Tarih tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

Tarih tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 12:39

Tarih tehdit altında

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)- PROF. Dr. Mehmet Özhanlı'nın Pisidia Antiocheia fotoğraflarının yer aldığı sergisi YAŞ Park'ta açıldı.

SDÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Yalvaç Psidia Antiocheia Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, Isparta halkının arkeolojik eserlere olan ilgisizliğine tepki gösterdi. Prof. Dr. Özhanlı, arkeolojik eserlerin farkındalığı için IYAŞ Park AVM'de fotoğraf sergisi açtı. Sergide Yalvaç Antiocheia'da yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserler tanıtılıyor.

ESERLERİ FOTOĞRAFLARLA GÖSTERDİ

Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, 2008 yılından bu yana kazı başkanı olarak görev yaptığını söyledi. Yapılan kazılarda ortaya çıkan eserlerden oluşan bir fotoğraf sergisi hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Özhanlı, şu açıklamayı yaptı:

"2008 yılından bu yana Bakanlar Kurulu kararı ile SDÜ adına Yalvaç Antik Kenti'nde kazı başkanlığı yapıyorum. 2008'den buyana Antik Kentte yaptığımız kazılarda ortaya çıkan eserleri ve daha önceki yıllarda çalışmalarda açığa çıkmış eserler ile ilgili bir fotoğraf çalışması düzenledik. Bu sergide kazılarda açığa çıkarılmış, bugün Yalvaç Müzesi'nde bulunan eserlerin büyük bir kısmının fotoğrafları bulunuyor. 50 fotoğraf var."

HRİSTİYANLIĞIN HAC MERKEZİ

Pisidia Antiocehia'nın Isparta için önemli bir kent olduğuna değinen Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, "M.Ö. 300 dolaylarında 1.Antiokos tarafından kent kurulmuş. Kente kral kendi ismini vermiş. Anadolu'da 17 tane Antiocheia ismi olduğundan dolayı kentin adı Pisidia Antiocheia olarak ilan edilmiş. M.S. 46 yılında Aziz Paulos kenti ziyaret ederek Hristiyanlığın ilk vaazlarından birisini vermiştir. Daha sonra kent, hac merkezi ilan ediliyor. O günden buyana Antiocheia Hristiyanlar arasında hac merkezi olarak kabul ediliyor" dedi.

ISPARTA'DA ANTİK KENTLERE KARŞI BİR DUYARSIZLIK VAR

Isparta'da antik kentlere duyarsızlık olduğuna değinen Prof. Dr. Özhanlı, Men Tapınağı, Yalvaç'ın 5 kilometre doğusunda. 1600 metre rakım üzerinde yer alıyor. Dünyada eşi ve benzeri yok. MS. 360 yılında yapılan ayinden sonra tapınağın terkedilmesinden sonra değişik malzemeler bulduk. Yeni veriler elde ettik. Anadolu'daki tüm yerel tanrıların Men'in altında birleştiğini gördük. Hristiyanlık öncesi Anadolu'da etkin bir Men kültürü vardı. Bütün bunların hepsini fotoğraf sergisi ile anlatıyoruz. Biraz da Isparta'da antik kentlere olan duyarsızlığından dolayı insanlarımızın ayağına getirdik" diye konuştu.

OSMANLI VE CUMHURİYET ESERLERİ TAHRİBAT ALTINDA

Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Gelendost ilçelerini kapsayan yüzey araştırmaları yaptıklarına da değinen Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, "Geçen yıl Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla bu çalışmaya başladık. Özellikle cumhuriyet ve Osmanlı dönem eserlerine yönelik çok büyük bir tahribat var. Bunları gündeme taşımak istiyoruz. Halkı bilinçlendirmek istiyoruz. Bu eserler korunmalı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!