Tarihi Basmane günlerinde UNESCO deneyimi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi Basmane günlerinde UNESCO deneyimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 13:00

Tarihi Basmane günlerinde UNESCO deneyimi

Haberin Devamı

İZMİR'de düzenlenen, 5. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat, Arkeoloji Günleri'nin konuğu olan CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama'nın UNESCO yolculuğu ve adaylık süreci hakkında bilgi verdi.

Tarihi Basmane Garı Yolcu Salonu'nda gerçekleşen 5. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat, Arkeoloji Günleri söyleşisine konuşmacı olarak katılan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'e profesyonel turist rehberi Mehmet Gülümser ve İzmir Otelciler Odası Başkanı Mehmet Gönen eşlik etti. Söyleşide 3 yıl gibi kısa bir sürede yürütülen özverili çalışmalar sonucunda Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başardığını belirten Başkan Gönenç, "Bergama'nın tarihi Kale Mahallesi'nde bulunan tarihi evler önceden orada yaşayanlar için değersiz olarak görülürdü. Fakat turizmin gelişmesi ve yaşanan hareketlilik o evlere ciddi oranda değer kattı. İzmir'in bu konuda çok önemli bir potansiyeli var. Çünkü deniz, kum, güneş turizminde bir süre sonra doğal güzellikler yok edilebiliyor. Ama kültür turizmi öyle değil. Tam tersine o kentlerin tarih içerisinde var olmalarına ve kimliklerini koruyabilmelerine de olanak sağlıyor" dedi.

Bergama Belediyesi bünyesinde kurdukları UNESCO Alan Yönetimi Birimi ile çok özverili bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Gönenç, şöyle konuştu:

"Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı olarak Bergama UNESCO Dünya Mirası oldu. Adaylık sürecinde bazı noktalarda ICOMOS'un çekinceleri oldu. Tarihi Osmanlı Arastası ve kent merkezindeki tarihi yapılar bunlardan biriydi. Fakat biz çok katmanlı özelliği yansıttığı konusunda ısrarcı olduk ve Doha'da yapılan oylamada da bunu kabul ettirdik. UNESCO'nun adaylık konusunda çok önemli 6 kriteri var. Adaylık konusunda bu kriterlerin birini tutturmanız çok önemli. Bergama bu altı kriterden beşini karşılayan bir yer. Ve Türkiye'de İstanbul da dahil olmak üzere bu altı kriterden beşini karşılayan başka bir yer yok. Bergama 2011'de geçici listeye 2014'te ise kalıcı listeye girdi. Türkiye'de de bu işi kısa sürede başlayıp bitiren başka bir yer yok. Efes bizden bir yıl sonra listeye girdi fakat Efes'in ilk başvurusu 1998 yılında. 2011'de Edirne'nin listeye girmesi ve hemen üç yıl sonrada Bergama'nın Dünya Mirası olması bu işi gündeme taşıdı. Bizden sonra Efes, Diyarbakır, Ani harabeleri gibi yerler listeye alındı. 1998 yılından 2011'e kadar hiçbir yer listeye girmemişken ve 11 tane yerimiz varken 2011'den 2017'ye kadar bu sayı 17'ye çıktı. Bergama'nın bu konudaki hızının ve başarısının bu işin olabilirliği konusunda örnek olduğunu düşünüyorum."

Etkinlikte Bergama Belediyesi Kent Orkestrası da katılımcılara ve gardaki yolculara mini bir konser verdi.

BERGAMA (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!