Tarihten günümüze mayonun hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Tarihten günümüze mayonun hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 12:43

1750'lerde "deniz banyosu yapmak" oldukça popülerdi. Bu popülerliğin ahlaki boyutu düşünülerek “Banyo Makinesi” denilen arabalar icat edildi. Bu tekerlekli kulübeler denizde kimsenin olmadığı yerlere çekilerek, gizli bir şekilde deniz banyosu yapmayı sağlıyordu. 1920’lere gelindiğinde bu olay tamamen kaldırıldı. Yani mayo, ilk başta ihtiyaç amaçlı olarak başladı ve daha sonrasında bir zevke dönüştü. Bu zevk mayo modasını da şekillendirdi. Mayonun 1800’lerde başlayan ve modern çizgisinin 1960’lara kadar kişiliğini bulmasıyla, ne gibi maceralar yaşanmış; hep beraber bakalım.

Haberin Devamı

1800 – 1890

Bu yıllarda denize, eğlence ve spor amaçlı değil, tamamen ihtiyaç olarak giriliyordu. Mayo diye bir şey olmadığından dolayı, günlük kıyafetlerle denize girmek tercih ediliyordu. Bu rahatsız edici kıyafetler, içi göstermemesi için kalın dikiş ve kumaşlara sahipti. 1890’lara gelindiğinde deniz kıyafetlerine yeniliklere rastlanmaya başlandı. Artık mayolar tek parça ve naylon kumaşlardan üretilmeye başlamıştı. Fakat yine de 1800'lerdeki günlük kıyafet çizgisinden ileri gidemedi.  

Tarihten günümüze mayonun hikayesi

1900'ler 

Bu yıllarda bacak kısmı kapalı olan kolsuz jarse mayolar gözükmeye başladı. Viktoryen dönemindeki bu yıllarda deniz kenarında banyo yapmanın popülaritesi devam ediyordu.  Mayo tarzlarında banyo ile yüzme arasında kalmışlıklar gözleniyordu.  Ve aynı yıllar içerisinde yüzme olimpik bir spor haline gelmeye başladı. 1907'de Avustralyalı yüzücü Annette Kellerman Amerika'daki gösteride mayosunun açıklığından dolayı tutuklandı ve bunun üzerine tepki olarak kendi mayo modelini üretti. Bu, modern mayoların ilk örneklerindendir. Sonraki yıllarda birçok film yıldızı kadın, bu mayoları tercih etmeye başladı. 1915'lere gelindiğinde ise daha çok plaj kıyafetlerini andıran görünüme geçildi.

Haberin Devamı

Tarihten günümüze mayonun hikayesi

1930 – 1940’lar

1930'larda kadınsı hatlar ortaya çıkmaya başlamıştı. Artık mayolar iki kısımdan oluşuyordu ve mini etekleri vardı. Vogue gibi dergiler mayonun feminen olması gerektiğini savunuyordu. Bu yıllar içerisinde dekolteler de mayo detaylarına eklenmeye başlamıştı. 2. Dünya Savaşı’nın gerçekleştiği 1940’lara gelindiğinde, korseli mayolar ve boneler ortaya çıkmaya başlamıştı. Kadınlar kafalarını suya sokmamaya özen gösteriyorlardı. Ve 1947 yılında Fransız tasarımcı Louis Reard tarafından yapılan ilk modern bikini tarihe adını yazdırdı.

Haberin Devamı

Tarihten günümüze mayonun hikayesi

1960’lar

Bu yıllarda mayolar, likralı ve naylon kumaşlardan üretilmeye başladı. İç çamaşırı tarzında üretilen bu modellerde vücudu sarması gözetildi. Bu yıllardan sonra mayo modası her 10 yılda bir değişmeye başladı. Artık modern mayo çizgisinin birçok türü mevcuttu…

Yani 60’ların ardından, mayo ve bikiniler, bugünkü modern çizgilerine kavuştu. Sürekli tasarımları değişse de, halen bu ana hatlara bağlı kalınıyor…

Tarihten günümüze mayonun hikayesi

Tarihten günümüze mayonun hikayesi

 ŞUAN CEBİNİZDE NE KADAR PARA VAR ? | SARI MİKROFON

BAKMADAN GEÇME!