Eski Foça’da sit alanında tarihe boruyu döşedik

Güncelleme Tarihi:

Eski Foça’da sit alanında tarihe boruyu döşedik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2015 23:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kanalizasyon çalışmaları Eski Foça’da sit alanındaki tarihi mezarları zarar verdi. Koruma Kurulu 2011’de reddettiği projeyi 2014’te kabul edince binlerce yıllık mezarlar kanalizasyon kazılarına kurban gitti.

Haberin Devamı

Eski Foça’da yer alan İon dönemi şehirlerinden Phokaia, UNESCO Geçici Miras Listesi’ne girmişti. Tarihi şehir son yıllarda kanalizasyon projesi ile gündemde. 2011’de sit alanında hayata geçirilmek istenen projeyi İzmir 2 No’lu Koruma Kurulu reddetti. Kentin nekropol alanı üzerinden geçmesi planlanan kanalizasyon projesi 2014’te yeniden gündeme geldi. Koruma Kurulu daha önce reddettiği projeyi değişiklik yapılmamasına rağmen kabul etti.  

Eski Foça’da sit alanında tarihe boruyu döşedik


BİLİRKİŞİ: ÜSTÜ ÖRTÜLSÜN

İzmir Şehir Plancıları Odası kurul kararına dava açtı. 3’üncü İdare Mahkemesi’nin tayin ettiği, Doç. Dr. Mine Tanaç Zeren (Mimar), Doç. Dr. Salih Yılmaz (Mühendis) ve Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin’den (Arkeolog) oluşan bilirkişi heyeti 10 Kasım’da raporunu mahkemeye sundu.

Eski Foça’da sit alanında tarihe boruyu döşedik


Raporun sonuç bölümünde; ‘’Halen yürütülmekte olan kanalizasyon kazılarında ortaya çıkarılan buluntuların gerekli belgeleme yapıldıktan sonra üzerlerine sıvı geçirgenliği az membran dolgu kapatarak koruma altına alınması gereklidir’’ ifadesi yer aldı. TMMOB Şehir Plancıları Odası, bilirkişinin hukuka aykırı davrandığını belirtip rapora şu gerekçelerle itiraz etti: 

Eski Foça’da sit alanında tarihe boruyu döşedik


ODA: ÖRTÜLÜRSE YOK OLUR

Haberin Devamı

“Eserlerin kırılarak kanalizasyon borularının geçirilmesi olanak dışıdır. Eserlerin üzerinin örtülmesini önermeleri son derece yanlıştır. Membran, su geçirmeyen bir izolasyon örtüsüdür. Bu malzemeyle örtülmesi durumunda hava alma durumu olamayacak eserler ve duvarlar un ufak olup dağılacaktır. Bilirkişilerin bu durumu çok iyi bilmeleri gerekirdi. Tüm restoratör ve arkeologlar bunu bilir.’’Foça Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit ise yargı süreci devam ettiği için konuşmasının uygun olmayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!