GeriSeyahat Tangonun başkentinde 48 saat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tangonun başkentinde 48 saat

Tangonun başkentinde 48 saat

Buenos Aires bence dünyanın en güzel ve en hareketli şehirlerinden biri. Bir yanda nehir, diğer yanda yemyeşil parklar, ortasında ise Güney Amerika’nın Paris’i olarak geçen kent var. Özellikle cumartesi ve pazar günü kentte çıkılacak keşif gezilerine doyum olmuyor. Güzel ve sıradışı bir hafta sonuna hazır mısınız?

CUMARTESİ
09:00 / 9 TEMMUZ BULVARI VE OBELİSK
9 Temmuz Bulvarı, 16 şeridi ve 140 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş caddesi. Bulvar boyunca birçok mağaza, restoran ve kafe sıralanıyor. Orta yerinde ise, Bizim Sultanahmet’teki Dikilitaş’ın modern zamanlar versiyonu sayılabilecek dev bir obelisk bulunuyor. Obelisk, Buenos Aires’in 400’üncü kuruluş yıldönümü anısına dikilmiş.
11:00 / PLAZA DE MAYO VE CASA ROSADA
Plaza de Mayo, 25 Mayıs 1810 devriminden sonra cumhuriyet rejimiyle yönetilmeye başlanan Arjantin’de, tarihin başladığı yer. Meydanda, “Pembe Ev” olarak da bilinen Hükümet Binası, katedral, sömürge döneminde İspanyol valisine ait olan Cabildo binası ve Kongre binası bulunuyor. Ortada yer alan anıtta ise, “gracias madres” yani “annelere teşekkür” yazıyor; cunta döneminde kaybolan çocukları için her perşembe burada toplanıp ağıt yakan annelere ithafen...
12:00 / CAFE TORTONİ’DE YEMEK

/images/100/0x0/55eb08ccf018fbb8f8a6bb4d

1858’den kalma Café Tortoni (www.cafetortoni.com.ar) kimleri ağırlamamış ki! Bunlardan biri de çok başarılı bir edebiyatçı olmasına rağmen Nobel’i her seferinde ıskalayan Jorge Louis Borges. Ünlü yazar “Şairlerin söz kullanarak yaptıklarının, tangocular tarafından dansla ifade edilmesi,” diyerek tanımlamış tangoyu. Perşembe hariç her gece 22.00’de tango gösterisi de yapılan kafede biftek 4, pizza 3, kahve 1 dolar, şişe su 35 cent.
13:30 / FLORİDA CADDESİ’NDE ALIŞVERİŞ
Florida Caddesi şehrin en hareketli yerlerinden, sadece yayalara ayrılmış. Bizim İstiklal Caddesi’ne benzeyen Florida’da çok sayıda mağaza var. Şık alışveriş merkezi Galerias Pacifico da bu caddede yer alıyor. Patio Bullrich alışveriş merkezi ise Recoleta’ya oldukça yakın. Caddede tango yapanları seyredebilirsiniz. Yankesicilere dikkat!
15:30 / GÜZEL SANATLAR ULUSAL MÜZESİ
Bu müze kesinlikle görülmeli. Benim gibi her şehirde en az bir müze diyenlerdenseniz, tercihiniz Museo Nacional de Bellas Artes olsun. Avrupalı ustalardan Renoir, Rodin, Monet, Toulouse-Lautrec, Goya, Gauguin ve Van Gogh zenginleştiriyor 10 bin parçalık koleksiyonu.
17:30 / RECOLETA
Adını gümüşten alan ülkenin, güzel havalar anlamına gelen başkenti Buenos Aires deyince aklıma bir sarışın düşüyor. Gayrimeşru bir ilişkinin ürünü olan Eva Duarte (Peron), 33 yıllık hayatına çok şey sığdırmış. Halkın gözünde azize mertebesine yükselirken, ülkenin yakın tarihini de değiştirmiş. Recoleta’daki mezarı şehir büyüyünce ortada kalıvermiş. Gerçi mezarlık deyip haksızlık etmeyelim, adeta bir sanat eseri. Ünlülere ve zenginlere ait anıt mezarlara biçilen değerler milyon dolarlarla ifade ediliyor. Hiçbir işaret yok ama yığınları takip edince, biraz ileride solda Eva Peron’un mezarını buluyorsunuz. Recoleta sadece mezarlığı ve Pilar Kilisesi ile değil, restoranları ve şık dükkânlarıyla da meşhur. Benim gibi ev dekorasyonuyla ilgiliyseniz muhakkak Buenos Aires Design Merkezini ziyaret edin, özellikle de Silva Stein’ın heykelciklerine vakit ayırın. Tienda/Puro Diseno’daki şık tasarımlara da bir göz atın. Meydanda dev kauçuk ağaçları ve manolyalar göreceksiniz...
19:30 / PUERTO MADERO’DA YEMEK
Sadece yemek için değil, dolaşmak ve yürüyüş yapmak için de ideal bir yer eski liman. Şehrin en yeni ve gözde yerleşim merkezi burası. Depo ve antrepolar başarılı bir restorasyon sonunda, şık evlere, restoranlara, mağaza ve otellere dönüştürülmüş. Eski başkanlardan Sarmiento’nun adını taşıyan müze-gemi ve ünlü İspanyol mimar Santiago Calatrava’nın yaptığı köprü mutlaka görülmesi gerekenlerden. Puerto Madero’da bence en iyi restoran deniz ürünleri konusunda uzman olan Puerto Cristal. İyi ve doyurucu bir yemek yaklaşık 20-25 dolar civarında. (www.puerto-cristal.com.ar)
22:00 / TANGO
Che Guevara’nın da memleketi olan Arjantin’de tangonun ayrı bir yeri var. Meşhur Aralık 2001 krizinde bile halk hem tangolarını yaptı hem de protestolarını. El Querandi, (www.querandi.com.ar), Esquina Carlos Gardel (www.esquinacarlosgardel.com.ar) ve El Viejo Almacen (www.viejoalmacen.com.ar) tango gösterileri izleyebileceğiniz kulüplerden bazıları. Philip Starck’ın tasarımını yaptığı Faena Hotel’deki Rojo Tango (www.rojotango.com) ise sıradışı bir gösteri, tangoya farklı yaklaşım getiriyor.

Tangonun başkentinde 48 saat


PAZAR
09:00 / SAN TELMO
San Telmo’daki bit pazarında bandeneon çalan sokak müzisyenleri, kukla oynatanlar ve küçük bir bahşiş karşılığı objektifinize konuk olan canlı heykeller kalabalığın baş aktörleri. Bir köşeye çekilip, yüzlerinde taşıdıkları hikâyeleriyle ortalıkta dolaşan insanları seyredin. Dilerseniz bir yandan da alışveriş yapın. Milli anıt olarak kabul edilen Dorrego Meydanı’nda binaları ve sokakta tango yapanları izleyin. İzleyici değil katılımcı olmak istiyorsanız “Tanguerias”lardan birine girin ve doyasıya tango yapın.
11:00 / LA BOCA
Türkçe anlamı “ağız” olan bu bölgeye ilk önce Cenova’dan gelen İtalyanlar yerleşmiş ve prefabrik görünümlü evlerini, gemilerden artan boyalarla cıvıl cıvıl boyamış. Burada adeta bir renk patlaması yaşanıyor. Tangonun doğduğu bu yerdeki bir “cantina”da öğle yemeği yiyebilir, yerel sanatçıların eserlerini satın alabilirsiniz. Vaktinde Maradona’nın da oynadığı ünlü Boca Juniors takımının stadyumu da burada bulunuyor. Arjantinlilerin futbol fanatikliği de dikkat çekici. Konuştuklarınız, “Evini, işini, eşini, hatta cinsel tercihini bile değiştirebilirsin ama takımını asla” diyor. La Boca’yı gündüz gezmenizi öneririz; akşamları pek tekin değil.
13:00 / TİGRE DELTASI
21 bin kilometrekarelik deltaya, şehrin en görkemli bölgelerinden San İsidro’nun muhteşem malikânelerinin arasından geçerek ulaşabilirsiniz. 5 bin su kanalından oluşan deltada yapacağınız tekne turunda, ulaşımın sadece deniz yoluyla olduğu şık yazlık evler göreceksiniz. Delta, Rio de la Plata’da (Gümüş Nehri) yani Buenos Aires Körfezi’nde son buluyor.
16:00 / ALIŞVERİŞ
Güney Amerika’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri, 300 mağazalı Unicenter (www.unicenter.com.ar) Tigre Deltası’na 30 dakika. Tax Free ibaresi olan yerlerde, 70 Peso üzeri harcamalarınız için vergi iadesi alabilirsiniz.
19:30 / OPERA
9 Temmuz Bulvarı üzerindeki meşhur Colon, yani Kristof Kolomb Opera Binası, Latin Amerika’daki operaların en güzeli, en iyi akustiğe sahip olanı. Bu yapı yıllarca yaşadığım Viyana’daki Opera Binası’ndan bile daha güzel ve gösterişli. Gösteri biletlerinin fiyatları 1 dolardan başlıyor. Bu inanılmaz bir rakam çünkü binayı gezmek için ödeyeceğiniz ücret bile neredeyse 3 dolar.
22:00 / PALERMO VİEJO’DA YEMEK
Palermo Viejo, özellikle son yıllarda çok sayıda restoranın açıldığı bir bölge. Palermo’da Spirit Restaurant (0054 11 483 343 60) deniz ürünlerinde, Al-Andulus (0054 11 483 292 86) Akdeniz mutfağında başarılı.

False