Tarihin ilk yüz nakli Cleveland Kliniği’nde

Güncelleme Tarihi:

Tarihin ilk yüz nakli Cleveland Kliniği’nde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 02:15

ABD’nin en ünlü tıp merkezlerinden Cleveland Kliniği, tarihteki ilk yüz naklini yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki bir kaç hafta içinde beş erkek ile yedi kadın gizli bir şekilde kliniği ziyaret ederek yüz nakli için kontroller ve görüşmelerde bulunacak. Yüz nakli için gelecek adaylara kadavradan alınacak yeni bir yüz nakil edilecek.

OPERASYON için, kadavradan alınan dokuyla yüz nakli yaptırmak isteyen gönüllünün dokularını uyuşması, ten rengi, yaş ve cinsiyetin aynı olması gerekiyor. 8 ila 10 saat sürmesi beklenen dünyanın ilk yüz nakli operasyonundan sonra hasta, 10 ila 14 günde yeni yüzü ile taburcu olacak.

Yüz nakli ameliyatını, plastik cerrahi uzmanı Dr. Maria Siemionow gerçekleştirecek. Adayları en ince ayrıntısına kadar inceleyecek olan Dr. Siemionow, son olarak yüz nakli yapmak isteyenlere ‘Başka bir insan gibi görünmekten korkuyor musunuz?’ sorusunu soracak.

Gerçekleştirecekleri yüz nakli ameliyatının ‘Beni Baştan Yarat’ benzeri TV şovlarındaki gibi tepeden tırnağa değişim olmadığını dile getiren Dr. Siemionow, ‘Operasyonu yüzü tamamen yanmış, kaza geçirmiş ya da başına başka trajik bir olay gelmiş ve insanlar arasına çıkmaktan çekinen kişilerin yeni bir hayata başlamaları için gerçekleştireceğiz’ dedi.

Yüzleri bu hale gelmiş kişilerin zaten bir kimlik sorunu yaşadıklarının da altını çizen Siemionow, ‘Yapılacak yüz naklini sadece bir cilt zarflaması olarak adlandırabiliriz’ diye konuştu.

HAYVANLARDA BAŞARDI

Dr. Siemionow, şu ana kadar birçok hayvan ve kadavra üzerinde yaptığı yüz nakli denemelerinde başarılı oldu. Ancak bu operasyonun bir ters yönü var. Eğer yüz nakli yapılan kişinin bağışıklık sistemi yeni yüzünü kabul etmezse, bu kısım canlı dokundan ayrılacak ve hastanın yüzü daha kötü bir hale gelecek.

Yüz nakli yaptırmak isteyenlerin de bu konuda bir çok şüpheleri bulunuyor. En önemli olanların başında, ‘Acaba doku uyuşmazlığı yaşarsam ne olacak?’, ‘Yeni yüzüme kavuştuğumda sürekli olarak ilaç almam gerekecek mi?’ ‘Yüz nakli böbreklerime zarar verir mi?’ ve ‘Operasyondan sonra kansere yakalanma riskim var mı?’ gibi sorular geliyor. Yüz naklinin maliyeti de sır gibi saklanıyor. Kliniğin açıkladığına göre ilk yüz nakli yapılan kişiden para da alınmayacak. Operasyona 10 ila 12 doktorun katılacağı bildirildi.

İdeal aday yüz nakli istemiyor

Üç yıl önce geçirdiği trafik kazasında yüzü tamamen yanan Matthew Teffeteller’in yüz nakli için ideal olduğu dile getirildi. Kazada hamile karısını kaybeden ve onlarca operasyon geçirmesine karşın eski yüzüne bir türlü kavuşamayan Teffeteller, korktuğu için yüz nakli yaptırmak istemiyor. Başka birisinin yüzüne sahip olmanın doğru bir yol olabileceğini dile getiren Teffeteller, ‘Ancak, eğer bazı şeyler yolunda gitmez ise ve tamamen yüzsüz kalırsam ne olacak? o zaman yaşayabilir miyim?’ diye soruyor.

Yüz Yüze filmi gerçek oluyor

Yönetmen John Woo imzasını taşıyan ve Nicholas Cage ile John Travolta’nın başrollerinin paylaştığı ‘Yüz Yüze’ (Face/Off) filminde şeytani zekası olan bir terörist, bir FBI ajanıyla yüzünü değiştiriyordu. Büyük ilgi çeken filmdeki fantezinin gerçekleşmesine az kaldı.

YÜZ NAKLİNİ O YAPACAK

Yüz naklini 55 yaşındaki Dr. Maria Siemionow yapacak. Polonya’da tıp eğitimini tamamlayan Dr. Siemionow, daha sonra Avrupa ve Amerika’da plastik ameliyatlarla dolu 30 yıl geçirdi. Başarısının sırrının doğru hastaları seçmesinde yattığını söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!