Tarikatların kafası karışık

TARİKAT ve cemaatler, yaklaşan 3 Kasım seçimlerine nasıl bakıyorlar? Bu konudaki gelişmeleri izleyen Ankara'daki bir dostumuz, yaptığımız görüşmede tarikat ve cemaatlerde de kafaların karışık olduğunu belirtip, şu noktalara dikkatimizi çekti:

- Nakşibendi tarikatının İskenderpaşa dergáhı, Süleymancılar ve Nurcuların tüm kolları, ilk bakışta AKP'nin seçimlerden birinci parti olarak çıkması ve hükümet kurmasını, son beş yılda gerileyen siyasal İslam hareketi açısından faydalı görüyorlar, bunun özellikle türban konusunda devletten rövanşın alındığı anlamına geleceği yorumunu yapıyorlar.

- Bununla birlikte, özellikle Nurcu çevrelerde AKP'nin birinci parti olarak hükümet kurması ihtimaline dönük bir rahatsızlık da var.

- Endişelerin gerisinde, AKP'nin birinci parti olması halinde Refahyol döneminde yaşanan güçlüklerin tekrarlanması ihtimali yatıyor. Siyasal İslam hareketinin, Refahyol'a kadar elde ettiği kazanımların bu iktidarın hataları yüzünden birkaç yılda kaybedilmesi akıllardan çıkmış değil.

- Bir AKP iktidarında Refahyol dönemindeki sabırsızlıkların tekrarlanması, sahip oldukları sermaye, finans, eğitim ve diğer alanlardaki kazanımları kaybetmelerine yol açabilir.

- O zaman bu gruplar 28 Şubat tecrübesi ile devleti karşılarına almadan, ancak sahip oldukları müesseselerin gücünü artıran sessiz bir stratejiye devam etmeyi daha uygun görebilirler.

Dostumuz, şu hususu dikkatimize getiriyor:

‘‘Şu hususu bir tarafa yazın. Bazı tarikat ve cemaatler bu kaygılar nedeniyle SP ya da AKP dışında tercih arayışlarına girebilirler. Zaten ANAP ve DYP ile diyaloga geçildi bile.’’

Mumcu'nun kardeşi kimdir?


AKP'ye geçtikten sonra Haber Türk'te konuşan Erkan Mumcu, kendisinin her türlü harcamalarının kardeşi tarafından karşılandığını söylemiş.

Mumcu'nun babası terzi.

İstanbul'dan bir okurumuz, ‘‘Siz onun Turizm Bakanlığı'ndaki uygulamalarından ve dini çevrelerle ilişkilerini yazıyorsunuz’’ dedikten sonra aklına şu sorular takılmış Yalvaçlı Mumcu ailesiyle ilgili olarak:

‘‘Bir zamanlar Sultanhamam'da kot kumaşı satan Erkan Bey, 39 yaşında olduğuna göre kardeşi üç-beş yaş daha küçük demek ki... Gazetenizde okudum, organik gıda üretimi yapıyormuş... Bu yaşta serveti nasıl sağladığını merak ediyorum. Ne iş yapıyor, ne vergi veriyor?

Ayrıca Erkan Mumcu'nun Çayyolu'nda oturduğunu biliyorum; 750 metrekarelik villası kendisinin midir, kiralık mıdır? Kendisinin ise nasıl ve kaça almıştır? Arabalarının markasını ve alış faturalarını kamuoyuna açıklayabilir mi?’’

Mumcu böyle sorulara yanıt vermeyi sevmez.

Kusura bakma DYP

NE
oldu sana DYP?.. Artık tanınmaz haldesin...

İnsanımın kızgınlıkla, küskünlükle bakındığı yerdesin..

Seni gafletten uyandıramıyorum. Oysa sen benim vazgeçilmez tutkumdun; gururumdun, vicdanımdın.

Kusura bakma DYP; artık seninle ayrı yolların yolcusuyuz.

Silkin artık DYP, kırat yerde yatıyor; dostlar seferber olmuş derde derman arıyor!

EMSEL

Taşımalı demokrasi


PAZAR günü bazı partiler önseçim yaptılar. Bunun adı 'taşımalı demokrasi'dir.

Bazı illerde bir şeylerin gücü ile listelerin başlarına yerleşenler, acaba özellikle DYP Genel Merkezi'ni rahatsız etmiş midir?

Özellikle de Isparta'da...

Ömer Bilgin listeye giremedi ama başka 'Ömer Bilgin'ler geldi.

Bu listeye göre Mumcu'lu AKP listesi 4-0 yapar mı?

Sorunların çözümüne biz de katılalım


ALİ Kılıç, Alman Türk Dostluk Dernekleri Federasyonu Başkanı... Yaz tatili sırasında Türkiye'yi tarayarak 15 ili dolaşmış; Ankara'dan Tokat'a, Tunceli'den Antalya'ya kadar... İnsanları karamsar görmüş; ‘‘Eskiden seçimlerden önce insanlar umut doluydu, şimdi değil’’ diyor.

Bu seçimlerde halkın, kimsenin elinde sihirli değneğin olduğuna inanmadığını gördüğünü aktaran Kılıç şöyle diyor:

‘‘Parçalanmış sol, uzlaşamayan sağ, halkmızın gözünde hepsi cola gibi. Birbirlerinden farkları yok; biri Pepsi Cola, diğeri Coca Cola... Anadolu Ankara'dan göründüğü gibi değil. Siyasiler halktan kopmuş durumda. Umut yok. En büyük sürprizi de siyasiler açısından 'kararlı' görünen kararsızlar verecektir.’’

Kılıç, yurtdışında yaşayan 4 milyon Türk'ün oy kullanma konusunda yine 'üvey evlat' muamelesi gördüğünü belirterek ‘‘İran ve Suriye gibi ülkeler yurtdışındaki vatandaşlarının ayağına seçim sandığını götürürken, AB'ye girmek için kuyrukta bekleyen Türkiye, AB içinde siyasal-sosyal-kültürel alanda büyük bir güç konumuna gelen 4 milyon vatandaşını görmezlikten gelmektedir. Halbuki bizler Türkiye için büyük bir kazancız. Türkiye bizlerin potansiyelinden yararlanmalıdır. Her geçen gün ve her geçen seçim Türkiyemize çok şeyler kaybettirmektedir. Yurtdışındaki sivil toplum örgütlerimizin değerli yöneticilerinden yeteri kadar neden yararlanılmaz? Siyasi partilerimiz, yurtdışındaki vatandaşlarımızı bu seçimlerde aktif siyasete davet etmelidirler. Bundan Türkiye kazançlı çıkacaktır. Türkiye hepimizin... Sorunların çözümünde de birlikte olmak istiyoruz. Biz elimizi uzatıyoruz, tutmak da siyasilerimize ait...’’

MESAJ


MUSTAFA Çetin imzalı okurunuzun da belirttiği turnikelerde sorun yaşandığı doğrudur. Ancak turnikelerin işleyişi Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Ankara İl Müdürlüğü kontrolündedir. İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre de ilk hafta yaşanan yazılımdaki sorun da giderilmiştir. Bundan sonra maça girişlerde sorun yaşanmayacağı kesindir. İlk hafta yaşananlar nedeniyle Ankaralı futbolseverlerden özür dileriz.

Enis SAFİ-Gençlerbirliği Basın Sözcüsü

GAZİOSMANPAŞA Merkez, Şemsipaşa, Bağlarbaşı ve Sarıgül mahalleleri sakinleri olarak, Avrupa yakası PTT Başmüdürlüğü'ne haziran ayında imzalı dilekçemizle yeni bir PTT şubesinin açılması için başvurduk. Bize bir şube açılması için yeterli olan 30-40 m2'lik alanın, Merkez Mahallesi Bağlar Caddesi No:71 üzerindeki, Belediye'ye ait arsanın üzerine kat inşası halinde şube olarak kullanabileceği bildirilmiştir. Gaziosmanpaşa Belediyesi yetkililerinin ilgisini ve yardımını bekliyoruz.

Gaziosmanpaşa Sakinleri
Yazarın Tüm Yazıları