Tarihi yaşayıp ödülü aldılar

Güncelleme Tarihi:

Tarihi yaşayıp ödülü aldılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2017 12:26

Tarihi yaşayıp ödülü aldılar

Haberin Devamı

ÖZEL Piri Reis Okulları öğrencileri, sübye şerbeti yapıp urgan dokudukları 'Tarihi ve Kültürel Miras Tire' adlı projeyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 15. kez yapılan 'Tarihe Saygı, Yerel Koruma Ödülleri Yarışması'nda 12. kez ödül aldı.

Sosyal Bilgiler öğretmenleri Canan İpek, Ejder Akhanca ve Arzu Simsaroğlu tarafından öğrencilerde kentlilik bilincini geliştirmek, geçmiş kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla hazırladıkları 'Tarihi ve Kültürel Miras Tire' projesi Özel Piri Reis Okullarına ödül getirdi. Öğrencilerin öğretmenlerin hazırladığı, 6. sınıf öğrencilerinin ise gönüllü olarak büyük çaba sarfettiği proje İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 15. kez yapılan 'Tarihe Saygı, Yerel Koruma Ödülleri Yarışması'nı 12. kez okula kazandırdı.

URGAN DOKUDULAR, NALIN-SÜBYE YAPTILAR

Okulun Karşıyaka ve Güzelbahçe kampüslerindeki 6. sınıf öğrencilerinin İzmir'in tarihi ve kültürel değerlerini anlatan bir kitabı okumasıyla başlayan proje kapsamında Tire'ye gezi düzenlendi. Geziye Tire Kent Müzesi'nden başlayan öğrenciler burada urgancılık, keçecilik, nalıncılık, hasırcılık, yorgancılık, bakırcılık, beledi dokuma gibi el sanatları hakkında bilgi aldı. Müzenin ardından ilçedeki tarihi yapıları gezen öğrenciler tarihi çarşıda sayıları azalmış olan el sanatları ustalarıyla sohbet etme ve yok olmaya yüz tutmuş eski el sanatlarını deneme imkanı buldu. Urgan çarkının içine girerek urgan yapan, hasır dokuyan, nalın çivileyen öğrenciler taş dibekte kavun çekirdeklerini ezerek sübye şerbeti yaptı. Tire'ye özgü 'Karambol' adlı oyunu da oynayan öğrenciler okula döndüklerinde Tire'de çektikleri fotoğraflarla sergi açıp deneyimlerini arkadaşları ile paylaştı.

'Tarihi ve Kültürel Miras Tire Projesi'nin amacının kentlilik bilinci oluşturmanın yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile yok olmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını tanıtmak olduğunu söyleyen Özel Piri Reis Okulları Sosyal Bilgiler Zümresi öğretmenleri, öğrencilerin geleneksel el sanatlarını deneme konusundaki isteklerinin projenin başarılı olmasında en büyük etken olduğunu dile getirdi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!