Tarafsızlık divanı

Güncelleme Tarihi:

Tarafsızlık divanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2015 01:14

Eylülde faaliyete başlaması planlanan İstanbul Tahkim Merkezi’nin Başkanı Ziya Akıncı, “Bir yandan hızla kuruluş çalışmalarımızı yürütürken, bir yandan da tanıtımlarımızı yapıyoruz. Bu kapsamda tahkim konusunda dünyanın en iyilerinden oluşan 5 kişilik bir divan heyeti oluşturduk” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Finans Merkezi projesi kapsamında yerli ve yabancı şirketlerin ticari uyuşmazlıklarını çözmek için adli yargıya alternatif olarak mayıs ayında kurulan İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAK), geçtiğimiz günlerde bir grup uluslararası hukukçuya tanıtıldı. Özgün Hukuk Bürosu’nun evsahipliğinde gerçekleşen etkinlikte İSTAK Başkanı Ziya Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi’nin yapısını ve işleyişini çoğunluğu Avrupa ülkesinden olmak üzere 32 ülkeden avukata anlattı.

5 KİŞİLİK DİVAN


Tarafsızlık divanı


Kendisi de Milletlerarası Tahkim Merkezi Divan heyeti üyesi olan Akıncı, ‘Dünyada 65 uluslararası tahkim merkezi var. Yeni bir uluslararası tahkim merkezine daha ihtiyaç var mı’ sorusuna, “Evet, eğer konumu İstanbul gibi ise var. Asya ve Afrikalılar Avrupa’daki bir tahkim merkezine gitmek için vize engeliyle karşılaşıyar. Avrupalılar ise, Asya ve Afrika’dansa kendilerine daha yakın buldukları İstanbul’u tercih ediyor” şeklinde cevap verdi.
İSTAK Başkanı olarak ilk kez konuşan Akıncı Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Halen kuruluş çalışmalarımız sürüyor. Eylül’de faaliyete geçeceğiz. Uluslararası alanda tercih edilen bir tahkim merkezi olmak için dünyanın en iyi hakemlerinden oluşan 5 kişilik bir divan heyeti oluşturduk” dedi. İSTAK’ın uluslararası arenada tarafsızlığı ile bir an önce kabul görmesi için bu 5 kişilik divan heyetindeki isimlerin çok büyük bir önemi olduğunu söyleyen Akıncı, “Onlara sormadığımız için şimdilik adlarını açıklayamıyorum. Ama dünyanın en iyileri ve bu alanda en ünlüleri olduğunu söyleyibilirim” diye konuştu.

HAKEMLERİ ATAYACAK

İSTAK Divanına girmeyi kabul eden divan heyeti üyelerinin gönüllü olarak görev alacaklarını belirten Akıncı, şu bilgileri verdi: “Divan heyeti davalara bakmayacak. Uluslararası davalara bakacak hakem heyetindeki isimleri belirleyecek. Böylece dünya çapında tanınan divan heyetinin atadığı hakemlerin baktığı davalarda tarafsızlık algısı çok hızlı bir şekilde yerleşecek. Hedefimiz bu. Uluslararası ticari anlaşmalar yapılırken, anlaşmazlık durumunda tahkim merkezi İSTAK’tır ifadesinin yazılması için bu tarafsızlık algısı çok önemli.”

Haberin Devamı

Duruşmalar TOBB’da

Haberin Devamı

ZİYA Akıncı, İSTAK’ın duruşmalarının sanıldığının aksine adliyede değil TOBB’un İstanbul’daki merkezinde olacağını belirterek, “Şu an halen duruşma salonlarının inşaat sürüyor. Şimdilik farklı büyüklüklerde 3-4 salon olacak. İhtiyaca ve yoğunluğa göre yeni salonlar da yapılabilir” dedi.

1-2 ayda çözülecek

İSTAK’ta 2 divan oluşturulduğunu milli davalara ‘Milli Tahkim Divanı’nın, uluslararası davalara ise ‘Uluslararası Tahkim Divanı’nın bakacağını belirten Akıncı, şu bilgileri verdi: “Herhangi bir dava davanın büyüklüğüne göre 1 yada 3 hakemden oluşacak. Davadaki taraflar birer hakem seçecek. 3. hakemi ise taraflar birlikte seçecek. Ticari mahkemelerde 4-5 yıla kadar uzayan davaların 1 ya da 2 ay gibi bir sürede çözülmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

2 yıllık bütçe Başbakanlık’tan

EKONOMİ yönetiminin İSTAK’ın kuruluşu ve işleyişi ile çok yakından ilgili olduğunu belirten Ziya Akıncı, “İSTAK’ın 2 yıllık bütçesi Başbakanlık’tan sağlanıyor. Hatta bizden bir bütçe hazırlamamızı istediler. Biz de hazırlayıp verdik. Ancak çok mütevazı bulundu. Bunu biraz daha artırıp, yapısını daha iyi kurabilirsiniz dediler. Şu an onun üstünde çalışıyoruz. Kamu ve özel sektörün desteği çok fazla” diye konuştu.

İstanbul’un şansı yüksek

AVRUPA’nın ilk birleşik uluslararası hukuk uygulaması olan PLG International Lawyers Türkiye’den tek katılımcı olan Özgün Hukuk Bürosu’nun da yer aldığı, Britanya, Belçika, Fransa, İspanya ve İtalya’dan avukatlar tarafından Kasım, 1988’de kuruldu. Dünyanın birçok yerindeki 900’den fazla avukatı ve noteri bir araya getiren PLG International Lawyers Başkanı Antonia Marsaglia da, İstanbul’un hukuki açıdan yeni kapılar açabileceğini belirterek, “Avrupa ile Asya ve Afrika arasında hızla artan ekonomik ve ticari ilişkilerde İstanbul anlaşmazlıkların çözümü için için çok iyi bir adres” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!