Tarihi AKM’ye yol haritası

Güncelleme Tarihi:

Tarihi AKM’ye yol haritası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 01:26

Ankara için tarihi öneme sahip Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) simgesel önemini kapsayacak potansiyellerin ortaya konulması ve Ulus Tarihi Kent Merkezi projesiyle bütünleştirilmesi için “beş masada” stratejiler masaya yatırıldı.

Haberin Devamı

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nce tarihsel bağlam, kimlik değerleri, kent içindeki özgün konumu, kentle olan ilişkisi, kentsel ihtiyaçlar, altyapı geliştirme potansiyeli kapsamında kamu kurumlarının katıldığı Atatürk Kültür Merkezi Alanı Ortak Akıl Çalıştayı düzenlendi.
Geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız gerçekleştirilen toplantıya Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü, Milli Komite üyeleri, üniversiteler ve uzmanlar davet edildi. Toplantıda AKM’nin tarihsel bağlamı ve Cumhuriyet Ankarası için simgesel önemini kapsayacak potansiyeler ortaya konuldu.

BEŞ MASADA AKM YOL HARİTASI

Bunun için AKM alanının vizyon ve stratejilerinin belirlenerek eylem kararlarının oluşturulması için katılımcılar beş masada görüşlerini dile getirdi. Toplantıda yapılan tematik sunumun ardından, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi’nin eski hipodromu da içine alacak şekilde yeniden yapılandırılması tartışıldı. Ayrıca AKM’yi de içine alacak bir ulaşım planlamasının yapılması görüşü de tartışıldı.
Çalıştayda AKM ile ilgili sorunlar da kapsamlı olarak değerlendirildi. Buna göre AKM’deki sorunlar “Fiziksel mekan düzenlenleme, mekansal erişim, yaya ve çevre duyarlılığı, su varlığının olduğu alandaki suyun üstünün kapatılması, spor alanı yoksunluğu ve alan içindeki demiryolunun kültürel değerinin önemsenmemesi” olarak sıralandı.

Haberin Devamı

ÜST ÖLÇEK PLAN HAZIRLANACAK

Toplantıda masaya yatırılan stratejiler arasında “alandaki ulaşımın sürekli hale getirilmesi, AKM alanı çeperinin de planlara dahil edilmesi, mevcut planların, değişikliklerin durdurulması, analiz ve envanterlerin kamuyla paylaşılması, arazinin ve özelikle mevcut bitkilerin rölöve projelerinin yapılması” ön plana çıkan faktörler oldu. Toplantıda ayrıca alanın canlandırılması için üst ölçek plan kararlarının belirlenmesi, uluslararası ölçekte yarışmalar açılması, alanı kesen yolların kaldırılması, bakanlık içinde alanla ilgili özel bir çalışma grubunun oluşturulması, AOÇ içinde yapılan projelerle birlikte bir bütün olarak düşünülmesi ve kimliğe yönelik yeni bir çalıştay yapılması da kararlaştırıldı. Çalıştaydan çıkan sonuçlarına göre AKM için güncel bir yol haritasının oluşturulması hedefleniyor.

Haberin Devamı

ANKARA İÇİN SON YEŞİL ALAN

Çalıştayın henüz emekleme sürecinde olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Çalıştay, Ankara için son açık yeşil alanlardan biri olma özelliği taşıyan böyle bir arazinin daha kapsamlı şekilde ele alınması gerektiğini gösterdi. Bakanlık, bu toplantıyı Türkiye’deki üniversiteleri de içine alacak şekilde çalıştaylar dizisi haline getirmeyi planlıyor. Daha önce AKM ile ilgili Ankara Valiliği daha dar kapsamlı bir toplantı yapmıştı. AKM’nin Ulus’u canlandırma projesine dhil edilmesi ağırlık kazandı” bilgisini verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!