Tanrım beni baştan yarat

Bir imajı değiştirebilmek için önce onu yıkmak/ yok etmek gerekir. Ve de bunu en iyi şekilde tasarlayacak ve yürütecek bir ekip. Zamanında Victoria Beckham’ın geçtiği yollardan şimdilerde de Kim Kardashian ve Miley Cyrus geçiyor.

Haberin Devamı

Moda çevreleri Kim Kardashian ve Miley Cyrus’ın tasarlanmış dönüşümlerini konuşuyor hararetle… İzleyenlerde 180 derece algı kaymaları yaratan yepyeni imajları, moda camiası arasındaki itiraz ve eleştiri dönemini atlatmak üzere. Artık son etaba geçildi bile; Kabullenme…
Kim Kardashian’ın doğum sonrası yepyeni bir stile bürünmesini modaseverler ilgi ama daha çok büyük bir şaşkınlıkla izliyor. Sevgilisi, çocuğunun babası Kanye West’in yönlendirmesi ve yeni bir ekiple çalışması sonucu çıkan bu stil sayesinde “ikinci bir Victoria Beckham vakası mı yaşanacak?” sorusu kulislerde geziniyor. Hatırlayalım; Victoria Beckham’ın Spice Girls imajından sıyrılıp moda ikonu haline gelmesi, kendini tam teşekküllü bir tasarımcı olarak kabul ettirmesi uzun bir süreçti. Ama sonunda en önemli moda otoritelerinin bile önem verdiği koleksiyonlara imza atar oldu.

Haberin Devamı

DOĞUMDAN SONRA DEVRİM

Bu dönüşümler tesadüf değil elbet. Bu isimleri birer marka olarak yönetirken ‘yap-işlet-devret’ modeli değil ‘yık-arkasında dur-kabul ettir’ modeli var. Örneğin Kim, reality show yıldızlığı, skandallar, Instagram’a poposunun fotoğrafını koyması, seks kasetleri, reklam evlilikleriyle kapitalist tüketim dünyası için biçilmiş kaftandı. C- D sınıfı Amerikan markalar için cevher olsa da, dokunduğu malı sattırsa da önceleri ‘yüksek moda’ çevreleri asla suratına bakmıyordu. Ancak Kanye West’le birlikte olmaya başlayınca işin rengi değişti: Rap yıldızının moda çevreleriyle içli dışlı olmasıyla, Kardashian baştan yaratıldı. W, Carine Roitfeld’in CR’ı gibi önemli moda dergilerinin kapaklarında yer almaya başladı. Ama geçiş süreci çok sancılıydı, Kim’in kendi zevkinin ve bir anda yüksek modaya tutunma sevdasının, ‘sofistike’ markaların üzerine iliştirilmesi eğreti duruyordu. Kim’in yıkım noktası hamilelik dönemiydi. Aldığı aşırı kilolarla acımasız eleştirilere uğradı. Ancak ne olduysa doğumdan sonraki doğru planlamayla bir anda oldu. Vücut tipini, yani meşhur kalçalarını ortaya çıkaran ama aşırı seksi olmayan, siyah, beyaz, bej, açık pembe tonlarından oluşan bir stil tasarlandı. Alaia, Givenchy, Celine’den oluşan gardırobu, kimi modaseverleri neredeyse bu cool markalardan soğuttu. Ancak sonuçta Victoria Beckham gibi ilk dönem herkesin burnunu kıvırdığı Kim, bir anda moda çevrelerinin kabul ettiği bir isim olmaya başladı. En ‘cool’ takılanlarının bile!
Miley Cyrus’ın da Disney yıldızı imajı hafızalarda hâlâ tüterken, geçen MTV müzik ödüllerindeki ‘skandal’ seksi şovu ve imajı da işte bu yık-yeniden inşa et projelerinden biri. Formül işe yaradı! Önceleri tüm gazete ve dergilerde, tartışma programlarında eleştirilen, ayıplanan, yadırganan Cyrus bir müddet sonra popüler tüketim pastasından pay koparmak isteyen ‘cool’ tasarımcıların ve dergilerin alışıldık taktiklerinin hedefi oluverdi. Cyrus, Marc Jacobs’ın ilkbahar-yaz 2014 kampanyasının yüzü oldu. Hem de senelerdir Marc Jacobs’ın kampanya fotoğraflarını çeken Juergen Teller’ı kaybetme pahasına! Marc Jacobs kampanyalarının imzası haline gelmiş Juergen Teller Cyrus’ı çekmeyi kabul etmeyince vazgeçilen Cyrus değil, kendisi oldu. Fotoğrafları David Sims çekti. Condé Nast’ın alternatif dergisi LOVE’ın kapağını kapan Cyrus’ın yeni imajıyla turneye çıkarken artık tamamen kabul edilmiş bir marka olacağını tahmin etmek yanlış olmaz, turnesinde Marc Jacobs’tan parçalar giyeceğini de...

Yazarın Tüm Yazıları