Tarihin psikanalizini yapacaklar

Güncelleme Tarihi:

Tarihin psikanalizini yapacaklar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 00:18

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yarın başlayacak olan Bireyin Tarihi, Tarihin Psikanalizi başlıklı sempozyumda psikanalistler, tarihçiler ve siyasal bilgiler uzmanları bir araya gelerek, günümüz koşullarında çok anlamlı bir temayı ele alacaklar.

Sempozyumu düzenleyen, 2004 Sigmund Freud ödülü sahibi psikanalist Prof. Vamık Volkan konuyu şöyle anlatıyor:

‘Çocukluk dönemindeki yaşantılarımızın, hatta bizden önceki kuşakların yaşadıkları olayların izlerini, bazen hasarlarını yaşam boyu taşırız. Bireysel örselenmelerimizin yanı sıra bizden önceki kuşaklardan aktarılanlar, özellikle ağır örselenme yaratan olay ve süreçler psikolojik yapımızı etkiler. Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş döneminden bu yana ortaya çıkan tarihsel olaylara psikanalitik açıdan bakmak, günümüzün karmakarışık dünyasında Türkiye’nin yerini daha iyi aydınlatabilir...’

Sempozyuma katılanlar arasında, Maurice Apprey, Abigail Golomb, Herkül Milas, Norman Itzkovitz, Bella Habip de bulunuyor. Türkiye ve Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin her iki tarafını bir araya getiren sivil toplum kuruluşu Lozan Mübadilleri Vakfı’nın üyeleri de sempozyuma katılacak. Türk ve Yunan toplumları arasındaki yeri yüzyıllık ilişkinin analizi, azınlık psikolojisi, nesilden nesile aktarılan travma, sempozyumun konuları arasında.

SEMPOZYUM PROGRAMI

24 Nisan Cumartesi : 09.00-09.30 Prof. Dr. Vamık Volkan ‘Psikanaliz ve Tarihin Bağlantısı’, 11.00-12.00 Prof. Dr. Norman Itzkowitz ‘Türk Yunan İlişkilerinin Yedi Yüzyılı’, 13.30-14.30 Prof. Dr. Maurice Apprey ‘Toplumsal Bellekten Uygulamaya’.

25 Nisan Pazar: 11.00-12.00 Dr. Abigail Golomb ‘Çocuklarda Travmanın Etkileri’, 13.30-14.30 Herkül Milas ‘Her Eğilime Mazeret: TARİH: Türk ve Yunanlıların Kimlik Alanı’, 14.30-16.00 Vaka Örnekleriyle Azınlık Olmak.

26 Nisan Pazartesi 09.00-11.00 Vamık Volkan ve N. Itzkowitz arasında Diyalog ‘Politik Liderlerin Kişiliği ve Tarihsel Süreçler’, ‘Arnavutluk’ta Gerileme ve İlerleme’, ‘Bir Tarihçi ve Analist Arasında Diyalog’, 15.30-16.30 Lozan Mübadilleri Vakfı ‘Mübadelenin Kuşaklararası Aktarımı’.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!