Tarımda çağın gerisinde kalmayalım

Güncelleme Tarihi:

Tarımda çağın gerisinde kalmayalım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2018 12:09

Tarımda çağın gerisinde kalmayalım

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- ADANA Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Akademi bünyesinde 'Çukurova Tarımında Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Başarılı İş Modelleri ve Yatırımlar' konusu masaya yatırıldı. Konuşmacılar, Türkiye'de stratejik öneme sahip tarımın inovasyon ve pazarın genişletilmesiyle kalkınabileceğine dikkat çekti.
ADSİAD’ın  Geleneksel Salı Toplantısı'nın Mayıs ayı konuğu Özler Tarım Genel Müdürü Özbek Haldun Özler oldu.  Divan Otel’de yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan ADSİAD ve Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Başkanı Süleyman Sönmez, "Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor ve nihayetinde konumuz itibariyle her sektörde üretim modelleri de farklılaşıp başkalaşıyor. Tüm bu gelişmeleri yakından takip edip ayak uyduranlar başarı yolunda koşarken, fırsatı kaçıranlar her yönüyle çağın gerisinde kalıyor. Bu nedenle tarımda inovasyonun önemi gün geçtikçe artıyor" dedi. Sönmez, şunları söyledi:
"Son yılların en popüler tümcesi olan 'İnovasyon' konusuna kafa yormamız gerektiğine canı gönülden inanıyorum. Yenileşme, başkalaşma ve fark yaratma tarihin her döneminde gelişimin başat faktörü olduysa burada bir keramet olduğu ortada. Bereketli topraklarıyla tarımın, köklü geçmişiyle sanayinin öncü kentlerinden Adana'nın da, ekonominin tüm alanlarında büyük bir potansiyeli olduğunu bilerek hareket etmek gerektiğini düşünüyorum. Taş eksen taş bitecek, adam eksen adam yetişecek bu topraklara sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Yılda 2.5'un üstünde bir üretimin olduğu muazzam bir ovadan söz ediyoruz. İklimiyle ve verimliliğiyle dünyaya örnek bir coğrafya burası. Üretimi arttıracak ulusal, kaliteli ve tutarlı tarım politikalarının şart olduğunu ve bunların çok çok ileriyi de kapsayacak şekilde rehber haline getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tarımsal üretimin önündeki engellerin kaldırılmasını, maliyetlerin düşürülmesini, üretici destek-teşvik politikalarının gözden geçirilmesini, elbette üretici perspektifinden bakarak hareket edilmesini arzu ediyorum."

Özler Tarım Genel Müdürü Özbek Haldun Özler ise Türkiye tarım sektörünün kısa vadeli sıçrama yapabilmesi için öncelikle Pazar darlığını aşması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin ihracatta Batı Avrupa, İskandinavya, Japonya, Kanada gibi ülkelerde vahşi fiyat rekabetinden ziyade servis rekabeti yapabileceği ülkelere yönelmesinin önemine dikkat çeken Özler, "Pazar darlığı konusunda Rusya ile yaşanan uçak krizi esnasında almış olduk" dedi.

ADSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cahit Sınmaz, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Adana İŞKAD Başkanı Belgin Özçelik, Mersin GİŞKAD Başkanı Ayferi Tuğcu, ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ADSİAD üyeleri ve ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı toplantının son bölümünde ADSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Eserce, sunumundan dolayı Özbek Haldun Özler’e teşekkür plaketi takdim etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!