Tarım işletmesine değil tek tek yönetim kurulu üyelerine kredi veririz

ATASANCAK Acıpayam Tarım İşletmeleri’nin Denizbank’tan sağladığı 30 milyon dolarlık kredinin imza töreni... AtaSancak Acıpayam Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanvekili Ethem Sancak, Denizbank’ı tarıma açtığı kredi penceresinden dolayı överken, sözü Ziraat Bankası’na getirdi:

"Ziraat Bankası’nın tarıma dönük kredileri, ’köylüsün sen köylü kal’ mantığına oturtulmuş. Tarım işletmelerine değil, çiftçiye kredi veriyor. Büyüklüğü çiftçi başına 500 bin YTL’yi aşmıyor."

İmza töreni sonrası Ethem Sancak’a Ziraat Bankası’nın uygulamasını sordum:

- Siz AtaSancak Acıpayam Tarım İşletmeleri olarak 30 milyon dolarlık kredi için Ziraat Bankası’na da başvurdunuz mu?

- Ziraat Bankası’na da gittik. Böyle bir krediyi veremeyeceklerini söylediler. Onlarda çiftçi başına 500 bin YTL kredi sınırı var.

- Sizin gibi bir işletmeye kredi veremiyorlar mı?

Ethem Sancak, belki de Ziraat Bankası’nın biraz da şaka yollu verdiği yanıtı aktardı:

- "Ancak yönetim kurulu üyelerine birer çiftçi gibi 500’er bin lira kredi verebiliriz" dediler...

- Yani?

- Bizim 30 milyon dolar gibi bir krediyi Ziraat Bankası’ndan alabilmemiz için demek ki yönetim kurulu üyelerimizin sayısını ona göre artırmamız gerekiyor...

- Böyle birşey mümkün mü?

- Mümkün değil...

Aslında Ethem Sancak’ın amacı Ziraat Bankası’nın Genel Müdür Can Akın Çağlar kaptanlığındaki başarılı yönetimini eleştirmek değildi. Sancak, Türkiye’nin son dönemlerde tarımda gerçekleştirdiği değişime karşın hálá, bireysel çiftçiliği desteklemesini doğru bulmadığını vurgulamak istiyordu.

Bu toplantıdan bir süre sonra yolum Ankara’da traktör üreticisi Erkunt Tarım Makinaları tesislerine düştü. Genel Müdür Zeynep Erkunt Armağan’la fabrikayı gezdik. Zeynep Hanım, ithal traktörlerden yana dertliydi: "Döviz kurlarının durumu malum. Biz ihracatta fiyat tutturmaya zorlanıyoruz. İthal traktörler Türkiye’de cirit atıyor. Bugün 35 farklı traktör markası var Türkiye pazarında. Bunlardan 6’sı Türkiye’de üretiliyor. İthalatçılardan 17 bin YTL’ye traktör satanlar var."

Armağan, "ithalat kapıları kapansın" gibi bir bakışa sahip değil. Onun derdi Türkiye’ye yakışmayan düşük kalitedeki traktörlerin pazarda fazla yayılması. Bunun önüne geçmek için bir önerisi var:

"Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası’yla birlikte belki sadece Türkiye’de üretilen traktör markaları için daha düşük faizli bir kredi modeli oluşturabilir. Böylece güçlü YTL’den yediğimiz darbeyi biraz olsun hafifletiriz."

Armağan’ın önerisi bana mantıklı geldi. Tarım kredisini "çiftçi başı 500 bin YTL’den fazla vermem" diye sınırlayan Ziraat Bankası, "içerde üretilen traktöre düşük faizli kredi"ye nasıl bakar acaba?

Maris’e 40 milyon Euro yatırdık, pişman değiliz

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki 364 oda ve borsa başkanıyla sektör meclisleri başkanlarına zverdiği iftarda Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan beni görünce, "Maris’in yeri güzel ama ortada kár yok" başlıklı yazıma itiraz etti: "Marmaris’teki Maris Otel’i 24.5 milyon Euro’ya almıştık. Yenileme yatırımıyla toplam harcamamız 40 milyon Euro’ya buldu ama hiç pişman değiliz."

Metin Kalkavan
, tesisi daha önce işleten Robinson Club’la yollarını ayırdıktan sonra Maris’i Türkiye’nin önde gelen turizm markası haline getirmek için kolları sıvadıklarını belirtti: "Fiyatımızı yüzde 40 yükselttik. Bu sezonu ortalama yüzde 30 dolulukla bitirdik. Bu yılki sonuç pek iyi değil ama kararlıyız, burası iyi bir marka olacak."

Kalkavan
’ın bu iddiası tutarsa, Türkiye bir tesisini daha "Avrupalı’nın ucuz tatil cenneti" olmaktan kurtarır...

Sonu belli olmayan bir maceraya atılmış gibiyim

MİLLİYET Gazetesi Ekonomi Servisi’nde Necati Doğru yönetiminde çalıştığım günler... Biz haber yazıyoruz, Faruk Kutlu genellikle son dakikada onlara uygun grafikler yaratıyor...

Faruk Kutlu’yla şimdi Hürriyet’te de birlikteyiz. Yine son dakikalarda onu sıkıştırıyoruz. Ama o tanıdığım en kaprissiz sanatçı. Gazetedeki karmaşa ortamında güzel grafikler çiziyor, evde de boş durmayıp, resim yapıyor.

Faruk Kutlu’nun resimlerinden oluşan sergi İstanbul Çukurcuma’daki Galeri Artist’te sürüyor, 17 Ekim’de bitecek. Ben resimleri incelerken Faruk Kutlu anlattı: "Genellikle boş tuvale o an hissettiklerimi yansıtırım. Tuval yüzeyine düşen ilk biçim belleğimin kapılarını aralar, diğer görüntüler akar. Sonu belli olmayan maceraya atılmış gibi hissederim kendimi..."

Faruk Kutlu’nun maceraları, sonunda çok güzel resimler ortaya koymuş...
Yazarın Tüm Yazıları