Tarihi değiştiren 400 yıllık mektup

Güncelleme Tarihi:

Tarihi değiştiren 400 yıllık mektup
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2004 10:02

Osmanlı’nın, İngilizler’i İspanyol işgalinden kurtardığı Kraliyet arşivinde bulunan bir mektupla gün yüzüne çıktı. Osmanlı Donanması, İspanyollar’ı Doğu Akdeniz’e çekerek, İngilizleri işgalden kurtarmış.

İNGİLTERE’de düzenlenen tarih festivaline katılan tarihçiler, İngiltere’yi 1588 yılında İspanyol işgalinden Osmanlı Donanması’nın koruduğunu bildirdi.

The Guardian Gazetesi, haberi birinci sayfasından ‘İspanyol Donanması’nı yendiği için Sir Francis Drake’e değil, Türkler’e teşekkür etmeliyiz’ başlığıyla verdi. Haberde, İngilizler’in dört yüzyıldır, Sir Francis Drake’in İngiltere’yi İspanyol işgalinden koruduğuna inandığı hatırlatıldı. Efsaneye göre Drake, 1588 yılında yaklaşan İspanyol Donanması’nı, uyguladığı strateji ile darmadağın etmişti.

Londra’daki Royal Holloway Üniversitesi’nden tarihçi Jerry Brotton, Guardian Hay edebiyat festivalinde yaptığı konuşmada Kraliçe’nin askeri danışmanı Sir Francis Walsingham’ın mektubunu gündeme getirdi. 1580’lerin ortasında yazılan bu mektup, büyük bir olayla bağlantılı olmadığı için yüzyıllardır arşivde yatıyordu. Walsingham, İstanbul’daki büyükelçileri William Harborne’a yolladığı mektubunda Türkler’i, Doğu Akdeniz’de İspanyollar’ı tacize teşvik etmesini istiyordu. Broton, festivalde o dönemdeki gelişmeleri şöyle aktardı:

‘Walsingham’ın planı nihayetinde başarılı oldu. Osmanlı’nın Doğu Akdeniz’deki hareketlenmesi 2’inci Philip’in donanmasının bölünmesine yol açtı. Okullarda bize İspanyol Donanması’nın niye İngiltere’yi işgal edip, Protestanlığa son veremediğine dair hikayelere bu nedeni de eklemek gerekiyor: Bu da Elizabeth, Walsingham ve diğerlerinin hayata geçirdiği Anglo-Osmanlı ittifakıydı.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!