Tarihçi Meydan: Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi yeni bir tufanla karşı karşıyayız

Güncelleme Tarihi:

Tarihçi Meydan: Kurtuluş Savaşında olduğu gibi yeni bir tufanla karşı karşıyayız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 13:17

Tarihçi Meydan: Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi yeni bir tufanla karşı karşıyayız

Haberin Devamı

Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA) - TARİHÇİ ve yazar Sinan Meydan, Bodrum'da katıldığı söyleşide, "Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi yeni bir tufanla karşı karşıyayız. Türkiye'de gündem çok sık değişiyor ama son yaşadığımız büyük acı bu darbe kalkışması, verdiğimiz şehitler, asker- sivil- polis kayıplarımız içimizi ayrı bir acıttı, canımızı ayrı bir yaktı" dedi.
Bodrum'daki Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü'nün konuğu olarak geldiği Bodrum'da, Atatürk'ün Samsun'a çıkmadan önce İstanbul'da geçirdiği ve Kurtuluş Savaşı'nın en önemli ön hazırlık süreci olan dönemi anlatan Sinan Meydan'ın katıldığı söyleşiye ilgi yoğun oldu. Aralarında devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay ve gazeteci Yılmaz Özdil'in de bulunduğu yaklaşık 200 kişi izledi.
Sinan Meydan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili şunları söyledi:
"Türkiye'nin yaşadığı son büyük felaketten sonra tabi bizim gündemimiz ister istemez değişti. Türkiye'de gündem çok sık değişiyor ama son yaşadığımız büyük acı bu darbe kalkışması, verdiğimiz şehitler, asker-sivil-polis kayıplarımız içimizi ayrı bir acıttı, canımızı ayrı bir yaktı. Dolayısı ile şöyle bir şey düşünüyor olabilirsiniz 'Şimdi sırası mıydı Atatürk'ü konuşmanın ya da İstanbul'daki 6 ayı konuşmanın sırası mıydı' diye düşünenler olabilir. Fakat böyle düşünenlere şöyle seslenelim; tam sırasıydı sevgili dostlar."
"ATATÜRK'ÜN GİZLİ ADI NUH İDİ"
Tarihçi Sinan Meydan, nereden davet alırsa Atatürk'ü, Cumhuriyeti, yakın tarihi anlatmaya çalıştığını belirterek, "Özellikle genç kuşaklara, gençlere, genç fikirli olanlara Atatürk'ün fikir zenginliklerini anlatmaya özen gösteriyorum" dedi.
Atatürk'ün, 19 Mayıs öncesi kurtuluş hazırlıkları ve planlarını, Kurtuluş Savaşı'nın altyapısını, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmadan çok önceki hazırlıklarını, 13 Kasım 1918 ile 16 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul'da yaptığını, Şişli'deki evinde hazırladığı 'Gizli kurtuluş planları' doğrultusunda yürütüldüğünü ve başarıya ulaştırıldığını belirten Meydan, şunları söyledi:
"Bu planlarda parola Nuh idi. Nuh, Mustafa Kemal'in gizli adıydı. 20'inci yüzyılın başlarında Türkiye'de büyük bir tufanla karşı karşıyaydı. Şimdi olduğu gibi. Türk ulusu yok oluşun eşiğine gelmişti. Türkiye'nin tufanı emperyalist güçler, Türk ulusunu tarihten silmenin hesaplarını yaparken ortaya çıkan Mustafa Kemal Atatürk, 'Bandırma' vapuruyla Anadolu'ya geçip Kurtuluş Savaşı'nı başlatmış ve Türk ulusunu bu emperyalist tufandan kurtarmıştır. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuvvacılar, Mustafa Kemal Atatürk'ü tufan ve kurtuluşun simgesi Nuh diye adlandırmışlardır."
Sinan Meydan, söyleşi sonunda Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü'nde bulunan konuklarla kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!