Tarihi kilisede tarihi şarkılar söylendi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi kilisede tarihi şarkılar söylendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2018 10:06

Tarihi kilisede tarihi şarkılar söylendi

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça ilçesinde, Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi'ne dönüştürülen tarihi Rum Ortodoks Kilisesi'nde Sultan-i Yegah Faslı ve Solo Şarkılar Konseri düzenlendi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) mali desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi tarafından, aslına uygun olarak restore edildikten sonra, Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi olarak üç ay önce hizmete açılan tarihi Rum Ortodoks Kilisesi, ilk kez bir sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı. Datça Klasik Türk Musikisi Topluluğu tarafından düzenlenen, Sultan-i Yegah Faslı ve Solo Şarkılar Konseri'ni, çok sayıda müziksever büyük bir ilgiyle izledi. Datça ilçe merkezine 3 kilometre mesafede bulunan ve 1850'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen tarihi kilisede, 18 inci yüzyıl ile 19 uncu yüzyılın başlarında yaşayan büyük besteci Hamamizade İsmail Dede Efendi tarafından, zamanın padişahı III. Selim adına terkip edilen Sultan-i Yegah makamındaki eserlerin seslendirildiği konser, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Datça Klasik Türk Musikisi Topluluğu'nun kurucularından Suat Gürce ve Güngör Önder'in hanende, kemanda Işık Sandalcı, utta Mustafa Dülger ve bendirde Nurşen Çarga'nın ise sazende olarak görev yaptığı konser, Kanuni Hacı Arif Bey'in, 'Peşrev'i ile başladı.

Dede Efendi'nin 'Şad Eyledi Can-ü Dilimi Şah-i Cihanım' eseri ile devam eden konserde, Ethem Bey, Sami Bey, Lemi Atlı, Bimen Şen, Münir Nurettin Selçuk, Arif Sami Toker, Yesari Asım Ersoy ve Mustafa Sunar gibi ünlü bestekarların eserlerinden oluşan 15 şarkı seslendirildi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!