminin BDDK'ya başvurduğunu hatırlatarak, ‘‘Bir yıl geçmeden bu talep sektörde çözüm olarak gündeme getirildi’’ dedi. O günlerde basına bir açıklama yapan ve bankanın geri dönme umudunu taşıyan Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer ise yaptıkları başvuru sonucu Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını hatırlatmıştı.

Ancak, Tarişbank, Danıştay 10'uncu Dairesi'nin İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından verilen, Tarişbank'ın TMSF'ye devrine ilişkin yürütmeyi durdurma kararını reddetmesinin ardından bir defa daha TMSF'ye devredildi.

DENİZBANK'A GİTTİ

Bu gidiş gelişin sonunda, Egeliler'in bankası olarak tanınan Tarişbank, geçen hafta Ege'nin en büyük sanayicilerinden Mehmet Nazif Zorlu'nun bankası olan Denizbank'a devroldu. BDDK birleşmenin 31 Aralık'a kadar tamamlanmasını isterken, Denizbank Tarişbank'ın tüm şubelerini ve personelini de devraldı.

BDDK, TMSF'deki Tarişbank hisselerinin yüzde 99.99'unun Denizbank A.Ş'ye bedelsiz devredilmesini kararlaştırdı. Tarişbank'ın Denizbank A.Ş'ye devrine ilişkin hisse devir sözleşmesi 21 Ekim 2002 tarihinde imzalanmıştı. TMSF'na devrolan çeşitli bankalardan 68 şubeyi bu yılbaşında bünyesine katan Denizbank, son olarak 17 şubesini devraldığı Toprakbank'ın 86 bin müşteriden oluşan tüm kredi kartı portföyünü de satın almıştı. 1997 yılında faaliyete geçen Denizbank, devralınan Tarişbank'la birlikte 197 şubeli bir banka haline geldi.

Tariş memnun olmadı

TARİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer, Tarişbank'ın TMSF'ye devri ile ilgili açtıkları davalar sonuçlanmadan, Denizbank'a devredilmesine karar veren BDDK'yı eleştirdi. Tarişbank'ın TMSF'ye devri ile ilgili biri temyiz olmak üzere 3 davaları bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: ‘‘Tarişbank ile ilgili hukuk süreci sonuçlanmadan bankanın satışı ile ilgili kararlar alınıyor. Anladığımız kadarıyla BDDK, hukuki süreci önemsemiyor. Konu ile ilgili atılması gereken adımları önümüzdeki hafta birlik başkanları ve yönetim kurulumuzla yapacağımız toplantı ile belirleyeceğiz.’’ Açılan davalardan Tariş lehine kararlar çıkarsa Denizbank'a devir işleminin iptal edilebileceğini öne süren Ayhan Özer, ‘‘Bizim bu süreçte yargı kararlarını beklemekten başka çaremiz yok’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!